TPS:n Pelicans-kurimus sai jatkoa - Tehottomuus teki maalivahdeista sankareita

TPS on sopinut vastustajana hyvin Pelicansille. Turkulaiset ovat edellisen kerran voittaneet pussinokat lähes kaksi vuotta sitten.
TPS on toiminut viimeisen kahden vuoden ajan Pelicansin pisteautomaattina, eikä tämänkertainen kohtaaminen tuonut tähän poikkeusta. Pussinokat nappasivat seitsemännen peräkkäisen TPS-voittonsa tiukan ja tasaisen taistelun päätteeksi.

Avauserästä ei paljon jälkipolville kerrottavaa jäänyt. Joukkueiden pelaamista voisi kuvailla tarkaksi, senkin ollessa kaunisteltu sanavalinta kenttätapahtumista.

TPS onnistui pääsemään paremmille maalintekosektoreille kuin Pelicans, mutta tästä huolimatta vierasjoukkueella oli selvästi avauserän vaarallisimmat maalintekopaikat. Oskari Setänen joutui turvautumaan urotekoihin virkaveljeään Karri Rämöä enemmän, mutta todellista uhkaa ei kumpikaan vahti päässyt kokemaan.

Sekä Pelicans, että TPS pyrkivät ottelussa aktiiviseen karvauspeliin. Erityisesti vierasjoukkue onnistui omalla pelaamisellaan hajottamaan TPS-viisikon rakennetta. Seurauksena oli lukusia keskialueen kiekonriistoja, joita lahtelaiset eivät kuitenkaan osumiksi saakka onnistuneet kääntämään.

Lahtisen maali vapauttaa peliä

Unisen avauserän jälkeen TPS:n Timi Lahtinen sai kunnian herättää kotiyleisön riemuhuutoihin kauden avausmaalillaan. Topi Taavitsainen tökkäsi Pelicans-puolustusalueen aloituksen jälkimainingeista lipuneen irtokiekon Lahtiselle, joka latasi kiekon Karrin Rämön selän taakse.

Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen ei ollut tyytyväinen joukkueensa esitykseen tilanteessa ja hän jakoi kritiikkiä jäällä olleelle viisikolle.

– 5-3 ja 5-4 alivoimat tapettiin ja heti ensimmäisessä tasaviisikoin pelatussa vaihdossa annettiin löysä tilanne ja kaveri pääsi johtoon. Tässä keväällä on aika iso juttu, että maltettaisiin pelata se jäähyn jälkeinen seuraava vaihto varmasti, että päästäisiin takaisin rytmiin, sanoi Matikainen.

Lahtisen maaliin asti Pelicansin ottelun temmon hidastaminen oli jälleen kerran osoittautumassa toimivaksi lääkkeeksi Palloseuraa vastaan. TPS:n siirryttyä johtoon ottelun pelinopeus alkoi kuitenkin nousta ja kotijoukkueen peli vapautui. Nopeuden kohotessa myös Pelicans oli pakotettu muuttamaan peliään avoimempaan suuntaan.

Kotijoukkue alkoi pelin avautuessa löytää entistä parempia väyliä Pelicans-maalille, mutta tuttuakin tutumpi tehottomuus oli jälleen samanlainen mörkö kuin ennenkin.

Kolmannessa erässä pelin painopiste alkoi siirtyä TPS-päätyyn. Pelicans oli hallitsevampi osapuoli ja TPS:n tilanteet tulivat lähinnä vastahyökkäyksistä ja Pelicans-pelaajien virheistä. Viimeistelyn taso ei kuitenkaan ollut kummallakaan joukkueella vaadittavalla tasolla.

TPS:n kokoonpanosta puuttui neljä kahteen ensimmäiseen kenttään mahtuvaa laitahyökkääjää Erik Thorellin, Dave Spinan, Curtis Hamiltonin ja Ilkka Pikkaraisen muodossa. Nelikon poissaolon merkitys korostui erityisesti ottelun kolmannessa erässä TPS:n maalintekoyrityksien jäädessä huolimattomiksi ja ponnettomiksi.

TPS:n peli alkoi hajota kolmannen erän edetessä siinä määrin, että TPS-valmennuksen oli otettava aikalisä.

– Painotin aikalisän aikana kahta asiaa. Pelimme oli aikamoista kohellusta ja juoksimme vähän siellä sun täällä. Rauhoittumisen lisäksi kaipasin kaksinkamppailuihin lisää tööttiä, mutta viesti ei ihan mennyt perille, kertasi TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

Pelicans tulee tasoihin ja ohi

Pelicans tuli lopulta tasoihin kolmannen erän lopulla Hannes Björnisen ylivoimaosumalla. Ilkka Kangasniemi tarjoili maaliin loistavan esityön laukaisuharhautuksellaan. Huijattuaan koko TPS-nelikkoa hän tarjoili kiekon poikittain Björniselle, joka löi pelin tasoihin.

Voiton ja kaksi pistettä joukkueelleen ratkaisi jatkoajan neljännellä minuutilla Justin Hodgman. Karri Rämö vapautti Hodgmanin puolittaiseen läpiajoon ja takakulmaan uponnut laukaus jätti Setäsen vaille mahdollisuuksia.

Pelicans nousi voittonsa myötä Ässien ohi sarjataulukon kuudennelle sijalle. Matikainen kiitteli joukkueensa esitystä ja jakoi kunniaa myös kotijoukkueen maalivahdille.

– Erinomaisen laadukas peli kummaltakin joukkueelta, erityisesti maalivahtipeli. Varsinkin Setäseltä. Pienet asiat ratkaisevat ja mielestäni ansaitsimme tänään voiton. Olimme ehkä hieman aktiivisempia ja varsinkin kolmannessa erässä loimme paljon laatupaikkoja, sanoi Matikainen.

Turkulaisleiriin toi jobinpostia Jani Forrströmin loukkaantuminen toisen erän lopulla. Forrström sai kiekon jalkaansa, eikä hän enää palannut otteluun.