Peräti 11 maalin ottelussa Pyörälä iski hattutempun - TPS menetti kahden maalin johtonsa

LIIGA / Raportti
Pyörälän illan saldona hattutemppu, syöttö ja Liigan pistepörssin kärkipaikka – mikäpä ollessa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Oulun Kärpät otti kenties kauden makeimman voittonsa, kun se kaatoi kotonaan Turun Palloseuran, jolta se ei ollut kauden aiemmissa kahdessa kohtaamisissaan saanut vielä pistettäkään. Lauantai-ilta Raksilan jäähallissa tarjosi vuoristoratamaisen ottelun, missä tehtiin paljon maaleja. Ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla, kun Mika Pyörälä iski Kärpille 6–5-voittomaalin.

Lauantain ottelu Oulussa tarjosi alusta lähtien vauhdikasta jääkiekkoa ja paljon maalitilanteita. Jo ottelun ensimmäisellä minuutilla Kärppien Ville Leskinen pääsi yksin läpi, mutta rystynosto ei mennyt maalia päin.

Ottelun alkua Kärpät hallitsi, mutta avausmaalin teki kuitenkin TPS, kun Jasper Lindsten laukoi kiekon tolpan kautta maaliin. Tasoitusmaali syntyi ensimmäisen erän lopussa, kun Liigan pistepörssin kärkeen noussut Mika Pyörälä teki kääntölaukauksellaan maalin. Syöttöpisteen maaliin saivat loukkaantumisensa jälkeen väkevää paluuta tekevä Niklas Olausson, ja edelleen piristyneitä otteita esittävä John Albert. Kyseinen kolmikko värkkäsi lauantaina yhteispisteet 3+5.

Toisessa erässä TPS pääsi pelaamaan yli minuutiksi kahden miehen ylivoimalla. TPS sai ylivoimansa lopussa maalin tehtyä. Maalin hyväksymistä pohdittiin useita minuutteja. Otteluvalvoja kertoi pelin jälkeen, että maalin hyväksymisessä meni turhan pitkään, mutta lopulta tuomio saatiin aikaiseksi. 

Vauhdikkaassa ottelussa Kärpät pääsi ottelun puolivälissä jälleen koettamaan ylivoimansa tehokkuutta mutta tehottomasti. Jäähyltä tullut TPS:n Martin Berger sen sijaan pääsi saman tien mukaan TPS:n 3–1-ylivoimahyökkäykseen, josta TPS pääsi Bergerin tekemällä maalilla jälleen maalin johtoasemaan.

Aivan toisen erän lopulla TPS pääsi jo kahden maalin johtoon, kun yleensä muista kuin tehopisteistä urallaan muistettavat Ilkka Pikkarainen ja Jonne Virtanen yhdessä Jani Forsströmin kanssa veivät TPS:n jo 4-2-johtoon. Osa Raksilan hallin yleisöstä alkoi maalin jälkeen siirtyä katsomosta ravintolan puolelle.

Kolmas erä tarjosi maaleja

Kolmanteen erään Kärpät lähti hakemaan kavennusta ja sen jälkeen tasoitusta. Alku ei kuitenkaan lupaillut hyvää, mutta 51 minuutin kohdalla Kärpät kavensi 3–4:ään. Kai Suikkanen kertoi toisen erätauon tunnelmista.

− Viimeisessä erässä uskottiin, luotettiin, että pitää vaan painaa täysillä. Ajateltiin, että kyllä ne maalit sieltä yksitellen tulevat. Kun olimme kaksi maalia jäljessä, niin päätettiin, että lähdetään kolmannessa erässä heti takaa-ajoon, eikä aleta odottelemaan viimeistä viittä minuuttia. Me ei kuitenkaan saatu heti sellaista takaa-ajoa, mutta joukkueen usko oli suuri. Sitten kun lähdettiin kömpimään, niin palkinto tulikin hetkessä.

Kärppien takaa-ajoa helpotti TPS:n jäähyily. Kärpät pääsi 14 sekunnin ajaksi myös kahden miehen ylivoimalle, eikä Kärpät tarvinnut kuin kahdeksan sekuntia ottelun tasoittamiseksi. TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin suomi ottelun jälkeen joukkueensa pelaamista.

− Vaikka olimme johtoasemassa, niin Kärpät oli sen verran nälkäinen, että he saivat ensin kavennusmaalin, ja sitten me passivoiduttiin, otettiin vielä vielä kahden miehen alivoima. Loppu oli meiltä sellaista puolikaaosta.

Kärpät pääsi vielä viitisen minuuttia ennen ottelun loppua yhden miehen ylivoimalla 5–4-johtoon, kun Pyörälän hurja laukaus vei Kärpät johtoon.

TPS ei kuitenkaan lannistunut, vaan tehopisteet 1+2 iskenyt Ilkka Pikkarainen vei reilu minuutti ennen täyttä aikaa tekemällään maalilla ottelun jatkoajalle.

− Positiivista tietysti on se, että saatiin lopussa tasoitettua peli, mutta ei tämä hyvä viesti ollut meidän vireystilasta, varsinkaan tämä viimeinen puolikas, TPS:n päävalmentaja Selin kertoi ottelun jälkeen.

Jatkoajalla TPS:llä oli kolmella kolmea vastaan ensimmäisellä minuutilla useita laatupaikkoja ratkoa ottelu edukseen, mutta Kärpät selviytyi tilanteista tuurilla ja taidolla. Vanha totuus "kun et itse tee paikoista, niin vastustaja tekee" piti tälläkin kertaa kutinsa. Mika Pyörälä iski ajassa 61.23 Kärpille makean voiton. Suikkanen hehkui ottelun jälkeen tyytyväisyyttään.

− Oli kyllä ihmeellinen peli. Tiedettiin, että TPS on todella hyvä ja hyvin liikkuva joukkue. Kaksi kertaa ollaan heitä vastaan tällä kaudella jo otettu pataan. Välillä tuntui, että mistähän se kiekko meidän maaliin tiensä löysi. Välillä löysi tuomarin kautta, ja välillä löysi muuten vaan ihmeellisesti.

Suikkanen korosti myös joukkueen henkistä selkärankaa ja kärppäsydäntä.

− Yleisö ainakin näki mielenkiintoisen ja värikkään jääkiekko-ottelun. Eiköhän ihmiset halua maaleja nähdä, ja niitä nyt ainakin tuli. Ollaan todella iloisia voitosta, tämä oli meille tärkeä voitto. Pitää joukkueelle hattua nostaa. Yhtään leukaa ei repsahtanut rintaan, vaan mentiin koko ajan isolla kärppäsydämellä, Suikkanen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle