Mielipide

Kapteenin johdolla sensaatioon

MAAJOUKKUE / Kolumni
Ranska teki näiden kisojen suurimman yllätyksen, kun kiekkoperheen lilliputteihin kuuluva maa yllätti Sveitsin lauantain päiväpelissä. Joukkueen valtavan voiton takana oli voittomaalin iskenyt Laurent Meunier. Suuressa roolissa ollut kapteeni kertoikin esimerkin olevan paras tapa johtaa.

Kahden maalin johtoaseman sulaminen toisen erän alussa. Ranskan vahva alku tuntui sulavan käsiin, kun maa kohtasi Sveitsin Helsingin lohkon tiukassa kamppailussa. Joukkue löysi kuitenkin vielä yhden lisävaihteen päätöserässä ja käänsi pelin vielä kertaalleen itselleen.

Ranskan nousun takaa löytyi tuttu mies. Joukkueen kapteeni Laurent Meunier johti miehistönsä yllätystä iskemällä tärkeän maalin kolmannen erän alkuun.

– Uskomattoman hieno esitys joukkueeltamme. Kaikki pelasimme kurinalaisesti ja varjelimme omaa maaliamme kuin henkeämme. Tähän kun lisätään loistava maalivahtipeli, oli voiton ainekset kasassa, Meunier hehkutti tuoreeltaan pelin jälkeen.

Ottelun voittomaalin iskenyt joukkueen ykkössentteri kertasi illan ratkaissutta osumaa mielellään. Lämäri yllätti hieman helpostikin Sveitsin maalilla olleen Tobias Stephanin.

– En juuri koskaan lämää tai yritä lyöntilaukausta. Siinä mielessä oli hauska, että päätin tänään yrittää ja sinnehän se upposi. Se oli tärkeä maali meille, sen jälkeen saimme ylivoimapelimme rullaamaan. Lopussa taistelimme kolmella kuutta vastaan ja teimme kaikkemme, jotta oma maalimme pysyi suojassa.

Tiivis viisikkopeli yllätyksen takana

Lauantaina Sveitsin hyökkäys oli ajoittaisia pyörityksiä lukuun ottamatta yllättävän kovilla Ranskan tiivistä puolustusta vastaan. Saksan liigassa tällä kaudella pelannut keskushyökkääjä nostikin sen illan suurimmaksi ratkaisuksi.

– Teimme typeriä virheitä Kanadaa ja Suomea vastaan. Annoimme sitä kautta liian helppoja vastahyökkäyksen paikkoja vastustajillemme. Se kostautui meille turnauksen avauspeleissä. Tänään maltoimme pelata tarpeeksi yksinkertaisesti.


Laurent Meunier johdatti Ranskan yllätysjuhlia.

Vahva hyökkäyspelaaminen oli seurausta onnistuneesta oman pään pelistä. Kun omissa ei tullut kiire sveitsiläisten hyökkääjien kanssa, jäi myös hyökkäyspeliin energiaa.

– Meidän pitää puolustaa kurinalaisesti ja sitten vasta lähteä hyökkäämään. Sitä kautta myös hyökkäsimme hyvin ja saimme pitkiä hyökkäyksiä Sveitsin alueelle. Myös ylivoimamme oli tänään hyvällä tasolla – pystyimme iskemään kylmästi, kun oli sen paikka, Meunier jatkoi illan ratkaisuista.

Johtajuutta ja asennetta kentälle

Joukkueen monivuotinen kapteeni Meunier on jo leimautunut Ranskan maajoukkueen kasvot. Englantia ranskalaisella korostuksella lausuva sympaattinen kisakonkari kertoikin oman roolinsa olevan aina se, mitä jäällä kulloinkin tarvitaan.

– Yritän johtaa joukkuetta näyttämällä esimerkkiä. Kapteenius ei ole huutamista tai muiden käskemistä. Haluan tuoda monipuolisuuttani tähän joukkueeseen. Jos pitää blokata laukauksia, teen sen. Jos pitää pyörittää hyökkäyspeliä, teen sen. Yritän tehdä mitä tahansa joukkueemme eteen.

Ranskan taival kisoihin sujui odotetun ailahtelevasti ennen Sveitsi-peliä. Tärkeän Kazakstan-pelin joukkue voitti, mutta sen jälkeen edessä olivat rumat turpasaunat Kanadaa sekä Suomea vastaan. Kapteenin mukaan luotto ei murtunut edes surullisten tappioiden jälkeen.

– Tiesimme, että kolme päätöspeliämme ovat meidän mahdollisuutemme tässä turnauksessa. Nyt yksi peleistämme on takana, saa nähdä mihin rahkeemme vielä riittävätkään.

Ranskan tärkeät pelit jatkuvat jo maanantaina, jolloin joukkue saa vastaansa Valko-Venäjän. Kahden voiton myötä maan paikka myös ensi vuoden kisoihin alkaa olla varmahko. Se ei kuitenkaan saanut kokeneen hyökkääjän vatsaa täyteen. Katseet käännettiin jo tulevaan kamppailuun.

– Pitää muistaa pitää pelimme tarpeeksi yksinkertaisena. Valko-Venäjällä on monipuolinen ja taitava hyökkäys, joten meidän pitää puolustaa tiiviisti ja pitää kiekko pois heidän hyökkääjiltään. Sitä kautta saamme myös itse hyökkäyksiä ja paikkoja aikaiseksi, Meunier päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös