Tappara-KalPa, ottelusarjaraportti: Haapala ja Tappara joutuivat kylmään suihkuun, KalPa suoritti huiman nousun päätöserässä

Kuopiolaisilla oli aihetta iloon toisen puolivälieräottelun jälkeen.
Kuva © Antti Tyni

23.3. 2. ottelu KalPa-Tappara 4-3 (0-0, 1-3, 3-0)

Ennakkoasetelmat: Sarjan avausottelu enteili perjantaiksi kuumaa ottelua. Tappara onnistui pitämään kotiedun itsellään, joten KalPan tuli nyt voittaa kotonaan säilyttääkseen hyvät asemat välieräpaikkaa ajatellen.

Raportti: Tapparan ja KalPan välisen puolivälieräsarjan toinen osaottelu pelattiin perjantaina Kuopiossa. Ottelu alkoi räväkästi, kun KalPan Kai Kantola taklasi rajusti Tapparan Mikko Lehtosta ja sai tuomaristolta 2+10 minuutin jäähyn selästä taklaamisesta.

Erikoistilanteista huolimatta maalittomaksi jääneen avauserän jälkeen toisessa erässä alkoi tapahtua, kun Tapparan slovakkitähti Tomas Záborský siirsi vierailijat johtoon maalin edustalta.

Tamperelaisjoukkue ei kuitenkaan kauaa johtoasemassa viihtynyt, sillä muutama minuutti Záborskýn maalin jälkeen isäntien Janne Tavi laukoi tasoitusmaalin ylivoimalla Mikko Nuutisen hyvästä tarjoilusta.

Maalitehtailu jatkui erän puolen välin tienoilla, kun Henrik Haapala ja Jere Karjalainen siirsivät Tapparan uudelleen johtoon kauniin kuvion päätteeksi. Tilannetta edelsi KalPan harhasyöttö omalla alueella.

Haapalan maalin myötä Tappara sai vahvan otteen pelistä, jonka seurauksena KalPan Kantola osoitettiin ottelussa jo toisen kerran jäähypenkille. Tällä kertaa Tappara ei jättänyt ylivoimatilannettaan hyödyntämättä, kun kapteeni Jukka Peltola laukoi kiekon yläkulmaan Haapalan hienosta esityöstä.

Konnasta sankariksi

Kolmannessa erässä Tappara näytti jo laskettelevan ottelusarjan toiseen voittoonsa, mutta toisin kävi. Päätöserä ehti edetä puoliväliin saakka, kun KalPan Alexander Ruuttu nosti alivoimamaalillaan isännät takaisin mukaan taisteluun.

Maalin jälkeen nähtiin ottelun käännekohdaksi muodostunut tilanne, kun Haapala tökkäsi ohiluistellutta Santeri Lukkaa keskivartalon alueelle. Haapala sai tilanteesta pelirangaistuksen kampituksesta, joka kostautui, kun Tavi teki jo illan toisen ylivoimamaalinsa ja toi KalPan jälleen tasoihin.

Pian KalPan tasoitusmaalin jälkeen myös vierailijoille tarjottiin ylivoimaa, mutta hallitsevan mestarin yritykset jäivät torsoiksi. Sen sijaan KalPa siirtyi yhä vahvemmin kuskin paikalle.

Sinnikäs ja yritteliäs pelaaminen palkittiin lopulta vain reilu minuutti ennen loppua, kun ottelun alussa kyseenalaisella taklauksellaan huomiota herättänyt Kantola siirsi kiekon tolpan juuresta verkkoon ja nousi konnasta sankariksi. Näin ollen KalPa vei ottelun nimiinsä luvuin 4-3 ja tasoitti ottelusarjan voitot lukemiin 1-1.

KalPa näytti sisukkuutensa ja nousi ahdingosta tasaamaan otteluvoitot.

21.3. 1. ottelu Tappara-KalPa 3-2 (0-1, 3-1, 0-0)

Ennakkoasetelmat: Katso Jatkoajan ottelusarjaennakko: Tappara-KalPa: Rynniikö nimivahva Tappara jatkoon vai kuittaako KalPa viime kevään kalavelat?

Viime keväänä finaalissa kohdanneet Tappara ja KalPa aloittavat oman puolivälieräsarjansa. Sarjaan lähdettäessä Tappara on suuri ennakkosuosikki ja puolestaan KalPa yrittää parhaansa mukaan laittaa kapuloita rattaisiin. Loukkaantumisista kärsinyt kotijoukkueen luottopuolustaja Otso Rantakari palaa kokoonpanoon.

