Mielipide

Bernissä on tunnelmaa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sveitsin pääkaupunki Bern on eurooppalaisessa mittakaavassa pikkukylä. Parisataa tuhatta asukasta ei riitä kärkipäähän edes maan sisäisessä vertailussa. Silti kaupungin kiekkojoukkue SC Bern kerää kotihalliinsa Euroopan suurimman katsojamäärän illasta toiseen. Mistä johtuu SC Bernin suosio?

Bernin kiekkopyhättö PostFinance Arena on parin kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta. Suomalaiskatsojan silmin halli tuo mieleen ajat 1970–80-luvilta, kun betoniset seisomakatsomot ja arktisen kylmät olosuhteet liigahalleissa olivat vielä arkipäivää. Hengitys huurua, pipo ja hanskat ovat suositeltavia.

Bernin Arena ei ole kooltaan lähelläkään esimerkiksi Ilmalan Areenaa, mutta katsojia halli vetää täyteen ahdettuna 17 000. Bernin hallin tunnelman ja suuren katsojakapasiteetin suurimpana selityksenä on suuri määrä seisomapaikkoja. Hallin yläosassa sijaitsevat valtavat seisomakatsomot, joihin kokoontuu SC Bernin fanaattisin kannattajakunta.

Taatusti täysi tupa

Vaikka olosuhteet hallissa ovat paikoin jopa arktisen kylmät, Bernin Arena on lähes poikkeuksetta loppuunmyyty ja katsojakeskiarvo keikkuu lähellä täyttä tupaa kaudesta toiseen. Tilanne, josta suomalaiset kiekkojoukkueet saavat vain haaveilla.

Bernin suuren yleisökeskiarvon salaisuus löytyy edullisesti hinnoitelluista kausikorteista, joita seura tarjoaa nuorille hallin seisomakatsomoihin. Seuran urheilutoimenjohtaja Sven Leuenberger kertoo hintojen olevat erittäin maltilliset.

- Tarjoamme kausikortteja, jotka sisältävät myös kaikki mahdolliset pudotuspeliottelut, edullisesti nuorille. Hintaa kortilla on 100 Sveitsin frangia eli suurin piirtein 70 euroa.

Halvat kausikortit takaavat hallin yläkatsomoihin taatusti täyden osanoton illasta toiseen ja nuorten innokkaitten fanien ansiosta kiehuvankuuman tunnelman. Toki kausikortteja hankkivat muutkin kuin nuoret ja myös parhailla paikoilla olevat istumakatsomot ovat täynnä. Lauenbergerin mukaan kausikortteja menisi kaupaksi enemmänkin.

- Bernillä on tänä vuonna myytynä 13 000 kausikorttia. Enemmänkin olisi mennyt kaupaksi. Me haluamme kuitenkin pitää lippuja saatavana myös yksittäisiin otteluihin, Lauenberger kertoo.

Bernin ensimmäistä CHL-ottelua Bluesia vastaan oli seuraamassa kuitenkin vain vajaat 7000 katsojaa. Leuenbergerin mukaan syy on siinä, että CHL-ottelut eivät kuulu kausikorttien hintaan. Liput CHL-otteluun ovat myös kalliimpia kuin normaaliin Sveitsin liigan peliin.

Nuoret luovat tunnelman

Urheilutoimenjohtaja Leuenbergerin mielestä Bernin valitsema tie halpojen kausikorttien myymisen kautta kantaa hedelmää.

- Faniksi tullaan seisomakatsomon kautta. Kun ihmiset tottuvat nuorena käymään peleissä, he tulevat takaisin perheensä ja lastensa kanssa hieman kalliimmillekin paikoille ja kausikortit menevät kaupaksi myös erilaisten vip-pakettien kanssa, Leuenberg kertoo.

Uusien fanien jatkuva kasvattaminen ja seisomakatsomon halvat hinnat sekä suuren nuorisojoukon tuoma valtaisa kannustus ja tunnelma ovat Bernin kiekkoilun kulmakiviä. Bern on ollut samalla tiellä jo pidempään.

- Me olemme viimeisten kuuden tai seitsemän vuoden ajan määrätietoisesti rakentaneet kiekkokulttuuriamme. Mielestäni olemme onnistuneet aika hyvin, Leuenberg hymyilee.

Bern on onnistunut vuodesta toiseen täyttämään hallinsa halvoilla kausikorteilla ja luomaan eurooppalaisessa mittakaavassa erinomaisen tunnelman. Leuenberg uskoo juuri tunnelman olevan se perimmäinen tekijä SC Bernin taustalla.

- Tärkeintä on saada halliin tunnelmaa. Siitä pitävät kaikki, eivät vähiten pelaajat.

Pikkukaupungin päälaji pakosta?

Paikallisten nuorten suhtautuminen jääkiekkoon on kuitenkin hieman Leuenbergin maalailemaa kuvaa vivahteikkaampi. Joidenkin mielestä jääkiekko on laji, jonka berniläiset ovat joutuneet ottamaan omakseen, sillä pienenä kaupunkina se ei voi kilpailla esimerkiksi jalkapallossa suurempien kaupunkien kanssa.

- Ehkä Bern on joutunut ikään kuin puolivahingossa ottamaan jääkiekon omakseen. Meillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia kuin Zürchillä tai Genevellä, koska olemme niin pieni kaupunki. Haluamme olla maan parhaita ja jääkiekossa se onnistuu helpoimmin, berniläinen oikeustieteiden opiskelija Anders arvelee.

Osa berniläisistä vierastaa jääkiekkoa ja keskustassa asuvien nuorten mielestä lätkä on esikaupunkialueiden ihmisten laji.

- Kyllä jalkapallo on se varsinainen ykköslaji täällä. Kiekkoa katsovat lähinnä ihmiset maaseudulta ja esikaupungeista. Kaupunkilaiset nuoret eivät siitä jaksa innostua, kielten opiskelija Lisbeth kertoo.

Vaikka läheskään kaikki paikalliset nuoret eivät ole kiekosta kiinnostuneita, ovat he vaikuttuneita ilmiöstä, jonka SC Bern on onnistunut luomaan kaupunkiin.

- Tunnelma hallissa on unohtumaton. Vaikka kiekko ei minua kiinnostakaan, olen käynyt pelejä katsomassa vain uskomattoman tunnelman takia. Tällä seudulla ihmiset ovat normaalisti kovin pidättyväisiä, eikä moisia tunteen ilmauksia näe missään muualla kuin SC Bernin otteluissa, Lisbeth hämmästelee.

» Lähetä palautetta toimitukselle