KalPan ja JYPin maaliton vääntö ratkesi rankkareilla – Ville-Vesa Vainiola ujutti lisäpisteen KalPalle

Denis Godla piti maalin puhtaana.
Kuva © Saimi Airaksinen
Alkukauden alisuorittajien tärkeästä kohtaamisesta muodostui loppua kohden jännitysnäytelmä, joka ratkesi lopulta voittomaalikilpailussa.
Lähtökohdat

KalPan edellisestä voitosta on kulunut jo peräti kolme viikkoa. Viimeisestä kuudesta ottelusta ei ole kertynyt pisteen pistettä ja maaliero näistä otteluista on murheellinen 6-26. KalPa hakee ryhtiliikettä eiliseltä, sillä Pelicans kylvetti kuopiolaiset kotonaan lukemin 4–0.

Maalivahtipelaaminen

Denis Godla torjui vahvasti läpi ottelun. Avauserässä Godla piti lukemat nollilla akrobaattisilla venytyksillään. Slovakialainen oli voiton takuumies ja voittomaalikilpailussa mies torjui David Tomasekin ratkaisevan laukauksen taidokkaasti.

Puolustuspelaaminen

KalPan illan parasta antia oli maalinedustan puolustaminen. KalPalla oli tarkkaan tiedossa, että JYP tekee suurimman osan maaleista parin metrin säteeltä maalista. Tiivis keskustan puolustus pakotti JYPin laukomaan pääasiassa kaukaa siniviivalta.

Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäyspäässä KalPa yritti iskeä raskasjalkaista JYPiä vastaan pitkällä luistelulla ja kiekonhallinnalla. Ongelmaksi koitui maalipaikkojan luonti. Heikon kolmannen erän alun jälkeen KalPa pääsi lähelle maalia, mutta Frank Gymerin tekemä maali hylättiin selvän potkuliikkeen takia. Viimeisellä kymmenellä minuutilla ja jatkoajalla KalPalla loi tukun vaarallisia tilanteita, mutta viimeistelyssä oli vaikeuksia.

Erikoistilanteet

Ylivoimapelissä kotijoukkueelta puuttui kylmähermoisuus ratkaisutilanteissa. Vastuuta jaettiin pelaajalta toiselle, mutta kenestäkään ei ollut sankariksi. Puolustajilta olisi tarvittu siniviivalta tulitukea. Alivoimalla KalPa hallitsi tilannetta ja piti JYPin tehohyökkääjät poissa kiekosta.

Lähtökohdat

Paremmin ei ole kulkenut paikallisvastustaja JYPilläkään. Hurrikaaninutut saivat tosin katkaistua oman kuivan kautensa viime torstain kotiottelussa Lukkoa vastaan. Lepoetu on JYPillä, sillä KalPa pelasi eilen Lahdessa vierasottelun.

Viime peleissä hyvin pelannut Eetu Laurikainen ei joutunut kahdessa ensimmäisessä erässä testiin. Laurikainen pysäytteli KalPan kevyet yritykset vaivattoman oloisesti. Irtokiekkojen kanssa Laurikaisella oli pahoja vaikeuksia. Kolmannessa erässä Laurikainen joutui venymään useisiin tärkeisiin pelastuksiin.

Ottelun ensimmäisellä puoliskolla JYPin puolustus oli tiukoilla KalPan jalkavien hyökkäysten kanssa. Pelin avaamisessa jyväskyläläisten puolustuksella oli ongelmia. Puolustajien vajaavainen keskinäinen kommunikointi näkyi sijoittumisvirheinä ja luokattomina kiekollisina ratkaisuina.

KalPaan verrattuna JYP hyökkäsi selvästi suoraviivaisemmin maalia kohti. Tuttu tehottomuus palasi vaivaamaan, sillä paikkoja olisi ollut. Kolmanteen erään JYP lisäsi selvästi luisteluaan ja löi painetta kotijoukkueen alueelle, mutta todelliset maalintekotilanteet jäivät vähiin.

Kahdella ylivoimalla paikkoja ei syntynyt. Kolmannen erän alussa Jani Tuppuraisella oli erinomainen paikka iskeä suorasta hyökkäyksestä Mikko Nuutisen jäähyn aikana. Alivoimapelissä JYP ei päästänyt KalPaa laitojen läheltä ykkössektoriin.

Erikoista

Ottelu oli tämän kauden ensimmäinen ottelu Liigassa, jossa ei tehty yhtään pelitilannemaalia.

Ottelun ratkaisu

Tasainen kamppailu olisi voinut kääntyä jo kolmannessa erässä kummalle joukkueelle tahansa. Voittomaalikilpailussa Ville-Vesa Vainiola ratkaisi lisäpisteen kolmella maalillaan.