Liekkeihin roihahtaneen Pelicansin luottosoturit tuhosivat ruosteisen Lukon

Jesse Ylönen iski Pelicansin kotiotteluiden avausmaalin kaudella 2018-19.
Rajuja muutoksia kokenut Pelicans järjesti pitkäaikaisten lahtelaispelaajien johdolla lauantaina sellaisen sirkuksen, jossa Lukko jäi turistin rooliin uusitun mediakuution näyttäessä loppulukemia 6-1. Raivokasta hyökkäämistä suosivassa kotijoukkueessa oli kuin olikin paljon tuttua menneiltä vuosilta, vaikka aiempien kausien kirkaimmat tähtipelaajat eivät pussinokkien sotisovassa enää viilettäneetkään.
Lähtökohdat

Lahtelaisyleisöllä riitti tutustuttavaa uuden joukkueensa pelipaitojen selkien nimiin ja numeroihin. Rosteri oli muuttunut viime kaudesta rajusti, eikä ilman kirkkaimpia tähtiä taisteleva Pelicans perjantaina pystynyt hakemaan pisteitä pelillisesti repaleiselta Vaasan-vierailultaan.

Maalivahtipelaaminen

NHL-lupaus Jakub Skarek pelasi itsensä lauantaina lahtelaisten sydämiin. Torjuntoja reilut parikymmentä ottanut tsekki selvisi toisessa erässä Lukon yhdessä harvoista paineista jalkapallotyyliin mailan karattua kauas käsistä. Esitys oli vakuuttava ja tasapainoinen siihen nähden, ettei illan työrupeama todellakaan ollut vaativin mahdollinen.

Puolustuspelaaminen

Kauden avausvoiton ottaneen turkoosipaitaisen lauman puolustavasta puolustuspelaamisesta ei pystynyt Lahdessa vetämään oikein mitään johtopäätöksiä Lukon olemattoman hyökkäyksen takia. Toisaalta hyökkäyspäähän kotijoukkue väläytteli potentiaaliaan kiekollisen pelin hallitsevien Oliwer Kasken ja Mikko Kousan nousujen ja oivallisten ratkaisuiden ansiosta.

Hyökkäyspelaaminen

Isäntäjoukkue tuli peliin sisään jo aiemmilta kausilta tutulla temmolla. Vierailijat olivat täysin lukossa Pelicansin rummuttaessa kiekkoa minuutti toisen jälkeen raumalaisten puolustusalueelle ja -alueella. Ottelun ratkaisseet neljä nopeaa maalia johtivat siihen, ettei Pelicansin tarvinut käyttää enää myöhemmin kaikkia paukkuja.

Erikoistilanteet

Pelicans oli vahva niin viidellä viittä vastaan kuin ylivoimillaankin. Koska ylivoimilla kihahti kahdesti, onnistui joukkue siirtämään viisivitosen tehokkaan ja nokkelan hyökkäämisen myös erikoistilannepelaamiseen. Alivoimalla isännät olivat vahvoja, eikä Lukko meinannut saada millään luotua paikkoja esimerkiksi suoraan syötöstä.

Kaikki Liigan otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/otteluvideot/liiga
Lähtökohdat

Lahteen saapunut Lukko otti perjantain avauksesta pinnan Ässien isäntänä. Joukkue väläytteli kauden ensimmäisessä koitoksessa toimivaa ylivoimaansa, kun se iski kummatkin häkkinsä erikoistilanteista. Raumalaiset pääsivät lisäksi testaamaan useampaan otteeseen alivoimaansa, joka toimikin ajankohtaan nähden melko mallikkaasti.

Kovin jäi yksin Oskari Setänen Pelicansin alkuminuuttien liidossa. Voi olla, että paremmalla jalalla Lukko olisi auttanut maalivahtiaankin paremmin. Ensimmäisessä erässä tolppien väliin vaihdettu Lassi Lehtinen teki kaiken minkä pystyi, mutta lopulta nuorten MM-hopeamitalistikaan ei pystynyt vieraita johtamaan kiriin.

Tylyt 6-1-lukemat kertovat alakerran tekemisestä kaiken oleellisen - mikään ei toiminut. Pelicans vaikutti olevan jatkuvasti potkun edellä, eikä Lukko kaksinkamppailuissakaan juhlinut. Joukkueen avauspelaaminenkin tökki pahasti, jonka osakseen todeksi todisti Skarekin suhteellisen helppo ilta.

Lukko sai pikkumustan kahdesti Pelicans-rysään, joista ensimmäinen tilanne hylättiin. Jos oli vieras omassa puolustuspäässään enemmän ja vähemmän statistin roolissa, niin samaa voi sanoa asetelmista myös toisessa kenttäpäädyssä. Tahmeus ja haluttomuus paistoivat länsirannikolle asti, lukuunottamatta päätösperiodin muutamissa rummutuksissa.

Lukko oli tahmean ja haluttoman oloinen viisi vastaan viisi -pelaamisen lisäksi myös ylivoimillaan. Avauserässä se oli pupeltaa Pelicansin siirretyn rangaistuksen aikana pikkumustan omaan rysään ja vieläpä omalta hyökkäysalueeltaan syötön mentyä harakoille. Ehkä tuo yksittäinen tilanne osoitti sen, kuinka kuistilla Lukko kokonaisvaltaisesti oli.

Erikoista

Kun Pelicans iski kolmannen maalinsa reilun yhdeksän minuutin kohdalla, vaihtoi Lukko viisi torjuntaa ottaneen Setäsen Lehtiseen. Tuossa vaiheessa Pelicansin Skarekilla ei ollut yhtään torjuntaa. NY Islanders -varaus joutui ensimmäisen kerran venymään tositoimiin reilun kymmenen minuutin jälkeen.

Ottelun ratkaisu

Pelicans niputti kamppailun jo ensimmäisen kympin aikana. Lahtelaisesta kiekkokoulusta lähivuosina nauttineet Severi Lahtinen (1+0), Hannes Björninen (1+1) ja Miska Siikonen (1+1) heiluttivat tahtipuikkoa pussinokien rummuttaessa avauserässä tuttua, raivokasta hyökkäämistä Lukon jäädessä statistin rooliin. Maalikarkeloihin onnistumisellaan osallistui myös liigauransa avaushäkin iskenyt Jesse Ylönen (2+0).