Mielipide

MM-kisojen parhaat – Malkin ja kumppanit

MAAJOUKKUE / Kolumni
Sunnuntaina päättyneet MM-kisat tarjosivat yllätyksiä, hienoja pelejä, sekä erityisesti paljon taitavien pelaajien tyylinäytteitä. Jatkoaika kokosi ylös vielä turnauksen parhaimmat pelaajat.

Jatkoajan MM-kisojen toimittajakaksikko Ilari Savonen ja Ilari Isotalo nimesivät turnauksen parhaat pelaajat tähtiviisikkona.

Maalivahdit

Ilari Savonen: Jan Laco, Slovakia

Kakkosmaalivahtina turnauksen aloittanut Laco oli vakuuttava erityisesti puolivälierissä ja välierissä. 30-vuotias maalivahti oli varma, mutta tarpeeksi aggressiivinen Slovakian maalilla taaten joukkueelle mahdollisuuden kahteen isoon yllätykseen.

Finaalissa Laco ei voinut enää mitään Venäjän tykkien tulituksen alla. Silti, hieno tyylinäyte ensi kaudeksi Ukrainan KHL-seuraan matkaavalta slovakilta.

Ilari Isotalo: Semjon Varlamov, Venäjä

Varlamov osoitti viimeistään näissä kisoissa pystyvänsä torjumaan joukkueensa menestykseen. Pelasi läpi kisojen vakuuttavasti ja piti joukkueettaan pystyssä muutamana vaikeana hetkenä.

Vaikkei missään vaiheessa päässytkään todelliseen kiekkosateeseen, otti tärkeitä koppeja niin vaikeassa Norja-pelissä, kuin puolivälierissä Suomea vastaan. Fakta on se, ettei kylmähermoinen torjuja hävinnyt peliäkään turnauksessa.

Puolustajat

Savonen: Zdeno Chara, Slovakia – Ilja Nikulin, Venäjä

Vaikka puolustajakolossi Chara aloitti kisat rauhallisesti ja jopa hieman ailahdellen, nosti hän tasoa turnauksen edetessä. Oli lopussa Slovakian tärkein pelaaja ja pelasi kovia minuutteja loukkaantumisista kärsineen puolustuksen keskellä.

Erityismaininta mahtavasta Pavol Demitran muistoa kunniottaneesta teosta.

Nikulin puolestaan ei isoilla tehoilla mässäillyt, vaan Ak Bars Kazanin luottopuolustaja vakuutti erityisesti oman pään vahvalla ja tasapainoisella pelaamisella. Jos hyökkäyspää oli ykköstykkien iso temmellyskenttä, oli puolustuspää Nikulin hallitsema tontti. Johtaja ja esimerkin näyttäjä.

Isotalo: Zdeno Chara, Slovakia – Ilja Nikulin, Venäjä

Puolustajajärkäle Chara näytti näissä kisoissa, mitä kapteenius ja joukkueen henkinen johtajuus voi parhaimmillaan olla. Oli alkupeleissä sanalla sanoen vielä surkea, mutta mitä pidemmälle pelit etenivät, sitä paremmin myös slovakki pelasi. Herätti joukkueen vaikeassa Ranska-pelissä ja johti Slovakian kohti sensaatiota.

Vahvaa puolustusalueen luutimista esittänyt Nikulin pelasi järkyttävän tasaiset turnauksen Venäjän omassa päässä. Venäjän kapteeni ei itsestään isoa numeroa tee, mutta kaukalossa puolustaja oli aina mies paikallaan.


Kisojen MVP oli varma valinta molempien toimittajien viisikkoihin.

Hyökkääjät

Savonen: Jevgeni Malkin, Venäjä – Patrick Thoresen, Norja – Mikko Koivu, Suomi

Hyökkääjistä Malkinin valintaa ei paljoa tarvitse miettiä. NHL:n pistepörssin voittaja ei tullut jäähdyttelemään, vaan henkilökohtaisena tehtävänä oli dominoida kaukaloita. Jokaisessa pelissä pisteille pääsy on vakuuttavaa, mutta erityisesti otteet olivat loistavia. Huikea pelaaja.

Norjan yllättäjäjoukkueen ykkösnimi Thoresen ei vakuuttanut vielä harjoituspeleissä Suomen puolella Rovaniemellä ja Vaasassa, mutta MM-kisoissa homma kulki. Vaikka Thoresen keräsikin Saksa-murskavoitossa ison pistepotin, oli kokonaissuoritus kisoissa vakuuttava.

Kolmas hyökkääjävalinta kohdistui Koivuun, joka johti Suomen joukkuetta isolla esimerkillä. Valtteri Filppulan ja Jussi Jokisen kanssa Koivu muodosti jopa yhden turnauksen parhaimman ketjun. Koivu pelasi vahvasti niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä, johdattaen Suomen maalitekoa isolla esimerkillä.

Isotalo: Jevgeni Malkin, Venäjä – Miroslav Satan, Slovakia – Patrick Thoresen, Norja

Malkinin valintaa ei tarvitse juuri perustella. Kisojen paras pelaaja oli jopa huikeampi, mitä mieheltä odotettiin ennen kisoja. Pistepörssin ylivoimamainen voitto ja joukkueensa raahaaminen väkisin finaaliin Suomen kustannuksella ovat kovia meriittejä kenelle tahansa.

Nämä kisat olivat konkarin näpäytys. Eletään vuotta 2012 ja Satan oli edelleen Slovakia paras hyökkääjä. Välierän kaksi valtavaa maalia muistuttivat kokemuksen määrästä ja merkityksestä näissä peleissä. Henkinen johtaja kuului Slovakian yllätyksen pääarkkitehteihin.

Finaalijoukkueiden ulkopuolelta voidaan nostaa kolmanneksi hyökkääjäksi Norjan huikeiden kisojen johtaja Thoresen, joka oli lähellä jo näpäyttää Venäjää puolivälierissä. Huikea taituri hyökkäyspäässä ja on suuressa roolissa myös tulevaisuudessa norjalaisessa jääkiekkoilussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle