Bertrand elää uransa kevättä

LIIGA, MAAJOUKKUE / Haastattelu
Loistava tulokaskausi liigassa sai erinomaisen palkinnon, kun vahvan sesongin Lukossa pörrännyt Charles Bertrand valittiin ensikerran MM-kisaryhmään. Kolmatta peliään kisoissa pelannut laituri harmitteli Kanada-tappiota, mutta myönsi kisojen olleen jo tähän asti unohtumaton kokemus.

Energistä pörräämistä ja vahvaa asennepelaamista. Kolmatta peliään MM-kisoissa pelannut Charles Bertrand oli joukkueensa pirteintä osastoa, kun Kanada murskasi ottelussa ailahtelevaisesti pelanneen ranskalaisryhmän.

– Tänään oli todella vaikea peli pelata, sillä emme saaneet juuri hyviä paikkoja aikaiseksi. Pelasimme todella paljon omalla puolustusalueella, joten senkin suhteen oli todella hankala peli.

– Seuraava ottelu on Suomea vastaan kahden päivän huilin jälkeen, joten meillä on hyvin aikaa valmistautua sitä varten. Tulemme silloin takaisin hyvin valmistuneina, kisojen keltanokka päätti tuoreeltaan joukkueensa kolmannen pelin jälkeen.

Ranskan kisat ovat alkaneet tappiosta huolimatta varsin odotetulla tavalla. USA oli avausmatsissa vahvempi ja Kanada kolmannessa ylivoimaisesti parempi. Tärkeimmän pelin, Kazakstan-kamppailun joukkue onnistui kuitenkin voittamaan.

– Meillä on hyvä henki joukkueessa, ja olemme pelanneet kokonaisuutena mielestäni hyvin. Erityisesti joukkuepelaaminen on ollut hyvää, ja sen varaan on hyvä rakentaa myös jatkossa, Bertrand kommentoi kisojen alkua joukkueen sisältä.


Charles Bertrandin kausi sai palkinnon, kun nuorukainen valittiin uransa ensimmäisiin MM-kisoihin.

Energiaa ja asennetta

Kisojen ensikertalaisen pelit ovat alkaneet varsin lupaavasti. Kolmosketjussa nuorukainen muodosti yhdessä Brian Hendersonin sekä Damien Rauxin kanssa Ranskan pirteimmän vitjan Kanada-pelissä.

– Se tuntui kieltämättä hyvältä tänään. Ketjumme pelaaminen oli tänään ehkä illan yksi positiivisimpia juttuja. Puhuimme ennen peliä jätkien kanssa paljon, mitä meidän pitää vielä parantaa. Uskon, että sitä kautta pelaamisemme meni ison askeleen eteenpäin. Toivottavasti kehitys jatkuu myös tuleviin peleihin.

Oma rooli oli tällä kaudella komeat 12 maalia Lukossa iskeneelle hyökkääjälle selkeä. Asennetta ja jalkoja laitavääntöihin kentän molemmissa päissä.

– Yritän tuoda energiaa jokaiseen peliin. Haluan tuoda myös puolustuspäähän yritteliäisyyttä ja taistelua. Roolini on täällä melko puolustusvoittoinen, mutta myös hyökkäyspäässä haluan onnistumisia aikaiseksi.

Energinen pelityyli on vaatinut jo osumien ottamista. Bertrand joutui vetämään ensimmäiset kaksi peliä erillinen korvasuoja kypärässään. Latviassa tullut vamma on kuulemma jo parantanut täysin.

– Sain kiekon korvaani Latviassa ennen turnauksen alkua kisoihin valmistavassa harjoituspelissä. Sen takia jouduin pitämään sitä rumaa suojaa siinä vähän aikaa. Nyt sain sen jo onneksi pois, hyökkääjä naureskeli.

Oppia ja neuvoja mukaan

Moni osasi odottaa tällä kaudella ensimmäistä kokonaista kautta Lukon liigaryhmässä pelanneelta ranskalaiselta paljon, mutta tuskin nähdyn verran. Ilman sen suurempaa ylivoimaroolia mies iski kettupaidassa erinomaiset tehot, ja oli koko kauden ajalta joukkueen parhaimmistoa kentällä. Maaliahne laituri myönsi kisojen olleen hyvä palkinto kauden mittaan tehdystä työstä.

– Tämä on ollut kaiken kaikkiaan hyvä kausi itselleni. Jo pelkästään tänne pelaamaan pääseminen on minulle iso juttu. Olen todella nauttinut kolmesta pelistäni – tulevista peleistä puhumattakaan. Tuntuu, että olen oppinut todella paljon täällä ja yritän siirtää ne ensi kaudeksi myös Raumalle.

Jo pelkästään kolme peliä uusissa ympyröissä on laiturin mukaan kehittänyt pelaamista ja avannut silmiä omasta pelaamisestaan. Kokeneilta joukkuekavereilta onkin irronnut hyviä tipsejä nuorelle miehelle.

– Tämä turnaus on jälleen kerran jotain täysin erilaista ja uutta minulle. Vauhti on täällä todella kova. Yritän vain tehdä parhaani ja samalla kehittää myös omaa pelaamistani.

– Olen saanut myös paljon oppia joukkueen kokeneemmilta hyökkääjiltä. Pitää olla kärsivällinen ja jatkaa työntekoa samaan malliin, niin eiköhän hyvä tule, Bertrand kertasi saamiaan ohjeita.


Bertrandin katse oli jo tulevassa Suomi-pelissä.

Twitterhömppää ja kannustusta

Charles Bertrand sekä Tanskan Simon Nielsen ovat viime kauden Lukko-ryhmästä ainoita pelaajia, joiden tiet veivät lopulta pelaaviin MM-kisajoukkueisiin. Muilta Lukko-pelaajilta on hyökkääjän mukaan tullut paljon positiivista huutelua.

– Tänään oli muutama kaveri Raumalta myös katsomassa peliä. [Jere] Laaksonen ja [Aki] Kangasmäki olivat tänään lehtereiden puolella kannustamassa. Myös entinen juniorivalmentajani [Marko] Keskinen oli yleisön joukossa, hyökkääjä kertoi vahvasta tukijoukostaan.

Bertrand ehti kuluneella kaudella liittyä myös Twitteriin. Monien pelaajien löytämästä palvelusta ei todennäköisesti kuulla kuitenkaan Ranskan joukkueen sisäisiä juttuja. Syypää tilin perustamiseen löytyy toisesta raumalaisesta twittermogulista.

– En edes tiedä, miksi tein tunnukset sinne. Se taisi olla [Juhani] Jasun joku päähänpisto. En ole pitkään aikaan ehtinyt käydä siellä kirjoittamassa mitään, joten tuskin enää käytän sitä hirveästi. Jasu käski kyllä twiittailla joka päivä, mutta muutaman päivän jälkeen se lopahti hieman, hyökkääjä naureskeli.

Ranskan seuraava haaste on kotijoukkue Suomi. Bertrand uskoo Leijonien saavan vastaansa todella nälkäisen ja levänneen ranskalaisryhmän.

– Odotan innolla jo Suomi-peliä. Uskon, että pystyn nauttimaan siitä erityisesti. Yritän pelata turnauksen tähän asti parhaan pelini siinä, joten eiköhän siitä hieno tapahtuma tule, hyökkääjä päätti luottavaisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle