Nuorillekin voitto Ruotsista

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Kahdessa aikaisemmassa ottelussa tappion kärsinyt kaksikymppisten joukkue sai balsamia haavoihinsa voittamalla Ruotsin selvänumeroisesti 4-0.

Turnauksen kolmanteen otteluun Suomen joukkueessa oli tehty vaihdoksia. Ari Kovasen ottaminen mukaan pelaavaan kokoonpanooon sai aikaan ketjureaktion. Joni Töykkälä siirrettiin kakkosen keskeltä ykkösen laitaan, josta Antti Pihlström siirrettiin Kovasen tilalle kolmanneksitoista hyökkääjäksi. Teemu Nurmi siirtyi takaisin keskelle ja sai laidoilleen Kovasen ja Joni Lappalaisen. Maalissa oli avausottelun tapaan Mikael Vuorio.

- Katsottiin edellisen ottelun tilastoja ja sen perusteella tehtiin pieniä muutoksia. Ei mitään isompaa, päävalmentaja Aravirta kommentoi vaihdoksia.

Takaa-ajetun etu

Venäjää vastaan Suomi joutui takaa-ajajaksi heti avauserän alussa. Ruotsia vastaan Suomi sai helpomman tehtävän eli oli takaa-ajettavana lähes koko ottelun ajan. Jo ennen avausosumaa Suomi oli ottanut pelin hallintaansa, missä auttoi Johan Anderssonin vajaan kahden minuutin kohdalla saamaa koukkaamis jäähy. Tilanne oli puolivahinko, sillä ruotsalaisen maila tarttui Petri Kontiolan paitaan ja tapparalainen kaatui Andersonin yrittäessä hädissään repi mailaansa irti. Jäähyn aikana ei syntynyt Anssi Salmelan maskitonta siniviivalaukausta vaarallisempaa tilannetta, mutta Suomen ote jatkui jäähyn jälkeenkin.

Ensimmäinen hyvä tekopaikka siunaantui Arsi Piispaselle reilun viiden minuutin pelin jälkeen, mutta jokeripelaaja ei onnistunut maalin edessä ohjaamaan kiekkoa tolppien väliin. Seuraavassa vaihdossa Joni Töykkälälle kävi paljon parempi onni. Espoolainen karvasi kiekon pois Ruotsin pakilta Elias Granatilta ja noudatti Jutilan "kiekkoa maalille"- hokemaa. Katsojien hämmästykseksi Ruotsin toinen pakki, Jonathan Ericsson, ohjasi kiekon mailallaan maalivahdin längistä omaan maaliin! Ruotsin kapteenilla Loui Eriksonilla oli mahdollisuus tasoittaa tilanne muutamaa minuuttia myöhemmin, mutta Vuorio piti maalin edessä patjat tiukasti kiinni, eikä päästänyt Eriksonin hakkaamaan kiekkoa sisään.

Erän loppupuolisko oli melkoista pystypainia ja tuntuikin että tässä ottelussa suomalaiset painivat enemmän kuin turnauksen aikaisemmissa otteluissa. Viimeisillä minuuteilla tuomarikin hermostui nuhjaamiseen ja passitti ensin Monir Kalgoumin kaksiminuutiselle kampituksesta. Kalgomin istuessa jäähynsä viimeistä kaksikymmen sekunttista, niin Suomen pelatessa ylivoimaa Lennart Petrell ja sinikeltaisten kapteeni Nicklas Danielsson kaatuivat Ruotsin pelialueen nurkassa. Vääntötilanteessa päälle jäänyt Danielsson hermostui jostakin syystä ja painoi Petrellin päätä jäätä vasten vielä vihellyksen jälkeenkin. Tuomari palkitsi molemmat vääntäjät kaksiminuuttisella ja Danielsonin maltinmenetyksen ekstrakakkosella. Tällöin erän päättymiseen oli aikaa vain yksi sekunti. Näin Suomi pääsi aloittamaan toisen erän viisi kolme ylivoimalla.

Ratkaisu ylivoimalla

Erän alun lyhyttä kahden miehen ylivoimaa Suomi ei ehtinyt hyödyntää, mutta tilanteen jatkuessa yhden miehen ylivoimalla Sami Lepistö onnistui siniviivalaukauksessaan ja kiekko seilasi ohi maskissa olleen maalivahdin. Tätä kaksi - nolla osumaa molemmat valmentajat pitivät ottelun käännekohtana.

- Mielestäni 2-0 maali oli hyvin, hyvin tärkeä maali lopputuloksen kannalta, painotti Ruotsin valmentaja Torgny Bendelin.

Kahden maalin tappioasemassa osa ruotsalaisista alkoi turhautua. Kun erotuomari Marko Virolaisen linja löystyi ensimmäisestä erästä - ja muutenkin poikkesi turnauksen tarkasta tuomarilinjasta - niin ottelu meinasi karata tuomarin käsistä. Varsinkin Ruotsin Patrik Rönnqvist kävi todella kuumana ja tuntui hakevan itselleen tappelukaveria koko erän lopun ajan. Onneksi Rönnqvistin kapinat Joni Töykkälän, Kevin Kanteen ja Ilkaa Heikkisen kanssa eivät edenneet suukopua ja pientä tönimistä pitemmälle. Sen verran erotuomarikin heräsi näissä tilanteissa, että passitti kussakin tapauksessa tuuppijat kahden minuutin jäähylle. Toisella erätauolla pelaajien tunteet kuitenkin viilenivät ja kolmannessa erässä pelattiin taas puhtaampaa peliä.

