Joensuu – laituri varjojen mailta nousi Leijonien sankariksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Leijonien sankariksi torstain puolivälierässä nousi yllättävä nimi, kun turnauksen alun vielä paikkaansa hakenut Jesse Joensuu iski voittomaalin vain kahdeksan sekuntia ennen loppua. Turnauksen ensimmäiset maalit iskenyt porilainen olikin pelin jälkeen piiritetty mies suomalaismedian edessä.

Kaksi komeaa maalia ja turnauksen selvästi ehjin peli. Jesse Joensuu nousi viime hetken voittomaalillaan Leijonien sankariksi torstaina, kun Suomi marssi välieriin USA:n kustannuksella.

Kahdeksan sekuntia ennen kolmannen erän loppua syntynyt voittomaali tuli maukkaaseen paikkaan. Joensuu kertoi voiton olleen todella iso asia sekä joukkueelle että henkilökohtaisesti.

– Tärkeä tasonnosto saatiin edellisestä kohtaamisesta. Hieno voitto hyvän taistelun jälkeen. Jos tänään olisi tiputtu, niin kyllähän tästä olisi jäänyt aika kirosanan makuinen fiilis, illan yllättävä ratkaisija puhisi pelin jälkeen.

Myös henkilökohtaiset onnistumiset lämmittivät nuoren laiturin mieltä. Kaksi maalia iskenyt porilainen pelasi turnauksen parhaan pelinsä tärkeään paikkaan.

– Onhan se itsellekin kyllä helpotus, että sai avauttua maalitilin. Että voi turnauksen jälkeen katsoa saaneen myös jotain aikaiseksi. Nämä ovat kuitenkin spesiaaleja juttuja, on aina hienoa onnistua urheilijana.


Sinne uppoaa, Jesse Joensuun illan toinen käänsi tiukan pelin Leijonille.

Päätöserän kiri puri

Leijonat joutui päätöserän alussa tukalaan paikkaan, kun USA karkasi jo alkuminuuteilla johtoasemaan. Hetken näyttikin, että Suomen peli sekoaa vastustajan iskiessä kylmästi paikoistaan.

Leijonat saivat kuitenkin kirin vielä aikaiseksi, kun kapteeni Mikko Koivu nosti Leijonat väkisin tasoihin maalinedustalta. Se oli Joensuun mielestä illan ratkaisu ja käännekohta.

– Siinä vaiheessa, kun jenkit pääsivät päätöserän alussa johtoon, oli meidänkin vaihtoaitiossa todella hiljaista. Peli ei tuntunut menevän meidän suuntaan sitten ollenkaan. Onneksi Koivun ketju sai tasoituksen tehtyä, koska tuskin sitä kukaan muukaan olisi pystynyt tekemään.

Leijonien huikea kiri sai suurimman palkintonsa muutama minuutti tästä. Jatkoaikaa jo odotellut kotiyleisö repesi lopulliseen huutomyrskyyn, kun Joensuun toinen maali vei Suomen johtoon pelikellon näyttäessä enää 8 sekuntia.

– Perhostyylin vahdeilla tuo paikka jää usein auki. Sinne tulee usein yritettyä. Nyt sain sohittua, ja sinnehän se livahti. Aluksi en kyllä edes tiennyt edes, paljonko peliaikaa on jäljellä. Piti heti vilkuilla kelloon, hyväntuulinen hyökkääjä kertasi tilannetta.

Suoraviivaisuutta ja malttia

Jukka Jalosen mukaan alkupeleissä liian monta asiaa kerralla hoitamaan yrittäneen Joensuun peli on viime kamppailussa ottanut huimia askelia eteenpäin. Mies itse kertoikin erityisesti oman roolin löytyneen turnauksen edetessä paremmin ja paremmin.

– Varsinkin omaa rooliani Jalonen on pyrkinyt yksinkertaistamaan. Hän on viestittänyt sitä, että täytyy vähän vähemmän ryntäillä ja pysyä pelisysteemissä.

Kun mies on pysynyt keskittymään omiin vahvuuksiinsa, fyysiseen peliin ja suoraviivaiseen kiekolliseen peliin, on tulostakin alkanut tulla. Rooli uudesta nelosketjusta on selvä.

– Allekirjoitan sen kyllä täysin, kun vähän rauhallisemmin pyritään pelaamaan, niin silloin pystytään pelisysteemissäkin viisikkona paremmin kiinni, tyytyväisen oloinen Joensuu lisäsi.

Leijonien välieräpaikka tarkoittaa sitä, että joukkue kohtaa seuraavaksi Venäjän. Idän iso ja nimekäs joukkue ei kuitenkaan vielä ollut torstain sankarin mielessä.

– Itse en ajattele Venäjää ainakaan vielä. Nyt pitää mennä nukkumaan ja huilata. Tehdä vähän aikaa jotain ihan muuta kuin kiekkojuttuja, hyökkääjä päätti median ristitulessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle