Janne Niskala ei kaipaa kansikuvapojaksi

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Janne Niskala on ollut jo vuosia tuttu näky EHT-paidassa. Viime kevään maailmanmestari kuuluu maajoukkueen luottopakistoon ja moni muu miestä itseään lukuunottamatta pitää häntä varmana valintana tuleviin kotikisoihin. Pelataan nyt ensin ja lähdetään sitten ehkä Raumalle.

Janne Niskalan kausi KHL:ssä ei käynnistynyt iloisissa merkeissä. Lokomotivin onnettomuus varjosti koko liigaa ja muutoksia luvattiin tehdä pelaajien turvallisuuden takaamiseksi. Puolustajan puheista on kuitenkin kuultavissa, etteivät asiat ole juuri muuttuneet.

– Aluksi [lento-onnettomuuden jälkeen] matkustamiseen kiinnitettiin paljon huomiota, mutta nyt siitä ei enää puhuta. Tai saattaahan lentoturvallisuutta olla tehostettu, mutta sitä ei matkustajana vain huomaa, Niskala kuvaili lentomatkoja.

– Kyllähän sitä miettii vähintäänkin alitajuisesti, mutta kun KHL:ssä pelaa, niin lentäminen on välttämätöntä.

Keväällä Niskala oli mukana astetta turvallisemmalla lentomatkalla, kun suomalainen hävittäjä kävi tunnistamassa Bratislavasta palaavan koneen. Hän ei kuitenkaan kaipaa Hornetia osaksi jokapäiväistä matkustamista.

– Ne on niitä spesiaalijuttuja, jätetään ne sellaisia tapahtumia varten.

Yksi taitavista

30-vuotias Niskala on ehtinyt kokemaan paljon enemmän kuin moni ikäisensä kiekkoilija. Tutuiksi ovat KHL:n ja SM-liigan lisäksi tulleet AHL ja NHL sekä Ruotsin, Sveitsin ja Iso-Britannian pääsarjat. Liigat poikkeavat toisistaan lopulta hyvin vähän.

– KHL:ssä kunnioitetaan toisia pelaajia enemmän. Peli ei ole niin fyysistä ja pelaajat ovat maailman taitavimpia, Niskala eritteli.


Janne Niskalan laukauksia on nähty kaikissa isoissa kiekkoliigoissa.
Mikko Ruohola http://ruohola.org

Leijonapaita kerää aina huomiota osakseen. KHL:ssä suomalainen on selvinnyt vähemmällä, eikä ole ollut velvoitettu poseeraamaan puolialastomana aikakauslehtiin, kuten esimerkiksi kollegansa Leo Komarov.

– Ne [lehtikuvaukset] on niitä joukkueen juttuja. Tietysti jos seura haluaa, että mennään valokuvattavaksi, niin on velvollisuus mennä, Niskala kiemurteli ajatukselle paljaasta pinnasta.

– Normaalisti media on läsnä peleissä ja joskus harjoituksissa. Varsinkin Moskovassa huomiota saa paljon.

Ulkojääpelejä viimeksi junnuna

Ulkoilmaottelu ei tuntunut jännittävän Janne Niskalaa juuri tavallista enempää. Niskalan omat ulkojääottelut on pelattu viimeksi junnuiässä, mutta samasta pukuhuoneesta löytyy tuoreempiakin kokemuksia.

– Pari tyyppiä pelasi viime viikolla Talviklassikossa. Ne antoivat ihan hyviä vinkkejä. Yritetään pitää peli aika yksinkertaisena.

Kevään MM-turnausta ajatellen Niskala ei pidä itseään vielä varmana valintana eikä muutenkaan kanna huolta tulevaisuudestaan, vaikka kiekkosukupolvenvaihdos ja taustalla kummitteleva NHL:n mahdollinen sulkukausi toisivatkin uusia kasvoja kärkkymään pelipaikkoja KHL:ssä.

– Olen viihtynyt KHL:ssä. Kyllä sitä aina jostain töitä saa, Niskala uskoi ja vannoi vielä uskollisuutta Raumalle.

– Jos palaan vielä Suomeen, haluan pelata Lukossa. En näe mitään syytä pelata missään muualla.

» Lähetä palautetta toimitukselle