Mielipide

Isoja maita kompastui puolivälierissä – NHL-nimet eivät taanneet menestystä

MAAJOUKKUE / Kolumni
Suomen ja Ruotsin MM-kisat tulivat tunnetuiksi Venäjän ylivoimasta ja muutamista pirteistä yllätyksistä. Kun altavastaajat etenivät välieriin, jäi rannalle monta isoa ennakkosuosikkia. Ennakolta jopa finaaleihin povatut Ruotsi ja Kanada eivät hurjilla nimilistoilla pärjänneet.

Edelliskevään Slovakian MM-kisoihin verrattuna Suomen ja Ruotsin kisat kohosivat mielenkiintoisimmiksi jo nimilistoja katsellessa. NHL:stä supertähtiä virtasi pelipaikkakunnille ennen kisoja ja niiden aikana, minkä johdosta niin Helsingissä kuin Tukholmassa saatiin ihailla rapakon takana mainetta niittäneiden pelaajien suorituksia.

Helsingin lohkoon sijoitettu Kanada ei saanut kaikkia parhaita nimiään mukaan, kun muun muassa NHL:n maalipörssin voittanut Steven Stamkos joutui jäämään olkapäävamman takia pois kisalennolta. Silti kokoon saatiin nippu, jolla vaahteranlehdet olivat ennakkokaavailuissa kärkimaiden joukossa.

Kotikisoihin lähtenyt Ruotsi sai paljon iloisia uutisia jo ennen kisoja, kun iso osa maan NHL-tähdistä sanoi kyllä kutsulle MM-kisoihin. Turnauksen alussa mukaan liittyivät vielä Ottawa Senatorsin Daniel Alfredsson ja Erik Karlsson, jotka saivat seuraa myöhemmin Washington Capitalsin Nicklas Bäckströmistä ja Nashville Predatorsin Patrick Hörnqvististä.

USA:lla mukana oli puolestaan Bobby Ryanin, Jack Johnsonin ja Jimmy Howardin kaltaisia kovia nimiä. USA:n joukkue koostui kuitenkin pitkälti nuorista ja luisteluvoimaisista pelaajista. Mukana oli monta tulevaisuuden kovaa kiekollista puolustajaa, sekä hyviä hyökkäyspään taitureita.


Kanadan huippunimet jäivät ulos mitalipeleistä.

Pieniä ja isoja pettymyksiä

Ennen puolivälieriä Kanada oli edennyt voitokkaasti ja se sijoittuikin Helsingin lohkon ykköseksi. Perässä toisena ollut USA antoi ison näytön taidoistaan sen puolivälierävastustajalle Suomelle, kun se voitti alkulohkossa Leijonat lukemin 5-0. Ruotsi puolestaan oli Tukholman lohkon toinen ja Norja neljäs.

Puolivälierissä nähtiinkin sitten yllätyksiä. Helsingin lohkon ykkönen Kanada kaatui Slovakialle dramaattisten vaiheiden jälkeen. Vielä kolmannen erän tappiolla ollut Slovakia tasoitti ensin ja lopulta Kanadan kapteenin Ryan Getzlafin typerän jäähyn myötä yllätys oli totta. Slovakia nousi voittoon viimeisellä minuutilla ja Kanadalla edessä oli laukkujen pakkaaminen.

Helsingin lohkon toisessa ottelussa USA ja Suomi ottivat revanssiväännön, joka kääntyi kisaisännille Jesse Joensuun 8,5 sekuntia ennen kolmannen erän loppua tulleen osuman myötä.

Ruotsissa lohkon neljänneksi tullut Norja lähti haastamaan lohkoykköstä Venäjää, joka oli edennyt voitosta voittoon ennen puolivälieriä. Urhollisesta haastamisesta huolimatta pirteitä otteita Tukholman lohkossa esittänyt Norja lähti laulukuoroon ja Venäjä matkasi kohti Helsingissä pelattavia mitaliotteluita.

Tukholman toinen puolivälieräottelu Ruotsin ja Tšekin välillä sisälsi draamaa. Kolmannen erän viimeisellä minuutilla Tšekin Milan Michalek nousi kulmasta maalille ja kliinisen viimeistelyn myötä kiekko päätyi Ruotsin maalin kattoon. NHL-nimillä pumpattu Ruotsi tippui jatkosta ja Tšekki lähti haastamaan välieriin naapurimaatansa Slovakiaa.

Kova pelaajalista ei taannut menestystä

Suomen ja Ruotsin isännöimien MM-kisojen puolivälierät nousivat lopulta suurimmaksi yllätysten kohdaksi kisojen aikana. Vahvasti alkulohkossa pelanneet Kanada ja Ruotsi tippuivat skandaalinlailla ulos jatkopeleistä ja tilalle marssivat ne maat, joiden tarun piti loppua kyseisessä vaiheessa. Moni povasi Ruotsia ja Kanadaa jopa finaaleihin, mutta toisin kävi. Mitä taustalta sitten löytyikään?

Kanadalla ongelma oli sama kuin mitä sillä on ollut useammassa MM-turnauksessa aiemminkin. Asenne ei ollut vaadittavalla tasolla, vaan joukkue pelasi hieman sinne päin ja ratkaisi ottelut pitkälti ylivoiman sekä yksilötaidon avulla. Puolivälierissä suurimmaksi syntipukiksi nousi kapteeni Getzlaf, joka oli jo ennen typerää taklaustaan noussut otsikoihin Helsingin yöelämän puolella.

Ruotsi taas oli tuloksellisesti pelannut hyvin alkulohkossa tappiollista Venäjä-peliä lukuun ottamatta. Pelillisesti joukkueella oli kuitenkin ongelmakohtia, joihin Tšekki iskikin välierissä. Joukkueen maalivahtipelaaminen oli epävarmaa ja puolustamisen suhteen joukkue ei löytänyt missään vaiheessa punaista lankaa. Pelkästään hyökkäämällä joukkue ei enää puolivälierien puolella pärjännyt.

Puolivälierissä ulosjääneistä joukkueista Norja ja USA kaatuivat saappaat jalassa. Norja taisteli urhollisesti Venäjää vastaan ja joukkueelle jo puolivälieräpaikka oli onnistunut suoritus. USA puolestaan pelasi vahvasti hyvin roolitetulla joukkueellaan, vaikka puolivälierissä ryhmä tippuikin jatkosta.

MM-kisojen puolivälierät osoittivat jälleen kerran raadollisuutensa. Tappiolla turnauksen jälkimaku jäi pahaksi, kun taas voitolla mahdollisuudet positiiviseen turnauksen päätökseen jäivät mahdolliseksi.

Tärkein opetus löytyi kuitenkin siitä, etteivät NHL-tähtien saapumiset meinaa varmaa menestystä. MM-kisat ovat kombinaatioiden kisat. Joukkueiden pitää olla yhtenäisiä, niillä pitää olla hyvä pelitapa ja niiden hyvien yksilöiden pitää noudattaa yhteistä tavoitetta ja strategiaa parhaalla mahdollisella tavalla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös