Jalonen: ”Järkyttävällä teholla laittoivat sisään”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Suomen osalta välieräottelu Venäjää vastaan kääntyi isoksi pettymykseksi, kun Venäjän isot tähdet paukuttivat maaleja liukuhihnalta menemään. Päävalmentaja Jukka Jalosen harmituksen kohteena olivat erityisesti Leijonien heikko puolustus- ja alivoimapeli.

Hienon USA-puolivälierävoiton jälkeen Suomen katseet suuntautuivat välierään ja Venäjän kohtaamiseen. Lauantain iltapäiväottelussa kaikki sujui hyvin aina ensimmäisen erän loppupuolelle asti, kunnes Venäjän tykit heräsivät. Sen jälkeen meno oli kylmää.

– Aloitimme erittäin hyvin ja tulimme valmistautuneina otteluun. Pelasimme todella hyvää jääkiekkoa lähes sinne ensimmäiseen maaliin asti. Pikkuisen oli omassa päässä semmoista sekoilua, eikä ihan riittävän jämäkästi pelattu. Samoin alivoimalla, vaikka hyviä ja laadukkaita laukauksia tuli, analysoi päävalmentaja Jukka Jalonen Venäjä-ottelua.

Vaikka Venäjän ykköstykit Jevgeni Malkinin johdolla olivat tehokkaalla päällä, harmitti Jalosta erityisesti puolustuspäässä esiintyneet merkkausvirheet.

– Siellä oli sellaisia 50 sentin tai metrin sijoittumisvirheitä ja ennen kaikkea teimme niitä virheitä väärissä kohdissa. Emme olleet aivan riittävän terävänä sillä saralla, päävalmentaja pohti ja jatkoi:

– Ainahan niitä virheitä vähän tulee, mutta teimme vähän väärissä paikoissa niitä. Vielä kun huomioi sen, että ketkä siellä olivat vastassa. Venäjä kun yleensäkin tekee maaleja melko tehokkaasti. Vähän niin kuin nyt näyttivät.

Suomi joutui jo ensimmäisessä erässä takaa-ajoasemaan, mutta sillä oli paikat tulla otteluun mukaan. Niin ei kuitenkaan tapahtunut.

– Silloin kun oli paikat päästä kahden tai kolmen maalin johtoon, niin ei sitten hyödynnetty niitä, Jalonen jatkoi harmittelua.


Puolustus- ja alivoimapelaaminen kaatoivat Suomen Venäjää vastaan päävalmentajan mukaan.

Huikea tehokkuus

Vaikka Suomi ja Venäjä olivat viisikkopelissä melkeinpä samalla viivalla, nousivat Venäjän yksilöt esille.

– Olihan se yksi syy miksi hävisimme ja olivathan he myös selvästi tehokkaimpia maalipaikoissa.

Jalonen antoikin kovasti kunniaa vastustajajoukkue Venäjälle, joka oli tehokas omissa paikoissaan. Kokonaisvaltaisesti Suomi pysyi tehokkaasti poissa maalipaikoilta.

– He pelasivat suhteellisen jämäkästi sitä omaa peliään, mutta olihan meillä siinä paikkoja tehdä kavennusta ja niin edelleen, Jalonen totesi viitaten Leijonien hukattuihin maalipaikkoihin.

Myös maalivahtien saralla Venäjä oli selvästi Suomea edellä. Suomen maalilla Petri Vehasella ei ollut paras mahdollinen ilta.

– Varmaan vastustajan veskari oli pikkuisen parempi, Vehanen totesi poliittisesti.

Kotikisoista mitali

Vaikka lopputulos oli tyly Leijonien osalta, ei Jalonen lähtenyt masentumaan liikoja. Suomi pelasi kuitenkin pääsääntöisesti hyvää kiekkoa, vaikka se tekikin liikaa virheitä.

– Emme missään nimessä huonosti pelanneet, vaikka numerot ovat tylyt. Totta kai kun 2-6 häviää, niin ei sitä hirveästi voi selitellä. Ei tuo kyllä ollut ihan 2-6-ottelu kenttäpelaamisen osalta. Tämä on kuitenkin maalintekopeli. Siinä me jäimme nyt kyllä jyrän alle, Jalonen alleviivasi ja jatkoi:

– Paikkoja heillä nyt ei niin hirveästi ollut, mutta aika järkyttävällä teholla laittoivat sisään. Välillä se menee näin ja sille ei sitten vain voi mitään. Tämmöisiä iltoja tulee silloin tällöin.

– Ei muuta kuin pyritään kasaamaan rivit pronssipeliin, päävalmentaja sanoi päättäväisesti tulevasta.

Vaikka tappio olikin juuri mietinnän alla, pystyi Jalonen kääntämään katseita jo tulevaan. Päävalmentajan mukaan joukkue haluaa tuoda palkinnon erittäin hyvin joukkuetta kannustaneelle yleisölle.

– Kyllä me olemme sen verran sitä miettineet, että kyllä me sen haluamme voittaa. Olemme sen verran velkaa meidän hyville kannattajille ja yleisölle, että haluamme sen mitalin ottaa näistä kotikisoista. Sillä on kuitenkin hirveä ero onko kolmonen vai nelonen. Mitali on aina mitali, kyllä sitä pitää aina arvostaa, Jalonen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle