MM-turnaus ensimmäistä kertaa Kanadassa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Maaottelukevään huipennuksena pelattava jääkiekon MM-turnaus pelataan Kanadassa ensimmäistä kertaa kisojen historiassa. Kisakaupunkeina ovat Quebec City ja maan itärannikolla sijaitseva Halifax. Jatkoaika tarjoaa nyt kisaennakon sekä turnauksen aikana runsaasti juttuja paikan päältä.
border="0" width="150" height="223" alt="MM 2008">
lohkoennakot

A-lohko: Ruotsi suosikki ilman tähtiäänkin
[lue lisää]



B-lohko: Pohjoisamerikkalaisten mittelö
[lue lisää]



Lohko C: Vain ykkössija kelpaa Suomelle
[lue lisää]



D-lohko: Venäjän ja Tshekin taitojuhlaa
[lue lisää]
kolumni

Muikeita muistoja Moskovasta ja Erkan perintö
[lue lisää]

Jääkiekon MM-turnauksen järjestäminen Kanadan maaperällä rikkoo eurooppalaisten kisajärjestäjien jo 45 vuotta jatkuneen perinteen. Edellisen kerran kisoja pelattiin Pohjois-Amerikassa 1962, kun kisaisäntänä oli Yhdysvaltojen Colorado Springs.

Turnaus järjestetään ensimmäistä kertaa lajin emämaassa, vaikka kerran aiemmin kisat on sinne myönnetty. Vuoden 1970 kisojen järjestämisestä Kanada kieltäytyi ajauduttuaan kahnaukseen Kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa. Kanadalle oli luvattu oikeus käyttää yhdeksää ammattilaispelaajaa, mutta Kansainvälisen olympiakomitean painostuksesta ammattilaispelaajat suljettiin sittenkin pois kisoista. Kanada suivaantui tästä, vetäytyi pois järjestämisvastuusta, ja turnaus pelattiin varasuunnitelman mukaisesti Tukholmassa.

Kevään 2008 kisakaupungeiksi valikoituivat NHL-kartan ulkopuolelta Quebec ja Halifax. Quebecista NHL-seura Nordiques lähti vuonna 1995 ja Halifaxissa AHL-seura Citadels lopetti keväällä 1993. Sen jälkeen kaupunkien jääkiekon lipunkantajina ovat olleet QMJHL-juniorisarjassa Quebec Remparts ja Halifax Mooseheads.

MM-turnauksen mitalipelit pelataan Quebecissa, jonka suureen jääkiekkopyhättöön mahtuu yli 15 000 katsojaa. Halifaxin halliin mahtuu runsaat 10 000 katsojaa. Suomi pelaa varmuudella kaikki pelinsä Halifaxissa puolivälieriin asti, mutta sen jälkeen jatkoon pääseminen tietää siirtymistä Quebeciin.

Maailmanmestaruutta puolustaa Kanada, joka löi viime vuoden finaalissa Suomen maalein 4-2. Pronssimitalit Moskovan-kisoissa jaettiin isäntämaa Venäjälle.

Näin pelataan − pieniä muutoksia pelisysteemissä

MM-kisoissa pelataan hieman erilaisella sarjajärjestelmällä kuin viime vuosina. Pudotuspelien alkaessa puolivälieräparit muodostetaan saman välisarjan sisältä eikä ristiin toisen välisarjan joukkueiden kanssa kuten ennen. Näin ollen siis puolivälierissä kohtaavat joukkueet, jotka ovat kohdanneet jo aiemmin joko alkulohkossa tai välisarjassa.

Muutoksia on myös karsintasarjan käytännöissä. Enää ei pelata neljän joukkueen yhteistä karsintasarjaa, vaan kahden lohkon jumbot kohtaavat mittaavat keskinäisen paremmuutensa paras kolmesta -periaatteella pelattavassa karsinnassa. Karsintaotteluiden häviäjät putoavat ensi kaudeksi I divisioonaan.

Uudistukset vähentävät matkustamista kisojen keskellä. Välisarjoissa, puolivälierissä ja karsintaotteluissa kohtaavat saman kaupungin alkulohkojen joukkueet. A- (Ruotsi, Sveitsi, Valko-Venäjä, Ranska) ja D-lohko (Venäjä, Tshekki, Tanska, Italia) pelataan Quebecissa, B- (Kanada, USA, Latvia, Slovenia) ja C-lohkon (Suomi, Slovakia, Saksa, Norja) mittelöt käydään Halifaxissa. Näin ollen siis esimerkiksi Suomi ja Ruotsi voivat kohdata aikaisintaan välierävaiheessa.

Muuten pelijärjestelmä on entisenlainen. Alkulohkoista kolme joukkuetta pääsee jatkoon kuuden joukkueen välisarjoihin, joissa joukkueiden lähtöpisteistä lasketaan pois lohkojumbolta voitetut pisteet. Karsintaotteluita lukuun ottamatta kaikki kamppailut pelataan yksiosaisina. Lohkovaiheen lopussa tasapisteissä olevien joukkueiden keskinäinen paremmuus ratkaistaan ensisijaisesti keskinäisen ottelun perusteella, sitten maalieron ja sitten tehtyjen maalien mukaan. Jos puntit ovat senkin jälkeen tasan, käydään rangaistuslaukauskilpailu joukkueiden välillä.

haastattelu

Hexi Riihirannan veri vetää kisapaikalle
[lue lisää]

Mikään ottelu ei voi päättyä tasan, vaan alkusarjassakin pelataan ensin viiden minuutin jatkoaika ja sen jälkeen mahdollinen rangaistuslaukauskisa. Puolivälierissä jatkoerän maksimipituus kasvaa 10 minuuttiin ja finaalissa 20 minuuttiin.

Kisat alkavat neljällä ottelulla perjantaina 2. toukokuuta. Suomen urakka alkaa lauantaina 3. päivä ottelulla Saksaa vastaan. Maailmanmestari ratkeaa sunnuntaina 18. toukokuuta pelattavassa finaalissa. Jatkoajalla on toimittaja paikan päällä koko kisojen ajan.

» Lähetä palautetta toimitukselle