Ryan Getzlaf – anteeksiantamaton teko

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Kanada nappasi kevään MM-kisojen alkulohkosta kuusi voittoa ja tilastoja heikensi vain yksi tappio, kun USA oli parempi jatkoajan jälkeen. Puolivälieräottelussa joukkue oli hyvissä asemissa vielä kolmannessa erässä, kunnes yksi tilanne muutti kaiken. Kuvioihin astui kapteeni Ryan Getzlaf, joka pilasi Kanadan kisat tyhmällä taklauksellaan ja jäähyllään.

Kanada-Slovakia, 40 minuuttia pelattu. Slovakia on menettänyt johtonsa toisessa erässä, kun punapaitanen vaahteranlehden joukkue on painanut hurjasti päälle. Kolmannen erän alussa ote kääntyy Slovakialle ja se onnistuukin tasoittamaan ottelun erän neljännen minuutin kohdalla.

Slovakia saa hyvän mahdollisuuden johto-osumaan, kun Ryan Nugent-Hopkins ottaa typerän jäähyn laitataklauksesta. Kanada selvittää kuitenkin tilanteen ja jatkoaika on jo sormien tuntumassa, kunnes yksi taklaus muuttaa kaiken.

Kanadan joukkueen kapteeni Ryan Getzlaf astuu kuvioihin mukaan. Turnauksen aikana kohua baariseikkailuillaan nostattanut Anaheim Ducksin kapteeni tulee lujaa tilanteeseen ja taklaa Slovakian Juraj Mikusia. Mikus loukkaantuu ja vihellyksen saattelemana Getzlaf saatetaan jäältä ulos polvitaklauksesta tulleen viiden minuutin jäähyn ja pelirangaistuksen johdosta.

Slovakia rokottaa ja yllätys on valmis.

– Sattuu. Tuntuu siltä kuin olisin pettänyt joukkueen. Tappio on kova kohtalo tuollaisten otteiden jälkeen, mitä esitimme turnauksessa. Pelaajat taistelivat nytkin kovasti voittoa varten, toteaa pettynyt Getzlaf toimittajajoukolle pelin jälkeen.


Getzlaf nousi isoihin otsikoihin vielä kerran turnauksen aikana.

”Tämä on sairasta”

Täysin hallinnassa ollut ottelu kääntyi lopullisesti Getzlafin taklaukseen. Slovakia väläytteli vaarallisuuttaan jo Nugent-Hopkinsin jäähyn puolella ja lopulta onnistuminen tuli Getzlafin taklausesta tulleen viisiminuuttisen aikana. Kanada ei saanut enää kunnollisia paikkoja tasoitusta varten ja Slovakia eteni jatkoon.

Getzlaf ei kuitenkaan ollut pelkuri, eikä hän paennut mediaa pelin jälkeen. Joukkueen kapteeni ei omien sanojensa mukaan pyrkinyt vahingoittamaan Mikusia taklauksessaan.

– Se oli tilanne, jossa pienempi kaveri pyrki tekemään pienen harhautuksen. Osuin häneen olkapäälläni, kuten halusinkin, mutta he näkivät sen hieman eri tavalla, pettynyt Getzlaf sanoi.

– Tämä on sairasta ja on hankalaa olla täällä tällä hetkellä.

Helsingin lohkon ykköseksi päätyneelle Kanadalle turnaus onkin lopulta iso pettymys. Vahvat otteet eivät saaneet joukkueen kannalta oikeaa palkintoa.

Alkulohkossa otteet olivat varmoja ja vakuuttavia. Joukkue sai onnistumisia useammalta ketjulta ja kaikki näytti hyvältä ennen puolivälierää. Slovakian yllätyspotentiaali oli olemassa ja se vahvistui, kun joukkue onnistui iskemään avauserään kaksi osumaa.

Kanada kuitenkin sai hommansa rullaamaan, mutta kolmannessa erässä ote lipesi lopullisesti.

– Tulimme tänne pelaamaan joukkueena ja teimme paljon hyviä asioita. Meillä oli nuori joukkue, joka pelasi hyvin turnauksen läpi, tuumasi tappion jälkeen päävalmentaja Brent Sutter.

Kanadan turnausta voikin kuvailla hyvin lyhyesti: Paljon hyviä asioita, mutta suuren pettymyksen loppu.

Kapteeni Getzlaf herätti otsikoita ja ristiriitaisia tunteita turnauksen ajan ja lopulta juuri hän oli se, joka teki joukkueellensa suuren karhunpalveluksen.

Vahinko mikä vahinko, mutta silti anteeksiantamaton teko. Huviretki Helsingissä sai tietyssä määrin ansaitun lopun.

» Lähetä palautetta toimitukselle