Mielipide

Kanada–Slovakia: Vaahteranlehtien ylivoimaa?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Helsingin ensimmäisessä välierässä kohtaavat lohkovoittaja Kanada ja viime hetkellä jatkoon ponnistanut Slovakia. Kaava onkin selvä – Kanada hallitsee, kun taas Slovakia yrittää iskeä vahvan hyökkäyksensä voimin vastaiskuista.

Viimeistään alkulohkon aikana turnauksen ennakkosuosikkien joukkoon nousseen Kanadan alkulohko on ollut vakuuttavaa katsottavaa. Joukkue marssi helpon tuntuiseen lohkovoittoon, ja mitä pitemmälle peli eteni, sitä vakuuttavampaan suuntaan ryhmän peli on mennyt.

Joukkue voitti alkulohkosta USA:ta vastaan koetun jatkoaikatappion lukuun ottamatta kaikki kamppailut. Heikon alun jälkeen varsinkin turnauksen loppupuolen ottelut olivat joukkueelta jo erittäin vahvaa suorittamista.

Kun vastaan asettuu turnauksen ailahtelevasti aloittanut Slovakia, on kaava selvä. Kanada tulee vyöryttämään läpi ottelun fyysisellä ja nopeatempoisella pelillään. Slovakia yrittää rimpuilla ja iskeä vaarallisesti vastahyökkäyksistä.

Slovakian turnaus on lähtenyt liikkeelle alun takerteluiden jälkeen varsin positiivisesti. Turnauksen avauspäivänä Kanadan tiukoille laittanut joukkue sai vaikean alun jälkeen pelistään hiljalleen kiinni, ja onnistui varsinkin turnauksen loppuvaiheilla kääntämään muutamat tärkeät ja tiukat pelit itselleen.

Kysymysmerkki Getzlaf

Kanadan turnaus ei ole lohkovoitosta huolimatta alkanut täysin kirkkaan taivaan alla. USA-tappion jälkeen suurimmaksi puheenaiheeksi nousi käsittämättömästi joukkueen kapteeniksi kisoihin valittu Ryan Getzlaf, jonka peli oli varsinkin turnauksen alkupuolella haluttoman näköistä surffailua.

Laajasta ja tehokkaasta hyökkäyksestä huolimatta myös Kanada tarvitsee kapteeninsa panosta. Slovakian löysää viisikkoa vastaan isokokoisella hyökkääjällä on kaikki mahdollisuudet ja ominaisuudet nousta joukkueensa kippariksi ja tulituksen johtajaksi. Tarvittaessa kanadalainen vie vaikka yksin joukkueensa jatkopeleihin. Jos siis jaksaa.


Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde, kumpi Ryan Getzlaf nähdään torstaina kaukalossa?

Toisella puolella on puolestaan laiska, ylimielinen sekä saamaton hyökkääjä, joka ottaa typeriä jäähyjä sekoittaen toimivan pelityylin. Siinä mielessä Kanadan ryhmän kamppailun helppouden määritteleekin hyvin pitkälle se, millainen kapteeni torstain päiväpelissä jäällä nähdään.

Vaisuista otteista huolimatta seurapuolella Anaheim Ducksin hyökkääjä on iskenyt seitsemässä pelissä jo kahdeksan pistettä. Eli potentiaalin puutteesta ei voi välillä pitkiäkin aikoja pelin ulkopuolella surffailevaa sentteriä epäillä.

Charan isot hartiat

Jos toisella puolella kapteenina on herra flegmaattisuus, on Slovakialla takalinjoillaan turnauksen ennakkoon paras puolustaja ja alakerran johtaja. Zdeno Charan kisat ovat olleet alkuhehkutuksesta huolimatta perin vaisut tähän saakka.

Ensimmäiset pelit kalpean varjon lailla harhaillut jätti on kuitenkin parantanut otteittaan loppupeleissä. Boston Bruinsin puolustaja nosti tasoaan varsinkin joukkueen viimeisissä otteluissa, missä mies näytti jo odotettua alakerran johtamista ja oman pään tuttua suorittamista.

Miehen rooli kasvaa entuudestaan, kun joukkue lähtee heikolla puolustuksella kohtaamaan suursuosikki Kanadaa. Kun muutama tärkeä palanen putosi vielä lohkovaiheen aikana pois kokoonpanosta, nousee jätin merkitys entisestään.

Ranska-pelissä joukkueensa väkisin jatkoon puskenut jätti haluaa varmasti päästä näpäyttämään myös Kanadaa vastaan. Se, kuinka nopeat ja taitavat vaahteranlehdet pysyvät aisoissa, määrittelee pitkälle slovakkien mahdollisuudet tässä kamppailussa.

Ratkaisun paikat

Nopeaan ja fyysiseen peliin luottava Kanada tulee turnauksen ensimmäiseen puolivälieräkamppailuun varmasti voimalla ja vauhdilla. Parhaimmillaan turnauksen nopeatempoisinta kiekkoa esittävällä ryhmällä on heittää jäälle neljä pelottavan kovaa viisikkoa, mikä mahdollistaa erittäin korkeatempoisen rytmityksen pelille.

Kun nelosketjuun on varaa heittää Alexandre Burrowsin kaltaisia polkukoneita, voi Kanadan kokoonpanon sanoa huoletta olevan ylivoimainen tässä kamppailussa.

Puolustusosasto on kuitenkin myös Kanadalla heikko, kun nimiä on alkanut pudota niin loukkaantumisten kuin pelikieltojenkin vuoksi pois. Siinä piilee myös Slovakian mahdollisuudet torstaina.

Mikäli joukkue pystyy pelaamaan tiivistä peliä joukkueen yllätysvahti Jan Lacon edessä ja iskemään tehokkaasti vastahyökkäyksiin, voi joukkue pystyä haastamaan Kanadan turnauksena avauskamppailun kaltaisesti.

Myös Slovakialla on taitava nippu hyökkäyksessä. Varsinkin Tomas Tatarin vikkelä ja taklausvoimainen kolmosketjun merkitys nousee pohjoisamerikkalaista joukkuetta vastaan. Kuinka muiden KHL-tähtien vauhti kestää, kun vastaan asettuu kovaan pelitempoon ja päästä päähän menoon tottuneet NHL-tähdet?

Rutiiniero nousee tässä kamppailussa selvästi esiin. Slovakia voi kiusata Kanadaa erän tai kaksi, mutta lopulta tasoerot ovat liian suuret. Kanada marssii jatkopeleihin kahden tai kolmen maalin erolla.

» Lähetä palautetta toimitukselle