Petr Tenkrat palaa muistojen areenalle

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kaksi kertaa SM-liigassa kultamitalin Kärppien riveissä uransa aikana voittanut Petr Tenkrat nimettiin muutaman vuoden tauon jälkeen Tšekin MM-kisajoukkueeseen. Turnauksessa 34-vuotias hyökkääjä on päässyt viilettämään NHL-nimien rinnalla ja hyvän mahdollisuuden keskellä Tenkrat haluaakin saada lisää onnistumisia itseltään.

Eletään Suomen ja Ruotsin isännöimien MM-kisojen toista välipäivää. Puolivälierät on saatu päätökseen niin Helsingissä kuin Tukholmassa. Helsingissä pelanneet joukkueet ovat saaneet hieman lepoa ennen kevyitä jääharjoituksia, kun taas Tukholmassa puolivälieräottelunsa voittaneet Tšekki ja Venäjä ovat matkustaneet kohti mitalipelien ratkaisuareenaa Helsinkiin.

Tšekin jääharjoitusten jälkeen median haastattelualueelle saapuu rauhallisin askelein keskittynyt, mutta olemukseltaan positiivinen Petr Tenkrat, jolle Helsingin areena ei ole uusi tuttavuus.

Kärpissä kahdesti Suomen mestaruuden voittanut tšekkihyökkääjä oli isossa roolissa oululaisjoukkueen kauden 2004–2005 mestaruudessa. Tenkrat viimeisteli kultajuhlintaan päättyneessä ratkaisevassa finaaliottelussa Kärppien ensimmäisen osuman myöhemmin kovasti mainetta NHL:ssä takoneen maalivahdin taakse.

– Tein silloin alivoimalla osuman Tim Thomasin taakse. En muista oliko se voittomaali, mutta voitimme kuitenkin mestaruuden sitten. Se on hieno muisto kyllä, muisteli Tenkrat Helsingin areenalla koettuja hienoja hetkiä.


Tenkrat on pukenut Kärppien mustan edutuspaidan ylle monien kausien aikana.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Tuttuja tavatessa ja isojen tähtien vierellä

Edelliskaudella Kärppiin paluun tehnyt Tenkrat siityi täksi kaudeksi Tšekkeihin, jossa Sparta Prahan riveissä kausi sujui erittäin tehokkaissa merkeissä. 52 ottelussa 48 (23+25) tehopistettä nakuttanut nopea laitahyökkääjä vakuutti maajoukkueen valmennusjohdon ja paluu punaiseen Tšekin paitaan oli jälleen totta.

Tenkratin Oulussa viettämien vuosien aikana mukaan tarttui paljon hyviä kokemuksia ja erityisesti paljon tuttavuuksia. Suomen joukkueessa aikanaan Tenkratin kanssa pelanneet Lasse Kukkonen, Topi Jaakola, Jussi Jokinen ja Janne Pesonen osuivat vastaan MM-kisoja edeltäneessä Euro Hockey Tourin –turnauksessa.

– Tapasimme muutaman Kärppä-tutun kanssa Tšekin EHT-turnauksessa Brnossa. Juttelimme hieman siitä, että miten kausi on kullakin mennyt, miten perhe voi ja niin edelleen, Tenkrat taustoitti.

MM-kisoissa Sparta Prahan laituri on päässyt kovaan seuraan, sillä miehen rinnalla on hyökännyt muun muassa Montreal Canadiensin kapteeni Tomaš Plekanec ja Edmonton Oilersin Aleš Hemsky. Viimeisimmissä otteluissa rinnalla tehoja ovat hakeneet Boston Bruinsin David Krejci ja Chicago Blackhawksin Michael Frolik.

Parannettavaa Tenkratin mukaan on jäänyt mitalipelejä varten.

– Pyrin tekemään kovasti hommia joukkueelle ja teen parhaani jokaisessa ottelussa. Minulla on ollut paljon paikkoja tehdä maaleja, mutta tämä on kuitenkin turnaus, jossa ei ole väliä sillä, että kuka niitä maaleja tekee.

– Tärkeintä on se, että kaikki pystyvät ja haluavat auttaa joukkuetta ja sitä pyrin itse tekemään, maalitykkinä koko uransa ajan kunnostautunut laitahyökkääjä analysoi.

Kovaa ottelua kohti

Tšekin vastus välierissä löytyy maantieteellisesti hyvin läheltä. Naapurimaa Slovakia ei Tenkratille itselle ole suuri derbyvastustaja, vaan vastassa on joukkue, jota 34-vuotias hyökkääjä lähtee voittamaan ihan kuin ketä tahansa muutakin.

– Se on varmasti monelle merkittävä taistelu, mutta itselleni sillä ei ole lopulta isoa eroa, että pelaanko Slovakiaa vai Ruotsia vai jotain muuta vastaan.

Vastassa on kuitenkin kova joukkue ja Tenkrat tietääkin Slovakian potentiaalin.

– Katsoin Slovakian ja Kanadan välisen ottelun ja voin sanoa sen, että Slovakia pelasi erittäin hyvin. Erityisesti ensimmäisessä erässä he olivat paljon parempi joukkue kuin Kanada.

– Vaikka Kanada tasoitti, niin itselläni tuntui siltä kuin Slovakia olisi halunnut enemmän voittaa, tuumasi Tenkrat välierävastustajan otteista puolivälierissä.

Kanadaa vastaan annettu Slovakian myrskyvaroitus on pistetty merkille Tšekin joukkueessa.

– Meidän täytyykin valmistautua kovaa ottelua varten, Tenkrat alleviivasi.

» Lähetä palautetta toimitukselle