Raportti: Isäntien otteet eivät olleet toivotunlaisia ensiminuuteilla, sillä se joutui alivoimalle pelikellon näyttäessä ainoastaan reilua puoliminuuttista. Hyviä otteita alivoimalla esittänyt kotijoukkue pelasi koko kaksiminuuttisen todella tiivisti viisikkona, eikä KalPalla ollut juurikaan mahdollisuuksia luoda huippupaikkoja.

Koko kuopiolaisten ylivoiman aikana paras maalintekopaikka siunautui vierailijoiden Janne Taville, jonka edessä ammotti tyhjä maali. Hyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut iskemään kiekkoa verkon perukoille, koska pikkumusta jäi hieman epäonnisestikin pelurin luistimiin.

Myös kotijoukkue pääsi kertaalleen avauserän aikana pelaamaan ylivoimalla. Sinipaitainen Tappara ei kuitenkaan saanut kahden minuutin aikana mitään aikaiseksi. Ensimmäisen erän aikana kotijoukkue olikin suurissa vaikeuksissa omalta alueelta lähtemisen kanssa, sillä vierailijat sulkivat varsin mainiosti tilan ja syöttöpaikat. Tuloksena oli ainoastaan pyörimistä Tappara-maalin läheisyydessä.

Avauserässä KalPa onnistui monesti pääsemään omalle hyökkäysalueelleen muutamalla nappisyötöllä. Kaikkien näyttävimmästä syötöstä erässä vastasi vierailijoiden Kai Kantola, joka syötti maagisella rystysyötöllä kotijoukkueen maalille nousseelle Jerry D'Amigolle, jolla oli todella helppo työ siirtää kiekko maalin kulmalta reppuun.

Jos KalPa hallitsi ensimmäisessä erässä pienekseltään erää, oli toinen kaksikymppinen kotijoukkueen hallintaa. Aivan toisen erän alkuminuuttien ajaksi nousi Hakametsän ylle musta pilvi, jonka seurauksena molemmille maalivahdeille sattui erittäin tumma hetki.

Toisen kaksikymppisen maalikarkelot aloitti kotijoukkueen Matti Järvinen, joka tasoitti ottelun 1−1:een, kun erää oli pelattu ainoastaan 13 sekuntia. Tasoitusmaalista kerkesi kulua minuutti, kun kiekko löytyi toisen kerran Dominik Hrachovinan selän takaa. KalPan toisesta maalista vastasi ensimmäiseen maaliin loistavan esityön tehnyt Kantola.

Puolentoista minuutin kuluttua KalPan johtomaalista sai jälleen kotiyleisö aihetta riemuun. Tällä kertaa huudattajana toimi Tapparan Valtteri Kemiläinen, joka toi Tapparan tasoihin ansaitustikin.

Tasoitusosuma ei riittänyt kotijoukkueelle, vaan se iski pökköä pesään ja siirtyi ensimmäisen kerran ottelussa johtoasemaan, kun puolustaja Aleksi Salonen iski uransa ensimmäisen pudotuspelimaalinsa. Tämän jälkeen ottelun maali-iloittelu rauhoittui, eikä toisessa erässä lisämaaleja syntynyt.

Kolmannessa erässä kotijoukkue pelasi erittäin fiksusti johtoasemassa, eikä se ottanut juurikaan turhia riskejä antamalla vastustajalle mahdollisuutta päästä ylivoimalle tai huippumaalintekopaikkoihin.

KalPa haki vimmatusti kolmannessa erässä tasoitusmaalia, mutta Tappara puolusti viisikkona varsin tiiviisti oman alueensa. Hrachovina torjui ne muutamat puolittaiset maalintekopaikat, joita KalPalle lopulta siunautui. KalPa otti maalivahdin pois maalilta, kun pelikellossa oli aikaa jäljellä noin reilu minutin verran ja näin ollen haki tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla.

Ottelun päätyttyä nähtiin pudotuspeleihin kuuluvat nahistelut, josta tuomittiin isompia rangaistuksia. Vierailijoiden puolelta D'Amigo sai 5+20 minuutin pelirangaistuksen, Kantola ja Ryan Wilson saivat molemmat 10 minuutin käytösrangaistuksen epäurheilijamaisesta käytöksestä.

Kotijoukkueesta D'Amigon tavoin vastaavan rangaistuksen sai Sebastian RepoJuhani Jasulle puolestaan tuomittiin käytöskymppi.