Mielipide

Kisojen pelisysteemi ja Suomen otteluohjelma

MAAJOUKKUE / Kolumni
Nuorten MM-kisojen pelijärjestelmä on pääosin aikuisten MM-kisoista tuttu. Turnaukseen osallistuvia joukkueita on vain selvästi vähemmän, mikä vähentää "turhien" pelien määrää. Suomi aloittaa turnauksen Venäjää vastaan ja alkusarja päättyy USA-ottelulla.

Nuorten MM-kisojen pelisysteemi on viime kisoista tuttu. Ensin pelataan kahdessa lohkossa yksinkertainen alkusarja. Ensimmäiset ottelut pelataan tapaninpäivänä 26.12. ja alkusarja päättyy uudenvuodenaattona 31.12.

Alku- ja karsintasarjan otteluissa voitosta varsinaisella peliajalla saa kolme pistettä. Ottelut pelataan ensimmäistä kertaa ratkaisuun saakka. Mikäli joukkueet eivät saa paremmuuttaan selvitettyä varsinaisella peliajalla, pelataan viiden minuutin jatkoaika neljällä neljää vastaan.

Mikäli ottelu on jatkoajan jälkeenkin tasan, siirrytään rangaistuslaukauskilpailuun. Kolmen laukojaparin jälkeen jatketaan pari kerrallaan, kunnes voittaja on selvillä. Jatkoaika- tai rangaistuslaukausvoitosta saa kaksi pistettä, -tappiosta taas yhden.

Lohkon kolme parasta jatkaa pudotuspeleihin, kaksi viimeistä joutuu karsintasarjaan. Tasapisteissä paremmuuden ratkaisee joukkueiden keskinäisen ottelun lopputulos. Mikäli keskinäinen ottelu on päättynyt tasan jatkoajankin jälkeen, siirrytään tarkastelemaan maalieroa ja tehtyjä maaleja ennen rangaistuslaukauskilpailun huomioonottamista.

Viime vuodesta poiketen Kansainvälinen jääkiekkoliitto päätti ottaa tämän vuoden turnauksessa käyttöön kahden päätuomarin järjestelmän, mikä lisännee jäähyjen määrää ainakin kisojen alkuvaiheessa.

Lohkovoitto arvossaan





Koska lohkovoitolla on jatkopelien kannalta suuri merkitys, kisoissa ei juurikaan ole - toisin kuin aikuisten MM-kisoissa - merkityksettömiä otteluita. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella lohkovoittajat saavat nimittäin himoitun lepovuoron.

Lohkojen kakkoset ja kolmoset taas pelaavat puolivälierät ristiin toisiaan vastaan. Puolivälierät ovat ohjelmassa keskiviikkona ja välierät yhden lepopäivän jälkeen perjantaina. Niiden voittajat jatkavat luonnollisesti loppuotteluun ja hävinneet pronssiotteluun, jotka pelataan heti välieriä seuravana päivänä lauantaina 5.1.2008.

Pudotuspeleissä jatkoajan pituus on 10 minuuttia, ja se pelataan äkkikuolemaperiaatteella. Mikäli ratkaisua ei tuona aikana synny, se haetaan alkulohkojen tapaan rangaistuslaukauskilpailussa. Finaalissa jatkoajan pituus on 20 minuuttia.

Karsintasarjaan pudonneet pelaavat vielä ottelut toisen lohkon karsintasarjaan pudonneita joukkueita vastaan. Saman lohkon joukkuetta vastaan ei pelata toista kertaa, vaan mukaan lasketaan alkusarjan ottelu. Eli käytännössä karsintasarjalaiset pelaavat keskenään yksinkertaisen sarjan, josta kaksi huonointa putoaa I divisioonaan. Pudonneiden tilalle nousevat I divisioonan nousukarsinnat voittaneet Saksa ja Latvia.


Suomen alkusarjan otteluohjelma

26.12. Suomi - Venäjä

27.12. Suomi - Sveitsiä

29.12. Suomi - Kazakstan

31.12. Suomi - USA





YLE Extralta tulee lähetys Suomi-Venäjä -ottelusta 26.12. klo 20.55 - 23.20 ja Suomi - USA -ottelusta 31.12. klo 18.55 - 21.15. Selostajana Niki Juusela.

Muut televisioitavat pelit riippuvat siitä pelaako Suomi ylemmässä vai alemmassa jatkosarjassa. Jos Suomi pelaa mitalisarjassa, niin otteluita näytetään, jos pelaa karsintasarjassa, niin ei näytetä.

TV2:lta tulee 5.1.2008 klo 23.40 - 1.00 koostelähetys nuorten MM-kisoista. Kyseessä on ilmeisesti joko kooste loppuottelusta tai "Kooste pronssiottelusta, jos Suomi on pelannut siinä."

» Lähetä palautetta toimitukselle