Pavel Datsjuk – velikulta nyt myös maailmanmestari

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Detroit Red Wingsin riveissä jo pitkään ihastuttanut Pavel Datsjuk pääsi viidennellä yrittämällään maailmanmestareiden joukkoon, kun Venäjä löi Suomen ja Ruotsin isännöimien MM-kisojen finaalissa Slovakian. Venäläistaiturin mukaan mestaruuden suurin syy löytyi joukkueen henkisestä vahvuudesta.

Kaksinkertainen Stanley Cup –voittaja, kolminkertainen NHL:n paras puolustava hyökkääjä ja nelinkertainen liigan herrasmiespelaaja. Urallaan jo paljon saavuttanut Pavel Datsjuk ei ollut kuitenkaan voittanut vielä maailmanmestaruutta neljällä yrittämällään ennen sunnuntain finaaliin loppuneita Suomen ja Ruotsin isännöimiä kisoja. Viides yritys tuotti tulosta.

Datsjuk oli mukana vuoden 2010 MM-kisoissa, jolloin Venäjä joutui tyytymään hopeamitaleihin, kun Tšekki oli finaalissa parempi niukasti lukemin 2-1. Tämän vuoden kisoissa Datsjuk pääsi lopulta maailmanmestareiden joukkoon.

– Edelliskerralla, kun olin mukana, emme voittaneet MM-finaalia. Sitä kautta tämän kullan saavuttaminen on ollut pidemmän mutkan takana, Datsjuk tuumasi toimittajille finaalin jälkeen.

Venäjän joukkue oli MM-kisoissa lopulta ylivoimainen. Se voitti kaikki pelaamansa ottelut ja varsinkaann mitalipeleissä sille ei löytynyt edes kunnon haastajaa. Slovakian ja Suomen selvin lukemin voittaneesta joukkueesta löytyi paljon henkisen puolen voimaa Datsjukin mukaan.

– Jouduimme muutaman kerran otteluissa nopeasti takaa-ajoasemaan, mutta pystyimme nousemaan sieltä pinnalle. Pelasimme hyvin joukkueena ja olimme tarpeeksi kärsivällisiä, 33-vuotias keskushyökkääjä kertoi.

– Meidän joukkueestamme löytyi paljon henkistä lujuutta ja pystyimme pysymään vahvoina takaiskuista huolimatta. Piti aina vain pystyä pelaamaan taas omaa peliä ja olemaan kurinalainen jäähyjen suhteen.


Datsjuk pääsi tuulettamaan superketjunsa kanssa finaalissa Slovakiaa vastaan.

”Ei kovin huono”

Datsjukin seurajoukkue Detroit Red Wings tippui kevään pudotuspeleissä aikaisessa vaiheessa. Medialle vastauksia hauskuuttavasti antavan taitavan pelintekijän matka jatkui NHL:n pudotuspeleistä tippumisen jälkeen nopeasti kohti MM-kisoja. Kisoihin lähtemiseen liittyneen päätöksen suhteen Datsjukin ei tarvinnut paljoa miettiä, kun kaikki oli kunnossa fyysisellä puolella.

– On aina helppo päätös tulla Venäjän maajoukkueeseen. Tulen aina, jos vain ei ole mitään loukkaantumisia tai muita esteitä, jotka voisivat estää kisamatkan, Datsjuk vakuutti, jonka jälkeen venäläistaituri nosti esiin rapakon takana olevia haasteita.

– NHL:n pudotuspeleissä on vaikea voittaa joka vuosi eikä nopeasti putoaminen päättänyt kauttamme hyvällä tavalla. Se on kuitenkin tällä hetkellä taakse jäänyttä, varsinkin kun voin iloita mestaruudesta nyt, taituri hymyili.

Datsjukin lisäksi Venäjän mestaruusjoukkueesta löytyi isoja NHL:n supertähtiä. Aleksandr Ovetškin hyökkäsi Datsjukin kanssa samassa ketjussa, kun taas Jevgeni Malkin teki tuhojaan oman ketjunsa puolella. Turnauksen pistepörssin voittanut ja parhaan pelaajan pokaalin napannut Malkin saikin Datsjukilta kovat kehut huumoriheiton lisäksi.

– Ei hän kovin huono ole, velikulta Datsjuk heitti leveän hymyn saattamana.

– Koko joukkue ja kaikki tietävät sen, kuinka huikea pelaaja hän on.

Stanley Cupin ja maailmanmestaruuden voittamisen jälkeen Datsjukilla on mahdollisuus päästä kuuluisaan kolmen kullan klubiin vuoden 2014 olympialaisissa Venäjän Sotshissa. Vaikka kisat ovat vielä muutaman vuoden päässä, on Datsjuk noteerannut mahdollisuuden.

– Se on tietyllä tapaa tavoitteeni, mutta koskaan ei voi tietää. Sen saavuttaminen ei tule olemaan helppoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle