TPS voitti Oulussa pitkän kaavan mukaan – Kukkonen sylki verta

Lasse Kukkonen taisteli jälleen, TPS vei silti kaksi pistettä Turkuun.
Kuva © Sami Kemppainen
Oulussa pelattiin kaksi erää ilman ainuttakaan tehtyä maalia, mutta kolmannessa erässä nähtiin peräti neljä maalia. TPS voitti lopulta tiukan taiston voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2.

Torstai-illan ottelun maalittomuus jatkui lähes 45 minuuttia, kunnes TPS:n Timi Lahtinen suti alivoimalla maalinedushässäkästä kiekon Kärppien maaliin. Maalittomuuden osasyynä voi pitää molempien joukkueiden maalivahteja, sillä Kärppien maalivahti Jussi Rynnäs torjui ottelussa 36 kertaa ja TPS:n 22-vuotias maalivahti Oskari Setänen 40 kertaa. TPS:n pääkäskijä Ari-Pekka Selin kehui ottelun jälkeen myös joukkueensa maalivahtia.

– Erittäin kova peli fyysisesti. Oli haasteellinen puolustaa ja haasteellista hyökätä. Voitimme tänään äärimmäisen kovakuntoisen joukkueen. Vaikeita hetkiä oli, mutta tietty luonne ja jaksaminen sekä sitkeys palkittiin. Erinomaista maalivahtipeliä Setäseltä.

Kärppien Saku Mäenalanen teki paluun kaukaloon. Yli kuukauden kaukaloista pois ollut Mäenalanen totutteli vielä ensimmäisessä erässä pelirytmiin, mutta toisesta erästä lähtien hän sai tutussa ketjussa rytmistä kiinni. Mäenalanen sai maalihanansa auki ottelun 48. minuutilla, kun hän tasoitti ottelun 1–1:een.

– Mäenalanen teki meille ison maalin, päästiin sillä peliin mukaan, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen kertoi ottelun jälkeen.

Ilman tasakentällismaaleja torstaina jäänyt TPS osoitti kuitenkin olevansa alivoimatehokkuutensa lisäksi hyvä myös ylivoimalla. Henrik Tallinder täräytti ylivoimalla suoraan syötöstä kiekon maaliin ohi hyvin torjuneen Rynnäksen. Suikkanen kismitteli erikoistilannepelaamista.

– Erittäin hyvä jääkiekko-ottelu. Erikoistilanteisiinhan me hävittiin tämä ottelu. Meillä oli kuitenkin pari ylivoimaa enemmän kuin vastustajalla. Niistä meidän olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan, mutta kävikin toisinpäin, meillä soi omat yhden ylivoiman aikana, ja sitten vielä päästettiin omalla alivoimalla yksi maali. Noihin asioihin ottelu ratkesi.

Kärpät ei kuitenkaan jäänyt ottelussa pisteittä, sillä kultakypärä Mika Pyörälä tasoitti ottelun 2–2:een, kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain 14 sekuntia. Jatkoerässä molemmilla oli omat paikkansa ratkaista ottelu edukseen, mutta lopulta ratkaisua haettiin voittomaalikilpailusta, jossa vain TPS:n Tomi Kallio onnistui maalinteossa. TPS-valmentaja Selin kehui Kalliota.

– Jos jollekin tuon voittomaalin suo, niin Kallion Tomille. Hän on johtanut upeasti joukkuetta koko kauden.

Verta kaukaloon ja loppukahinat

Kolmannen erän puolivälin jälkeen Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen peitti kiekkoa toinen polvi jäässä nojaten, jolloin kiekko tuli laukauksen vuoksi häntä päin naamaa. Verta tuli runsaasti, mutta Kukkonen palasi otteluun ristikkokypärä päässään. Suikkanen kertoi arvostuksestaan Kukkosta kohtaan.

– Lasse on sellainen, että vaikka tankki ajaisi yli, niin hän ei luovuta, hän on taistelija. Jos sieltä joku tulee takaisin, niin Lasse se on.

Jatkoajan loppuessa ottelussa nähtiin vielä nujakointia, kun molempien joukkueiden kaikki kolme kenttäpelaajaa pistivät loppupainit pystyyn. Jäähyjä tilanteesta ei kuitenkaan enää tuomittu.

TPS:lle voitto oli tärkeä, se nousi neljänneltä sijalta toiseksi, kun sillä ja sen pahimmilla kilpailijoilla KalPalla ja JYPillä on kaikilla enää kaksi runkosarjaottelua pelaamatta. Kärpät sen sijaan on tappion myötä suurella todennäköisyydellä ulkona suorasta pudotuspelipaikasta eli kuuden parhaan joukosta. Kärpät ei kuitenkaan ole tinkinyt harjoittelusta, vaikka se on joutunut pelaamaan omia eräänlaisia pudotuspelejään kuudennesta sijasta jo pitkän aikaa.

– Me ollaan treenattu ihan niin kuin ollaan suunniteltukin. Ei ole kevennetty millään tavalla, vaikka tässä on pitänyt joka peli pelatakin ihan täysillä, Suikkanen päätti.