Ruotsalaisten hallitseman toisen erän paras pelaaja oli Mikael Vuorio, joka joutui torjumaan kahdenkymmenen mminuutin aikana kolmetoista laukausta. Ruotsin parhaat paikat osuivat taas kerran hyvin maalille ajavalla Loui Eriksonille, mutta Jukuri-vahti esti ruotsalaiskapteenin lähentely-yritykset. Kertaalleen kiekko kimposi ohi Vuorion kypärästakin, mutta yleensä kunnon laukausten sijaan ruotsalaiset ajautuivat lähelle suomalaisvahtia ja päätyivät hakkamaan kiekkoa Vuorion patjoihin.

Väsynyt kolmas erä

Viimeisessä erässä kolmatta otteluaan kolmessa päivässä tahkoavat pelaajat alkoivat jo henkisesti valmistautua turnauksen päättymiseen. Sen verran Suomen MM-kisakokelaista löytyi näyttöhalua, että he iskivät vielä kaksi maalia. Ensin Jyri Junnila synkensi ensimmäisessä erässä oman maalin tehneen Jonathan Ericssonin illan aivan sysimustaksi. Kun viitisen minuuttia päätöserästä oli pelattu, niin Junnila kahvitti ruotsalaispakin oikealla laidalla todella helposti ja pääsi nokikkain Christopher Nilstorpin kanssa. Pieni harhautus, kiekko rystylle ja ylös. Jos Suomen kolmas maali oli tyylimaali, niin neljäs oli työmaali. Lennart Petrell toi kiekon maalille ja yritti runnoa sitä sisään, mutta ei onnistunut. Ottelussa jälleen kerran kovasti töitä tehnyt Lauri Tukonen seurasi tilanteen loppuun asti ja iski maalin eteen jääneen irtokiekon ruotsalaisverkkoon.

Valmentajien kommentit

Pelin jälkeen ruotsalaisvalmentaja Bendelin myönsi suomalaisten ansainneen voiton ja olleen "a little, little better".

- Suomalaiset pelasivat todella hyvin johtoasemassa. Meille oli todella vaikeaa saada aikaan maalintekopaikkoja, mutta emme voineet avata omaa peliämme liikaa. Joukkue ei luovuttanut missään vaiheessa, mutta suomalaiset olivat liian vahvoja tänään, ruotsalainen sanoi.

- Emme olleet fyysisesti sen väsyneempiä kuin suomalaiset, jotka olivat pelanneet maanantaina ja tiistaina, jolloin me puolestamme harjoittelimme. Ehkä henkisesti, ei fyysisesti, painotti Bendelin.

- Mukava puhkasta nolla, totesi Hannu Aravirta, sillä Ruotsi-voitto oli ensimmäinen kansainvälinen peli, jonka hän voitti lyhyellä urallaan nuorten maajoukkueen päävalmentajana.

- Oltiin vahvempia alussa ja Ruotsi sai avauserän lopussa hiukan otetta, mutta kaks-nollan jälkeen meillä ei ollut hätää. Hyvin jaksettiin vaikka oli kolmas peli kolmannessa päivässä ja kuitenkin meillä on energinen ja fyysinen pelityyli. Joukkue ansaitsi nämä pisteet. Pelattiin kuin pitää, ei tullut turhia kiekonmenetyksiä

- Hienoa oli että kotikaupungin poika sai pelata nollapelin, päävalmentaja kommentoi ottelun parhaana suomalaisena palkittua Mikael Vuoriota, - hyvä keskittynyt peli.

Suomalaisonnistujia tasaisesti

Tsekkeihin ja venäläisiin verrattuna ruotsalaiset jättivät itsestään huomattavasti persoonattomamman kuvan. Kaikki ruotsalaisottelut nähnyt Toni Valjakka nimesi tämän ottelun ruotsalaisonnistujiksi maalivahti Nilstropin, puolustaja Ola Svanbergin ja sentteri Monir Kalgoumin.

Suomalaiset onnistuivat laajalla rintamalla. Venäjätappion jälkeen Aravirta haastoi porukan näyttämään ketä haluaa pelata tulevissa MM-kisoissa. Ruotsi-ottelusta päätellen ainakin Mikael Vuorio, Valtteri Filppula, Joni Töykkälä, Lennart Petrrell ja Lauri Tukonen ovat erittäin kiinnostuneita edustamaan Suomea kotikisoissa. Filppula pelasi hyvän pelin ja esitti ottelun puolessa välissä pelin komeimman taklauksen. Filppulan puhdas keskialueen pommi sai ruotsalaispelaajan haukkomaan henkeään koko loppupelin ajan.