Nopea maali avain voittoon - Ässille vierasvoitto Satakunnan derbyssä

LIIGA / Raportti
Aleksi Mäkelän maaliton putki katkesi.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Kauden neljäs Lukon ja Ässien kohtaaminen toi ensimmäisen vierasvoiton. Philip McRae onnistui jo pelin toisella minuutilla, mikä jää aikakirjoihin ottelun voittomaaliksi. Tyhjiin tehdyn osuman myötä loppulukemat Raumalla kirjattiin 0−2.

Lukko vei ottelun ensimmäisen aloituksen ja loi sen jälkeen painostuksen Ässien päätyyn, mutta sen ollessa tulokseton iski Ässät. Maalin edessä Lukon puolustajat Simo-Pekka Riikola sekä Jyri Marttinen pelasivat löysästi ja näin Philip McRae iski kiekon maaliin.

Maali oli McRaelle vasta kauden kolmas. Osumista kaksi on syntynyt Lukkoa vastaan.

− Ensimmäiset vaihdot erittäin hyviä. Vaatimustaso oli kova, pelin nopeus oli kova, Jyrki Aho kommentoi.

Siinä vaiheessa olisi ollut vaikea uskoa, että enempää maaleja maalivahtien Kaapo Kähkösen ja Andreas Bernardin taakse ei enää iskettäisi, mutta niin vain kävi. Kähkönen torjui 27 ja Bernard 30 kertaa ottelun aikana. Näistä selvästi vaativampia laukauksia sai vastaanottaa italialaisvahti Bernard.

Harvinaisempia maalintekijöitä

Edellisen Satakunnan derbyn tapaan maalinteossa onnistuneen McRaen maalin jälkeen ensimmäinen erä oli varsin rauhallinen. Huippuluokan maalintekotilanteita oli varsin vähän, joten maalien jääminen yhteen avauserässä ei ollut sen valossa yllättävää.

Kokonaisuudessaan erä oli erittäin katkonainen, vaikka rangaistuksia jaettiin vähän. Ainoa kaksiminuuttinen tuomittiin Ässien Jussi Makkoselle, mutta sen aikana Lukko ei saanut vaarallisia tilanteita aikaiseksi. Parhaassa tilanteessa Matti Kuparinen sai loistavan syötönkatkon ja lähti jopa hyökkäykseen, mutta oli kuitenkin hieman puhki alivoimavaihdon jälkeen, eikä saanut kummempaa aikaiseksi.

Toisessa erässä Lukko paineisti vahvasti, mutta laukaukset kohti maalia olivat järjestään heikkoja. Teemu Ramstedt näytti pelinrakentajan kykyjään ja tarjosi Janne Keräselle avoimen paikan toimistosta, mutta Keräsen laukaus meni ohi. Myös Ramstedtilla itsellään oli avoin paikka myöhemmin, mutta kiekko tuli hieman jalkoihin ja se pelasti Ässät sillä kertaa.

− Varsinkin toisessa erässä oli riittävästi paikkoja saada peli-iloa lisää, Lukon päävalmentaja Pekka Virta kommentoi.

Ässät sai erän loppupuolella ottelun ensimmäisen ylivoimansa, kun Mikko Salmiota rikottiin. Maalia patapaidat eivät onnistuneet tekemään, joten toinen erä päättyi maalittomana ja tilanne oli edelleen 0−1.

Kolmannessa erässä Ässät puolusti järkevästi, eikä sortunut turhaan passiivisuuteen erän alussa. Näin Jyrki Ahon ei tarvinnut käyttää tuossa vaiheessa aikalisäänsä, mikä on ollut hänellä usein tapana pelin passivoituessa liiaksi. Lukko ei pystynyt erikoisia maalitilanteita luomaan. Lopulta erän aikana jäähylläkin istunut Aleksi Mäkelä iski omalta alueelta kiekon tyhään Lukko-maaliin. Maali oli Mäkelälle todella harvinaista herkkua, sillä hänen ainoa aiempi liigamaali oli maaliskuulta 2013.

− Kolmannessa erässä puolustettiin hyvin ja olimme kärsivällisiä, siinä se taistelu korostui. Tyytyväinen tähän voittoon, mutta ei näitä pisteitä voi juhlia sen pidempään, kun huomenna on taas peli, Aho lopetti.

− Kova peli ja moraali on vahva. Maalit uupuvat ja peli menee jäykäksi. Tämä peli tulee riittämään monena iltana ja sitten lumipallo lähtee vierimään toiseen suuntaan, Virta arvioi seitsemästä edellisestä ottelusta vain yhden voittaneen Lukon tilannetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo