Tyly maalineduspelaaminen Ässien voiton avaimena - Pelicansin kiri ei riittänyt

Jarno Kärki iski Ässien voittomaalin. (Arkistokuva)
Ässät oli tyly vieras Lahdessa vieden kolme pistettä mukanaan Poriin. Porilaisten vahvuus maalien edustoilla käänsi ottelun patapaitojen hyväksi.

Kovaan vireeseen päässyt Ässät nappasi Pelicansilta kolme pistettä Lahdesta ja nousi näin ollen suoralle pudotuspelipaikalle. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset tältä kaudelta ovat menneet porilaisille pistein 9-0. Vahva maalineduspelaaminen käänsi voiton vierailla. Tämän allekirjoitti myös Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen.

− Ässät oli jämäkkä oman maalin edustalla, todella jämäkkä. Kokeneet puolustajat Niko Peltola ja Jyri Marttinen pelasivat varmaan puoli tuntia, Matikainen analysoi Ässien puolustuspelaamista.

Ottelun alku oli kotijoukkueelle vaikea Ässien karvatessa aktiivisesti ylhäältä. Pelicans pääsi kuitenkin ylivoimalle hieman ennen erän puoliväliä, mutta tuloksena olikin Ässien alivoimamaali. Aleksi Mäkelä antoi loistavan syötön maalin kulmalle ja Charles Bertrand pääsi ohjaamaan kiekon maaliin ohi voimattoman Liiga-debytantti Joonas Haraldin.

Ässien päävalmentaja Jyrki Aho ei myöntänyt, että joukkueella olisi ollut erityisiä taktiikoita tulokasvahdin pään menoksi.

− Huomasin vasta kolmannen erän lopussa, että siellä maalilla on joku muu kuin lähiaikoina torjunut maalivahti, kommentoi Aho lahtelaisten maalivahtivalintaa.

Pelicans sai ottelun edetessä pelistä paremmin kiinni ja etenkin toisessa erässä lahtelaiset hallitsivat pitkiäkin aikoja. Ässät pelasi kuitenkin oman maalinedustansa erittäin tarkasti pitäen lahtelaiset pois vaarallisimmilta maalintekopaikoilta.

Pelicansin tehottomuus kostautui erän loppupuolella, kun Kimi Koivisto otti kahden minuutin rangaistuksen estämisestä. Puolta minuuttia myöhemmin Ässät juhli 2−0-osumaa, kun Tommi Paakkolanvaara rokotti entistä seuraansa maalin edustalta.

Kuparisen ulosajo aloitti Pelicansin kovan kirin

Kolmanteen erään Pelicans ei saanut itseään samanlaisella jalalla liikkeelle ja Ässät sai pelattua haluamallaan tavalla johtoasemassa. Iikka Kangasniemen otettua jäähyn koukkaamisesta siirtyi Ässät jo kolmen maalin karkumatkalle. Jarno Kärki lähetti kiekon viivasta ja Pelicans-vahti Harald oli voimaton torjumaan Simon Suorannan loistavan maskin takaa.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Pelicans aloitti kuitenkin kirin, kun ensin Antti Tyrväinen ohjasi Mikko Kousan suoraan syötöstä lähteneen laukauksen verkon perukoille. Pelicansin hakiessa uutta kavennusta joukkueen peli meinasi mennä liialliseksi puskemiseksi ilman punaista lankaa.

Matti Kuparisen huolimaton mailankäsittely antoi kuitenkin lahtelaisille avaimet tasoituksen hakemiseen. Porilaishyökkääjä löi Morten Poulsenin kasvot auki sillä tavalla, että jäätä jouduttiin putsaamaan verestä tovin ajan. Tämä tiesi Ässien hyökkääjälle ennenaikaista uloajoa. Pelicans sai kirivaihteen silmään, kun hetkeä myöhemmin vielä ässäpuolustaja Mäkelä roiskaisi kiekon katsomoon jäähyn arvoisesti.

Kuudella kolmea vastaan pyörittänyt pelikaanilauma sai lopulta kavennuksen puoli minuuttia ennen loppua, kun Kousa laukoi kiekon vastustamattomasti yläkulmaan.

− Kuudella kolmella vastaan alkaa olla sen verran paljon trafiikkia, että tuollaiset kaverit kuin Juha Leimu ja Kousa, joilla on jumalaiset laukaukset, niin painaavat sen kiekon kyllä ennemmin tai myöhemmin maaliin, Ässien käskijä Aho kommentoi ottelun loppuhetkiä.

Pelicansin viimeinen kiri tyrehtyi kuitenkin, kun läpi ottelun heikosti pelannut Vili Sopanen roiskaisi kiekon huolimattomasti keskialueelle kesken Pelicansin pyörityksen. Näin ollen Ässät pääsi juhlimaan kolmen pisteen vierasvoittoa.

− Jos vähän aikaa olisi ollut lisää, niin me olisimme tänään tulleet tasoihin, uskoi Pelicansin käskijä Matikainen.