Heljangon täydellinen Liiga-debyytti edesauttoi Tapparan voittoon Pelicansista

LIIGA / Raportti
Christian Heljanko tuli ja näytti olevansa Liiga-tason maalivahti.
Kuva © Saana Hakala
Hakametsän lauantai-illassa oltiin halloween-tunnelmissa, kun Tappara sai vieraita Lahdesta. Ottelusta muodostui erittäin viihdyttävä ja tasokas kiekko-ottelu, jonka Tappara ratkaisi toisen erän maaleillaan. Erityishuomiota sai liigadebytantti Christian Heljanko, joka torjui ensimmäisessä pelissään nollat.

Tappara lähti otteluun viiden ottelun voittoputkessa. Pelicans oli puolestaan edellisen kerran jäänyt vierasottelussa pisteittä TPS:n vieraana 19.9. Tapparan maalille uransa ensimmäiseen Liiga-otteluun luisteli Christian Heljanko.

− Mietimme jo viikko sitten tätä, mutta totta kai peli kerrallaan mennään. Halusimme nimenomaan, että Heljanko aloittaa kotona. Tämä peli oli sopiva, koska meillä oli eilen kova peli Jyväskylässä, kommentoi Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi Heljangon valintaa maalin suulle.

Heljangon lisäksi Liiga-kautensa avasi Venäjältä takaisin Suomeen palannut Jesse Mankinen, joka ei tosin juuri kentältä erottunut.

− Ihan ok. Hänhän ei ole pelannut pitkään aikaan, mutta on meille erittäin käyttökelpoinen pelaaja, arvioi Pelicansin valmentaja Petri Matikainen Mankisen debyyttiä. 

Ottelun ensimmäinen erä alkoi alkoi tasaisissa merkeissä, pelin aaltoillessa puolelta toiselle. Tapparalla oli edellisenä iltana joutunut paiskimaan ylitöitä JYPin vieraana. Pelicans puolestaan oli pelannut edellisen kerran tiistaina, kun joukkue hävisi kotonaan Ässille.

Jalka ei kuitenkaan painanut pelin alussa kummallakaan, ja peli oli erittäin vauhdikasta, siistiä ja viihdyttävää. Myös Hakametsän yleisö oli hyvin mukana luomassa halloween-tunnelmaa.

Hyökkäyksiin lähdettiin vauhdilla, ja pari komeaa taklaustakin nähtiin molemmilta joukkueilta. Erän paras paikka siunaantui noin kymmenen minuutin kohdalla kotijoukkueen Matti Järviselle, joka sai harhautettua Pelicans-maalivahti Janne Juvosen jo jään pintaan. Juvonen sai kuitenkin venytettyä vielä mailansa kiekon eteen.

Ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen vauhti hiukan rauhoittui ja pelin intensiteetti laski pari piirua. Pelin taso pysyi tästä huolimatta varsin korkeana.

Erän lopussa Pelicans sai ottelun ensimmäisen rangaistuksen vaihtovirheestä. Lähemmäksi maalia pääsi kuitenkin alivoimalla aktiivisesti karvannut lahtelaisjoukkue. Toiseen erään lähdettiin kuitenkin oikeutetusti 0−0-tasatilanteesta.

Tappara onnistui paikoistaan, Pelicans ei

Toista erää ehdittiin pelata hiukan yli kaksi minuuttia, kun Hakametsässä nähtiin illan ensimmäinen maali. Tappara nousi nopeasti kolmen miehen rintamana, ja Joona Luoto sai kunnian iskeä kauden toisen maalinsa.

Heti maalin jälkeen ote siirtyi vierailijoille, ja Pelicans sai pari vaarallista paikkaa, mutta tulokasmaalivahti Heljanko kesti.

Virheet tulivat mentaalipuolella toiseen erään.

Pelicans otti myös illan toisen rangaistuksen, kun Antti Tyrväinen huitoi itsensä jäähyaitioon. Tapparan ylivoima ei varsinaisesti ehtinyt missään vaiheessa pyöriä kunnolla lahtelaispäädyssä, mutta nopeat kiekon alueelletuonnit aiheuttivat vaaratilanteita Juvosen maalille.

Ylivoima tuotti lopulta tulosta, kun ajassa 26.28 Juhani Jasu laukoi kirvesrinnat kahden maalin johtoon Jan-Mikael Järvisen komeasta poikittaissyötöstä.

Pelicansin mahdollisuus kavennukseen tuli, kun Tapparan Aleksi Elorinteen maila katkesi vaarallisesti hyökkäysalueella. Vierailijat eivät kuitenkaan pystyneet hyödyntämään tilanteesta seurannutta ylivoimahyökkäystä.

Toista erää oli jäljellä parikymmentä sekuntia, kun kotijoukkueen Kristian Kuusela komennettiin rangaistusaitioon kiinnipitämisestä.

Pelicans sai kuitenkin kylmää vettä niskaansa erän viime sekunneilla, kun Tapparan kapteeni Jukka Peltola onnistui taistelemaan kiekon itselleen Pelicansin puolustusalueella. Peltola käänsi kiekon keskikaistalle, josta Juhani Jasu pääsi iskemään ottelun toisen maalinsa. Erää oli maalin syntyhetkellä jäljellä 1,2 sekuntia.

− Virheet tulivat mentaalipuolella toiseen erään. Me olisimme pystyneet kamppailemaan jopa voitosta, jos olisimme selvinneet toisesta erästä, sanoi Pelicansin valmentaja Matikainen ottelun jälkeen.

Pelicans yritti, Heljanko kesti

Pelicans ei kuitenkaan lannistunut vaan tuli kolmanteen erään vaarallisesti ylivoimansa turvin. Kertaalleen kiekko saatiin jo Heljangon taakse, mutta kiekko pomppasi tolpasta takaisin kentän puolelle.

Viimeisessä erässä Pelicans koitti ajaa Tapparan johtoasemaa vimmatusti kiinni, mutta kirvesrinnat pelasivat johtoasemassa älykkään kliinisesti. Pelicansin Matikainen paljasti myös ottelun jälkeen, että flunssa-aalto on runnellut joukkuetta.

− Meidän koko joukkue on ollut reilun viikon hirveässä flunssassa. Ei olla harjoiteltu viikkoon. Olemme pelanneet pelit ja muuten levätty. Torstaina ja perjantaina olemme pystyneet ensimmäisen kerran vähän harjoittelemaan, Matikainen sanoi.

Ottelun lopussa Pelicans yritti vielä kavennusta kuudella kenttäpelaajalla, ilman tulosta. Juhani Jasu oli sen sijaan hyvin lähellä hattutemppua. Tämän esti vain Miska Siikosen koukkaus.

Siikosen jouduttua jäähylle tyytyivät joukkueet pelailemaan sekunnit pois kellosta, ja näin Heljanko sai tililleen nollapelin Liiga-uran avausottelussaan. Heljangon seuraavasta näytönpaikasta ei kuitenkaan vielä lauantaina ollut tietoa

− Eihän sitä nyt lauantai-iltana mietitä vaan lähdetään kotiin saunomaan, sanoi Tapparan valmentaja Rautakorpi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo