Kärpät rökitti Sportin 5–1: Tomek Valtonen: "Hyvä peli meiltä"

LIIGA / Raportti
Jari Sailio on noussut roolinsa huomioiden yhdeksi oululaisten suosikkipelaajaksi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Vaasan Sport oli ennen tiistain ottelua vienyt kauden kaikki keskinäisten kohtaamisien jaossa olleet kuusi pistettä. Sama trendi näytti alussa jatkuvan, kun Sport meni ottelussa johtoon, mutta lopulta Kärpät takoi selkeän 5–1-voiton.

Kärppien sairastuvalta palanneet miehet nousivat ratkaisuasemaan tiistain ottelussa. Lähes kolmen kuukauden sairausloman jälkeen Jari Sailio on takonut pelaamassaan kolmessa ottelussa pisteet 2+2.

– Sport teetti meille lujasti töitä. Meidän työn sankarit astuivat esiin. Meidän nelosketju, joka on pelannut tässä jo muutaman pelin aiemminkin hyvin, etenkin "Silli" Sailio, oli todella hyvä. Esimerkillistä joukkueen eteen työn tekemistä. Heitä pitää joukkueen isosti kiittää näistä pisteistä, kehui Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen ottelun jälkeen.

Ottelun alku kulki hieman Sportin hallinnassa. Kärppien oli vaikea päästä yli Sportin keskialueen.

– Ensimmäisessä erässä meillä oli todella vaikeuksia pelin kanssa, koska Sport oli niin hyvä. Me jouduttiin muuttamaan meidän karvausta ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen. Ensimmäisellä erätauolla jouduttiin muuttamaan meidän avauspelaamista, siis meidän hidasta lähtöä, kun ei me millään meinattu päästä niiden keskialueesta läpi, Suikkanen ruoti avauserää.

Ottelun avausmaali nähtiin kuitenkin noin 27 minuutin kohdalla, kun Sport pääsi johtoon Markus Nordlundin maalilla. Ennen Sportin tekemää maalia Kärppien samettikäsi Ilkka Mikkola nousi Sportin maalille, mutta veto ei mennyt maaliin, vaan Sport pääsi vastahyökkäykseen, josta se teki maalin.

Kauan ei Sport illan aikana ehtinyt olla johtoasemassa, sillä 34 sekuntia Sportin illan ainokaisen maalin jälkeen Sailio tasoitti maalin nurkalta ottelun 1–1:een. Kärpät ehti ennen Sailion maalia pelata Sportia vastaan yli 112 minuuttia ilman maalia. Toisen erän lopussa Sailio vei Kärpät maalin johtoon.

– Hyvä peli meiltä, mentiin 0–1-johtoon, ja sen jälkeen sitten kolahti saman tien omissa, ja peli oli 1-1. Sitten saatiin ylivoimamahdollisuus, mutta ei saatu mitään aikaan. Pian Kärpät teki 2–1:een. Törkeitä henkilökohtaisia virheitä meiltä, Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen suomi omiaan.

Kolmannessa erässä Mika Pyörälä teki ylivoimamaalin. Pyörälä ei tällä kertaa ollut illan näkyviä hahmoja, mutta kuin ohimennen maali- ja pistetili karttui jälleen kerran.

Sport ei luovuttanut vielä 4–1-tappioasemassakaan, vaan se otti maalivahdin pois ajassa 52.49. Näin se pääsi kuusi vastaan neljä -ylivoimapeliin, jonka aikana Kärppien Shaun Heshka sijoitti omalta alueelta kiekon Sportin tyhjään maaliin, tehden loppulukemiksi 5–1.

Valmentajat analysoivat joukkueidensa pidemmän aikavälin pelaamista

Sport on saalistanut vain kaksi kertaa täyden kolmen pisteen potin viimeisten 19 ottelun aikana. Päävalmentaja Valtonen summasi Sportin pelaamista.

– Erikoistilannepelaaminen on heikentynyt, se on laskenut kuin lehmän häntä. Se on isoin syy. Olimme ennen joulua todella väsyneitä, nyt ollaan parannettu peliä koko ajan. Odotellaan, että saadaan tulostakin vielä aikaiseksi.

Vastaavasti Kärpät on pelannut omia pudotuspelejään jo pidemmän aikaa.

– Me ollaan jaoteltu pelit viiden ottelun jaksoihin. Olemme pelanneet omia pudotuspelejämme jo pidemmän aikaa. Nyt ollaan saatu kaksi voittoa ja yksi tappio tästä meneillään olevasta viiden ottelun sarjasta, Suikkanen analysoi.

Edellisessä ottelussa Oulussa vaasalaisfanien käytös aiheutti polemiikkia. Tällä kertaa ottelu oli siltä osin rauhallinen, mutta kentällä nokkapokkaa esiintyi ainakin oululaisten silmin hieman normaalia enemmän. Liigan kaikkien aikojen jäähypörssin ykkönen Markus Kankaanperä kähinöi ensimmäisessä erässä Kärppien Saku Mäenalasen kanssa. Molemmille tuomittiin tapauksen vuoksi huitomisjäähy.

Ottelun lopussa Kankaanperä sai 2+10 minuuttia väkivaltaisuudesta, ja hänet passitettiin pukukopin puolelle. Myös Sportin Matti Lamberg oli useamman kerran mukana pienissä pystypaineissa, jotka yleensä päättyivät nopeasti, kun osapuolet molemmat kaatuivat jäähän.

– Pelaajat turhautuivat, ei tuollaiset jutut yleensä mitään muuta anna kuin jäähyjä. Pelaajat näyttävät kuitenkin, että välittävät. En nyt oikeastaan hirveänä mitään nujakointia edes nähnyt siellä, Valtonen kommentoi kahinoita.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo