Mielipide

Ruotsi–Tšekki: Rikkoutumaton timantti?

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kevään MM-kisojen toinen isäntämaa Ruotsi saa vastaansa keskinkertaisia otteita turnauksen aikana esittäneen Tšekin. Ruotsin NHL-tähdillä pumpattu nippu on ollut huonoa Venäjä-peliä lukuun ottamatta hurjassa vireessä. Tšekin ohut puolustus- ja epävarma maalivahtiosasto saavat hurjan haasteen torstain puolivälierässä.

Toisin kuin Suomella, tämän kevään MM-kisojen toisen isäntämaan roolia kantava Ruotsi on saanut kasaan huikean joukkueen, jossa NHL-pelaajia riittää kolmeen täyteen ketjuun. Myös Tšekki on saanut mukaansa mukavan verran NHL-pelaajia, mutta joukkueeseen saapumiset ovat kohdistuneet pitkälti hyökkäysosastolle.

Tšekin osalta MM-turnaus on sisältänyt puolivälieriä ennen viisi voittoa ja kaksi tappiota. Pistemenetykset tulivat otteluissa Ruotsia ja Venäjää vastaan, mutta muuten Tšekki on selvittänyt haasteet kohtalaisesti ja se lähteekin puolivälieriin lohkon kolmannelta sijalta.

Ruotsin osalta turnaus on sisältänyt suuren luokan tykitystä heikompaa Venäjä-ottelua lukuun ottamatta. Lohkon kahden ennakkosuosikin kohtaamisessa Ruotsi johti ottelua parhaimmillaan jo 3-1, mutta Jevgeni Malkinin johdolla Venäjä sysäsi Ruotsin suohon ottelun lopputuloksen oltua 7-3.

Puolivälierävastusten Ruotsin ja Tšekin keskinäinen kohtaaminen päättyi Ruotsin hyväksi lukemin 4-1.


Ruotsin vahva hyökkäysosasto on ollut kovassa vireessä turnauksen aikana.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

NHL, NHL, NHL

Ruotsissa on päästy ihailemaan turnauksen aikana maan johtavien NHL-tähtien otteita. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päävalmentaja Pär Mårts on saanut mukaansa juuri ne ruotsalaiset nimet, jotka ovat jo joko tehneet nimeä NHL:ssä tai jotka ovat nousemassa kovaa vauhtia kohti huippua.

Ruotsi sai jo valmiiksi hurjan kovaan hyökkäykseensä Washington Capitalsin Nicklas Bäckströmin ja Nashville Predatorsin Patrick Hörnqvistin. Kun entuudestaan mukana olivat muun muassa Henrik Zetterberg, Loui Eriksson ja Johan Franzen, voivat ruotsalaiset naurulla katsella muiden joukkueiden hyökkäysosastoja.

Kun puolustukseen mukaan saapui vielä Ottawa Senatorsin riveissä hurjan kauden pelannut Erik Karlsson ja turnauksen aikana varmoja otteita esittänyt Niklas Hjalmarsson, sekä Detroit Red Wingsin Niklas Kronwall, ovat sinikeltaisten puolustuslinjat hyvillä kantimilla.

Hyökkäysosaston osalta Tšekki ei kuitenkaan hurjasti häviä Ruotsin vastaavalle. Päävalmentaja Aloiš Hadamczik on saanut mukaansa muun muassa Boston Bruinsin taitosentterin David Krejcin, Ottawa Senatorsin riveissä hyvän kauden pelanneen Milan Michalekin ja Nashville Predatorsin Martin Eratin.

Jo aiemmin mukaan liittyneet Edmonton Oilersin Aleš Hemsky ja Montreal Canadiensin kapteeni Tomaš Plekanec ovat olleet pirteällä pelipäällä ja päävalmentaja Hadamczik voikin olla rauhallisena hyökkäystehojen suhteen.

Sitkeästi taistellen

Ruotsin ja Tšekin puolivälieräottelu on ennakolta Tšekin rimpuilua Ruotsin leveää ja nimekästä hyökkäysosastoa vastaan. Molemmilla joukkueilla on hurjat hyökkäysosastot, mutta Tšekin ongelmana on erittäin ohut puolustusosasto.

Myös Ruotsi on kärsinyt vaikeuksista, sillä joukkuetta on ravistellut loukkaantumissuma. Tampa Bay Lightningin puolustaja Victor Hedman tippui loukkaantumisen takia kokoonpanosta alkulohkon viimeisessä ottelussa Latviaa vastaan, kun taas Detroit Red Wingsin puolustaja Jonathan Ericsson on ollut jo hetken sivussa kolhujen myötä.

Ruotsi kuitenkin pyrkii parsimaan Ericssonin pelikuntoon Tšekkiä vastaan pelattavaan puolivälierään.

Joukkueiden maalivahtiosastoilla on nähty myös vaihtelevia suorituksia. Ruotsille harmeja meinasi tuoda jo suoranainen maalivahtiongelma, mutta viimeisimmissä peleissä AIK:n Viktor Fasth on ollut oivassa vireessä.

Tšekin puolella Jakub Stepanek on ollut varsin epävarma ja hierarkiassa Jakub Kovar onkin noussut jo lähelle ykkösmaalivahdin roolia. Torstaina puolivälierissä Ruotsia pelaavan torjujan onkin venyttävä huikeaan suoritukseen tai muuten Tšekin viimeisetkin mahdollisuudet kuihtuvat kokoon.

Ratkaisun paikat

Ruotsin hyökkäys vastaan Tšekin ohut ja epävarma peräpää. Tšekin hyökkäys vastaan loukkaantumisista kärsinyt Ruotsin laadukas puolustus. Aktiivinen ja kovasti karvaava Ruotsi vastaan passiivisempi Tšekki.

Puolivälierän ratkaisunpaikat löytyvät Tšekin peräpäästä. Mikäli Ruotsin ykköstykit eivät saa onnistumisia heti ottelun alkupuolella, on Tšekillä pienoinen mahdollisuus. Sen hyökkäyskaarti on täynnä taitavia yksilöitä, jotka pystyvät iskemään tehokkaasti vastahyökkäyksistä.

Ruotsilla puolivälierässä on paikka näyttää joukkueen tämänhetkinen iskukyky ennen mahdollista reissua Suomeen ja välieräotteluihin. Pystyykö joukkue rullaamaan omaa peliään täyden ottelun verran ja miten Tšekki pystyy vastaamaan haasteeseen?

» Lähetä palautetta toimitukselle