Heikkilä: ”Täysin käsittämätöntä”

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Maanantain iltapäivän ottelu Ranskan ja Valko-Venäjän herätti isosti keskustelua vielä ottelun jälkeen. Valko-Venäjän päävalmentaja Kari Heikkilä kävi kuumana ensimmäisen erän maalitilanteesta, jota ottelun tuomarikaksikko ei lähtenyt tarkistamaan videolta. Tuomarien eri selitykset saivat Heikkilän täysin ymmälleen.

Valko-Venäjän ja Ranskan ottelua pelattu 14 minuuttia ja risat. Punapaitainen Valko-Venäjä saa vauhdilla maalille ja kiekko lipuu Ranskan maalivahdin Christobal Huetin patjan alta hiljalleen kohti maalia. Epäselvä tilanne on jo jäädä unholaan, mutta Valko-Venäjän kapteenin Vladimir Denisovin jäähyn yhteydessä Valko-Venäjä haluaa videotarkistuksen tilanteesta. Sitten tapahtuu kummia.

– He sanoivat niin, että pyysimme liian myöhään tarkistamaan sen maalitilanteen. Se oli heidän näkemys siitä asiasta, päävalmentaja Kari Heikkilä kertoi tuomareiden ensimmäisestä selityksestä tilanteeseen liittyen.

– Toisessa erässä he sitten sanoivat, että sitä maalia ei hyväksytä, koska se tilanne oli maalivahdin estäminen. Sanoin itse siihen, että en voi ostaa tämmöistä juttua ja mistä tämmöinen nyt tähän tuli, Heikkilä ihmetteli.

Päävalmentajan mukaan tilanteessa ei ollut mitään suurempaa epäselvyyttä ja normaalin kuvion mukaan videotarkastus olisi ollut päivänselvä asia.

– Kiekko kun menee maalille ja siellä on hässäkkää siinä tilanteessa, niin silloin mennään tarkistamaan, että oliko se maali vai ei. Nyt siellä ei ollut semmoinen käytäntö käytössä.

Tuomareiden rumba jatkui edelleen.

– Minuutti ennen loppua Ranskan maalin jälkeen tuomareilta ei mitään kontaktia meidän aitioon, vaikka olisin halunnut ottaa aikalisän siihen kohtaan. He eivät antaneet sitä meille. Esimerkkeinä vain tämmöiset näin, päävalmentaja kertoi.


Heikkilä ei sulattanut tuomaritoimintaa Ranska-ottelussa.

”Ei tällä tasolla noita pelejä voi ratkoa noin”

Heikkilä ei voinut millään sulattaa tuomareiden toimintaa ottelun aikana. Tuomarikaksikko Jari Levonen ja Martin Frano saivat lisää sapiskaa hävinneen joukkueen päävalmentajalta.

– Tämmöisellä tasolla kun pelataan pelejä, niin tuomareiden pitäisi johtaa tapahtumia sieltä jäältä käsin. Sitä peliä pitää tavallaan katsoa myös aitoihin päin, uskaltaa katsoa suoraan silmiin ja kysyä, että mikä meininki. Mutta ei, kääntävät vain selän ja heittävät kiekon jäähän, että pelataan pois tämä peli, Heikkilä ihmetteli ja jatkoi:

– Se oli mielestäni täysin käsittämätöntä.

Heikkilä antoi ansaitusti tunnustusta Ranskalle, joka onnistui kääntämään ottelun loppuhetken maalilla. Silti tuomareiden toiminta sai lisää kommentointia päävalmentajan suunnalta.

– Ei tällä tasolla noita pelejä voi ratkoa noin. Pelasimme hyvää joukkuetta vastaan ja se oli hyvää jääkiekkoa, kyse ei ole siitä ollenkaan. Samat tuomarit kolmatta kertaa meidän peleissä, eikä yhtään superonnistumista vielä heiltä. En halua näistä enempää kommentoida, mutta silloin kun tehdään tällaisia ratkaisuja, niin silloin pitää oikeasti tietää, että mitä he tekevät.

– Heillä on vastuu myös siitä, että jos on epäselvä tilanne, niin heidän pitää tarkistaa se. Se on ihan selvä juttu. Emme voi jokaista jäähyä huutoäänestää tai tulla meiltä kysymään, että oliko se jäähy vai ei.

Heikkilä nosti esille myös oman näkökulmansa tuomareiden yleiseen toimintaan turnauksessa.

– Silloin kun keskustellaan, niin keskustellaan myös. Kyllä täällä aikuisia tuomareita on mukana, ei kysymys ole siitä ollenkaan. Kyllä me pystymme kommunikoimaan keskenämme, ei siitäkään ole kysymys. Mutta se, että jos siellä olisi ollut joku toinen joukkue vastaan toinen joukkue tai eri tuomarit ja sama tilanne, niin varmasti olisi ollut erilainen ratkaisu, Heikkilä ilmaisi mielipiteensä joukkueen saamasta kohtelusta tilanteeseen liittyen.

» Lähetä palautetta toimitukselle