Hävettävä suoritus

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Äitienpäivä, huippuottelu kovaa maata vastaan ja todellinen housuunpaskominen Leijonilta. Kamppailua katsoessa mielikuvat vahvasta Ranska-ottelusta tai Sveitsin kaatamisesta olivat vain hyvin kaukainen muisto menneestä. Suomi oli koko USA-pelin ajan täysin pois omalta raiteeltaan.

Kanada-pelissä alkanut Suomen alamäki jatkui USA:ta vastaan erittäin karulla tavalla. Oli mahdollisuus pestä kasvot Kanada-ottelun huonon lopun jälkeen, oli mahdollisuus näyttää todennäköiselle puolivälierävastukselle, miksi Suomi on hallitseva maailmanmestari, mutta ei. Joukkueen suorittamisesta puuttui se viimeinen rutistus, se viimeinen ja suurin tunteen palo. Joukkuetta ei vain sytyttänyt.

– Kyllä se minunkin mielestäni tuntui todella oudolta. Mietinkin sitä, että miksei tämä ottelu sytyttänyt? Yksi versio voi olla se, että joku ajatteli, ettei tässä tosissaan olla. En tiedä, ihmetyttää kyllä. Kyllähän puitteet olivat huikeat. Äitienpäivä, kotikisat, huippujoukkue vastassa ja olisimme voineet pudottaa ne vaikka jatkosta omalta osaltamme, harmitteli päävalmentaja Jukka Jalonen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Tässä pitää meidän valmentajien miettiä, että mitä me olemme tehneet väärin. Emme saaneet joukkuetta pelaamaan paremmin tuossa alussakaan ja se alku kun määritteli pitkälti sen ottelun kulun, Jalonen jatkoi.

Vielä ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli Leijonien kannalta positiivinen ja Suomella oli mahdollisuudet kääntää ottelun suunta toisenlaiseksi.

– Ensimmäinen erä oli vasta 1-0 ja toisen erän alkuun pelasimme parhaan kymppimme tuossa ottelussa. Siihen kun olisimme saaneet maalin aikaiseksi, niin pelikin olisi näyttänyt aivan toiselta, kertoi Jussi Jokinen Suomen mahdollisuuksista.

Mutta ei.

– Sitten loppupelin ajan emme ansainneet yhtään enempää. He pelasivat loistavan pelin ja me emme päässeet lähellekään parastamme tänään, Jokinen jatkoi.

Päävalmentaja Jalonen antoi ottelun jälkeen nopean selityksen sille, miksi Suomi pelasi niinkin huonosti kuin se vain osasi pelata.

– Me emme olleet ollenkaan valmiita peliin. Tietenkin se on aina valmennuksen vastuulla, että joukkue ei ollut valmiina. Me olimme aivan sukkahousut jalassa heti kun se peli alkoi, ei ollut minkäänlaista meininkiä yksilötasolla, ei liikuttu, ei taisteltu, ei kamppailtu, eikä tehty yhtään mitään, mitä hyvässä jääkiekkopelissä pitäisi tehdä. Ei tehty myöskään mitään sen eteen, että hyvän joukkueen olisi voinut voittaa, Jalonen analysoi.

– Se ensimmäinen erä oli hirveän näköistä, en muista että koskaan olisi noin huonosti pelattu.


Suomen otteet USA:ta vastaan saivat ilmeet vakaviksi.

Nopeasti uuden haasteen pariin

Suomella on ison pohtimisen paikka sen suhteen, miksi varsinkin Kanadaa ja USA:ta vastaan peli on ollut pääosin erittäin huonoa. Vain Kanada-pelin ensimmäinen puolikas oli hyvää kiekkoa, mutta sen jälkeen suunta on ollut alaspäin.

Selityksiä vaikeuksille löytyi monesta suusta.

– Kanadaa vastaan pelasimme paljon paremmin ja pääsimme paljon paremmin omista ulos. USA:ta vastaan ei vain nyt onnistuttu siinä. He luistelivat meitä paremmin, pääsivät kiekoille ja sitä kautta samalla pystyivät myös riistämään niitä. Tietenkin he pelasivat vähän eri tavalla, mitä muut tähän mennessä, tuumasi Suomen ykkösketjun hyökkääjä Valtteri Filppula.

– He olivat nälkäisiä sillä tavalla, että luistelivat enemmän ja jouduimme rikkomaan heitä. Me emme taas menneet sillä tavalla, että he olisivat joutuneet rikkomaan meitä. Joukkue, joka pelaa enemmän ylivoimaa, saa aina kummasti pelin haltuunsa. Saat enemmän tuntumaa ja on kivempi pelata kiekon kanssa ja kiekottomana. USA oli aktiivisempi tässä pelissä, mitä ei tietenkään saisi tapahtua, sanoi taas puolestaan Topi Jaakola.

Päävalmentaja Jalonen nosti esille myös yhden vaikuttavan tekijän.

– Tietenkin yksi syy on myös se, että kaikki eivät pääse yksilöinä omalle tasollensa. Tietenkin huolestuttaa, että mistä se johtuu. Pelasimme paria päivää aikaisemmin erittäin hyvin ja sitten erittäin huonosti, se panee miettimään. Tietenkään ketään yksilöä ei voi syyttää, sillä kollektiivinen romahdushan tämä oli, mutta paljon alisuorittajia löytyi – se on ihan selvä. Se on asia, mikä pitää saada kuntoon, Jalonen linjasi.

Suomella on kuitenkin nopeasti edessä mahdollisuus palata jälleen omalle raiteelle, kun heti maanantaina vastaan asettuu Kazakstan.

– Se on kyllä ihan totta, että onneksi seuraava peli tulee nopeasti ja saadaan omaan peliin vähän parempaa tunnetta mukaan. Tietenkin tämmöiset pelit ovat aina vaikeita, mutta onneksi tulee aina seuraava peli ja onneksi ei ollut sellainen matsi, jonka takia olisimme ulkona turnauksesta, vaan voimme jatkaa pelejä, Filppula tuumasi.

– Se on tässä lajissa hyvä juttu, että pelejä tulee nopeasti peräkkäin ja ei tarvitse jäädä miettimään kauan tappioita. Pääsemme heti todistamaan sen, että olemme parempi joukkue ja totta kai me tarvitsemme kaikilta hyvän ottelun, jotta saamme itseluottamuksen takaisin torstain puolivälierää varten, Jokinen jatkoi.

Paljon parannettavaa Suomella onkin, sillä Leijonat on ollut nyt viisi erää täysin toinen joukkue kuin mitä kevään aikana on totuttu näkemään.

» Lähetä palautetta toimitukselle