Tomas Tatar – pienestä roolista sankariksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Slovakia nappasi vahvan toisen erän turvin helpohkon voiton, kun Valko-Venäjä kaatui hyvävauhtisessa lauantain päiväpelissä. Joukkueen kolmosketjussa raatanut ja kaksi tärkeää maalia alustanut Tomas Tatar oli pelin jälkeen tyytyväinen. Edes pieni rooli ei haitannut pelintekijäksi profiloitunutta voimahyökkääjää.

Kyseessä oli tärkeä voitto lohkon viimeistä jatkopaikkaa silmällä pitäen. Slovakia nappasi suuren voiton lauantaina, kun kaksi vahvaa erää riittivät Valko-Venäjän kaatumiseen. Maan tulevaisuuden nimiin kuuluva ja hyvän kauden AHL:ssä tahkonnut Tomas Tatar kertoikin voiton olleen maistuva jatkoa ajatellen.

– Kaiken kaikkiaan hyvä ottelu meiltä tänään. Saimme vauhdikkaan alun ja toiseen erään muutaman tärkeän maalin, mitkä käänsivät lopullisesti pelin meille.

Kaksi ensimmäistä peliään hävinnyt Slovakia on hiljalleen saanut peliään rullaamaan. Tatar näki joukkueen pelillisen tilanteen olevan tällä hetkellä lupaava.

– Tärkeä peli meidän jatkon kannalta, joten olen innoissani, että saimme napattua ison voiton. Tiesimme jo etukäteen, että pelit Valko-Venäjää ja Sveitsiä vastaan tulevat olemaan meidän osaltamme todella ratkaisevia turnauksen jatkoonpääsyn kannalta, pienikokoinen laituri kertasi.

Kolmosketjusta enemmän roolia

Turnaus ei ole lähtenyt henkilökohtaisesti Tatarin kohdalta odotetun kaltaisesti liikkeelle. Rooli kolmosketjussa ei ole suuri, ja hyökkäjä onkin keskittynyt lähinnä alivoimalla pelaamiseen ja vahvaan fyysiseen peliin.

– En pelaa juuri ylivoimalla, joten pisteiden teko on siinä mielessä hankalaa. Tšekkiläinen valmentaja ei ole koskaan nähnyt minua aikaisemmin. Koska olen pelannut Pohjois-Amerikassa, hän ei tiedä kuinka pelaan ylivoimalla. Ymmärrän siinä mielessä, että minun peluuttamiseni siinä on vaikeaa.


Tomas Tatar loisti tärkeässä Valko-Venäjä-voitossa.

Valko-Venäjä-ottelussa myös Tatarin oma peli oli miehen parasta tähän mennessä. Detroit Red Wingsin kivenkovasta hyökkäyksestä paikkaa kärkkyvä laituri riemuitsikin omista onnistumisistaan.

– Olen luonteeltani enemmän pelintekijä, joten olen iloinen, että saimme luotua tänään paljon hyviä paikkoja. Oli myös hienoa nähdä, että saimme maalinteossa onnistumisia. Muutamassa pelissä nimenomaan maalintekomme oli vaikeaa, joten siinä mielessä pelin osumat olivat todella tärkeitä.

– Myös meidän ketjumme sai hienoja onnistumisia aikaiseksi. Valmentaja on koonnut kahteen ensimmäiseen ketjuun paljon kokemusta, joten itse yritän näyttää osaamistani kolmosketjussa. Raadan itse kolmosketjussa niska limassa, joten hienoa nähdä, että meidänkin työ palkitaan, Tatar hehkutti.

Oma rooli joukkueen kolmosketjussa tuntuu löytyvän AHL:ssä tällä kaudella tehot 24+34 iskeneelle slovakille koko ajan paremmin ja paremmin. Kaava onkin selvä – Tatar tarjoilee ja Juraj Mikus sekä Michel Miklik lapioivat sisään.

– Molemmat ovat todella nopeita ja maaliahneita pelaajia, joten minun tavoitteeni on vain yrittää ruokkia heitä maalipaikkoihin. Yritän luoda maalintekopaikkoja ja etsiä hyviä syöttölinjoja ketjukavereille. Kunhan tarjoilu pelaa, he iskevät hyvällä prosentilla sisään.

Tärkeä Sveitsi-kamppailu

Kahden tappion jälkeen Slovakian peli on ottanut pieniä askelia eteenpäin koko turnauksessa. Joukkueen suurin haaste tulee kuitenkin sunnuntain huikeassa iltapelissä, kun vastaan asettuu ennalta pahimpana kilpailijana pidetty Sveitsi. Tatar oli kuitenkin luottavaisena myös tulevasta.

– Mielestäni olemme pelanneet todella vahvasti tähän asti. Zdeno Chara on erinomainen kapteeni ja meillä on paljon hyvää johtajuutta pukukopissa. Puhumme asioista paljon ja joukkueessa tuntuu olevan koko ajan parempi ja parempi ilmapiiri. Tilanne vaikuttaa siis hyvälle.

Joukkue ei kauheasti ehdi juhlistaa Valko-Venäjän kaatumista. Tuleva Sveitsi-kamppailu määrittää pitkälti lohkon viimeisen jatkopaikan. Myös Tatar tiedosti tämän.

– Tulee todella tiukka ja kovavauhtinen peli. Sveitsi on pelannut näissä kisoissa todella nopeatempoista ja lennokasta kiekkoa, joten odotan mielenkiintoista kamppailua. Mikäli pelaamme kuin tänään, en ole kuitenkaan huolissani.

Kun joukkueella on kaksi kovaa peliä vuorokauden sisällä, palautumisen merkitys nousee esille. Tatar kertoikin suunnitelman kohti Sveitsi-peliä olevan selvä.

– Tärkeintä on rentoutua ja saada hyvät unet ennen huomista. Nyt pitää ladata energiaa ja säästää hieman energioita kohti huomista, hyökkääjä päätti luottavaisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle