Ylivoimakanuunoita ja ulosajo - Tappara pilasi Ilveksen Tapionpäivän

Mikko Lehtonen pääsi juhlimaan kahta ylivoimaosumaa.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves ja Tappara kohtasivat tapaninpäivän taistossa jo neljännen kerran tällä kaudella. Kirvesrinnat olivat voittaneet kolme aiempaa kohtaamista suurella maalierolla. Neljännessä kohtaamisessa Ilves piti hallitsevaa mestaria tiukoilla.

Ilves oli hävinnyt kolme aikaisempaa Tampereen paikallisottelua maalierolla 15-2. Tupsukorvat onnistui kaksinkertaistamaan kauden Tappara-otteluiden maalisaldonsa, mutta voittoon asti se ei riittänyt. Ilveksen pistehaaveet maalien muodossa tasaisessa ottelussa ottivat takapakkia, kun Teemu Lepaus huitoi kolmennessa erässä vastustajaa ulosajon arvoisesti. Vaikka Ilves oli näennäisesti iskuetäisyydellä lähes loppuun asti, nappasi Tappara kauden neljännen paikallispelivoittonsa lukemin 4−2.

Tappara lähti otteluun suuren ennakkosuosikin viitta harteillaan, ja ensimmäiset minuutit olivatkin hallitsevan mestarin heiniä. Ilves-puolustaja Valtteri Viljanen hukkasi kiekon Kristian Kuuselalle, jolle aukesi maalipaikka. Jere Karjalainen lähti istumaan kakkosta huitaistuaan Juhani Tammista mailalla kasvoihin ja Sami Sandellin johtama Ilves-kentällinen olikin kovalla pelipäällä.

Ilveksen toisen ylivoimakoostumuksen päästyä askiin alkuminuuteilla höntyillyt Viljanen nousi osittaiseksi sankariksi, kun hän ampui kiekon Tappara-maalille, josta Ilves-kapteeni Tapio Laakso toimitti limpun verkkoon. Tupsukorvat pääsivät sekoittamaan Tapparan pasmoja kovalla karvauksella ja taklauksilla. Kotijoukkue joutui ottamaan erän lopussa lisää rangaistuksia, mutta Ilveksen ylivoima ei ajautunut uomiinsa.

− Aina tällaisten lakisääteisten taukojen jälkeen peli on vähän sitä, mitä tuleman pitää. Jengi hoiti homman hienosti tänään, ja toinen erä oli erityisen hyvää jääkiekkoa, tuumi Tappara-päävalmentaja Jukka Rautakorpi.

Tappara varmisti voitollaan tämän kauden osalta Tampereen herruuden itselleen, kun runkosarjassa on jäljellä enää kaksi ottelua joukkueiden välillä. Rautakorpi ei asiasta kuitenkaan ottanut sen isompaa kunniaa.

− En minä tiedä näistä kaupunkien mestaruuksista. Nämä ovat kovia pelejä. Tänäänkin oli kuitenkin täysi tupa, joten nämä ovat kannattajille tärkeitä juttuja. Pelaajat painavat täysillä joka ilta, joten saan olla ylpeä heistä, kiitteli Rautakorpi.

Toisen erän llves aloitti kahdella peräkkäisellä jäähyllä, joista toista joukkue ei enää kestänyt. Tapparan tehopuolustaja Mikko Lehtonen pyssytti kiekon ohi Riku Heleniuksen. Jäähyjen suunta kääntyi tasoitusmaalin myötä, mutta tupsukorvien erikoistilannetekeminen oli heikolla tasolla − ainakin siihen nähden, että Laakso lapioi kipparoimalleen joukkueelle myös 1−2-osuman ylivoimalla. Tapaninpäivä näytti muuttuvan Ilveksen kannalta Tapionpäiväksi.

Veli-Matti Vittasmäen iskemän tasoituksen Helenius saa ottaa jokseenkin kontolleen, sillä maalivahti oli torjunta-asentonsa kanssa pahasti myöhässä, kun vielä viime kaudella Ilvestä edustanut Vittasmäki niittasi kauden kolmannen osumansa. Tasanumeroissa otteluun tuli hieman sekava vaihe, jonka päätti joulutauolta maalinälkää uhkuva Lehtonen illan toisella osumallaan. Viivakuti ei ollut kova, mutta sitäkin tarkempi.

− On tyhjä olo. Hirveästi ei jäänyt mitään käteen, vaikka pelissä oli paljon hyvää. Neljä suhahti omiin. Tylyyteen täytyy saada lisää, sillä paikat olivat kuitenkin aikalailla tasan. Tekemistä on, luonnehti Ilves-luotsi Karri Kivi tupsukorvien iltapuhdetta.

Ilves lähti päätöserään hanakasti hakemaan tasoitusosumaa, mutta Lepauksen saama 5+20-minuuttinen huitomisesta lopetti vierailijoiden aikeet toviksi. Tappara-pakki Aleksi Salonen jäi kivusta kipristellen vaihtopenkille. Hänen ottelunsa jäi kesken kolmannen erän viimeisellä mainoskatkolla, kun puolustaja suuntasi pukukoppiin.

− Se oli huitominen käsille − sen verran mitä ylhäältä näin. Tuomarin ratkaisu oli tuollainen. En tiedä, mitä Tapparan äijälle tilanteessa kävi. Toisaalta hyvä, että tuollaiset otetaan pois, tuumaili Kivi Lepauksen saamaa ulosajoa.

Otso Rantakari turhautui kuitenkin kirvesrintojen tehottomuuteen ylivoimalla, ja puolustaja huitoi Arttu Ruotsalaista kaksiminuuttisen arvoisesti. Kolmannen erän jälkimmäinen puolikas meni tasaisissa merkeissä tasaviisikoin, mutta Ilves ei saanut enää ottelun alun kaltaisia painejaksoja vastustajan päätyyn. Tappara pelasi viisaasti johtoasemassa rikkoen kenttätasapainoa itselleen edullisesti.

Karjalainen ratkaisi ottelun muutama minuutti ennen täyttä aikaa, kun Viljanen ja Helenius töpeksivät kiekon kanssa maalin kulmalla. Ahnas Tappara-hyökkääjä oli paikalla siirtäen sini-oranssipaitaisen joukkueen kahden maalin johtoon − ja lopulta voittoon.