Kärpät hävisi taas – Pelicansin Matikainen sahasi Suikkasen oksaa entistä ohuemmaksi

Pelicans suojeli maaliaan Oulussa tiukasti ja päästi vain yhden maalin.
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Sarjassa kolmanneksitoista vajonnut Oulun Kärpät hävisi tällä kertaa loukkaantumisista kärsivälle Lahden Pelicansille. Kärpät johti ottelua vielä ensimmäisen erän jälkeen, mutta Pelicans nousi Oulussa voittoon lukemin 2–1.

Kärppien uudet tšekkivahvistukset Jan Hruška ja Jiří Tlustý esittäytyivät ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä edessä, joten oululaisittain kausi sai mielenkiintoisen käänteen. Itse ottelu ei tosin ollut näyttävintä jääkiekkoa, vaan ennemminkin marraskuinen arki-illan ottelu, jossa kumpikin joukkue pelasi hieman jarrutellen.

Ottelu alkoi oululaisittain pirteästi. Kun vielä Pelicansin Ben Blood otti kolmen minuutin pelaamisen jälkeen kahden minuutin jäähyn, niin Kärppien ylivoima sai lähes kahden minuutin jauhannan jälkeen kiekon maalin. Kärppien kultakypärä Mika Pyörälä siirsi Niklas Hagmanilta saamansa kiekon Mikko Lehtoselle, joka täräytti komean maalin suoraan syötöstä.

Kärpät tuuletti ensimmäisen erän puolivälin jälkeen jo 2–0 -johtomaalia, mutta Niklas Hagmanin ilmasta tekemä maali hylättiin korkean mailan vuoksi.

Kumpikin valmentaja oli sitä mieltä, että Kärpät oli ensimmäisessä erässä parempi. Aivan ensimmäisen erän viimeisellä sekunnilla Pelicans oli tosin tehdä tasoitusmaalin. Hyvin pelannut Jussi Rynnäs kuitenkin pelasti tilanteen.

Toisen erän Pelicans pääsi aloittamaan kahden minuutin ylivoimalla, kun ensimmäisen erän päätteeksi Kärppien Antti Kalapudas oli tuomittu jäähylle. Kärppien erä oli muutenkin jäähypitoinen, kun ykkösketjun laidalla viilettänyt Saku Mäenalanen kävi istumassa toisessa erässä kaksi kertaa kahden minuutin jäähyn kampituksen vuoksi. Erikoistilanteista ei kuitenkaan tehty toisessa erässä maaleja, sen sijaan pari minuuttia ennen toisen erän loppua Pelicansin Hannes Björninen sai hyökkäyspään aloituksen jälkeen kiekon ja suhautti kiekon terävästi maaliin.

– Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä, mutta sitten sotkimme toista erää omilla jäähyillä. Istuttiin kuusi minuuttia jäähyllä ja se pani meidän paletin vähän sekaisin, Kärppien päävalmentaja Kai Suikkanen kertoi ottelun jälkeen.

Kolmannessa erässä välteltiin korostuneesti virheitä, mutta erän puolivälissä Pelicans pääsi Nico Maneliuksen maalilla johtoon. Alle puoli minuuttia Pelicansin johtomaalista Kärpät oli kuitenkin päässyt kahden miehen ylivoimalle. Oululaisilla oli minuutti ja 37 sekuntia aikaa tehdä maali kahden miehen ylivoimalla, mutta ylivoima oli tehotonta. Muutenkaan Kärpät ei saanut kolmannessa erässä kunnon kirivaihdetta päälle.

– Viimeisessä erässä ei saatu oikein takaa-ajoa aikaiseksi ja se 5-3 -ylivoima oli ihan munaton suoritus meiltä. Tähän astihan ylivoimamme on toiminut ihan hyvin, mutta nyt halvaantui, piiskasi Suikkanen Kärppien suoritusta.

Loukkaantumisista kärsivä Pelicans nousi sarjassa kuudenneksi ja Pelicansin päävalmentaja Petri Matikainen oli tyytyväinen joukkueensa pelaamiseen.

– Pelin kuva oli se, että paransimme koko ajan ja kolmas erä oli meiltä paras, kuten oli lauantainakin Kouvolassa. Kestettiin ottelun alku, sen jälkeen meillä oli aika raikas jalka ja hyvä liike. Iso juttu oli se, kun mentiin johtoon ja pystyttiin tappamaan Kärppien 5-3 -ylivoimaa lähes kaksi minuuttia. Uusia jätkiä oli taas kokoonpanossa ja kymmenen on kotona loukaantuneena, että siihen nähden loistava suoritus, Matikainen analysoi rauhallisesti.

Suikkanen sen sijaan oli ottelun jälkeen hämmentyneen pettynyt.

– En tiedä, vähän tämä sanattomaksi vetää, kun peli heiluu ja sitten pelaaminen heiluu pelin sisälläkin. Eihän se auta kuin yön yli sitä mietiskellä.

Suikkanen ei tiennyt, mikä tekee pelistä niin tehotonta.

– Jos me tiedettäisiin onko se henkisen puolen vai onko se pelillisen puolen asia. Vai onko se taktisen puolen asia vai minkä puolen asia se on. Selvä asia on, että itse kunkin pitää yksilötasolla parantaa omaa suoritusta, se koskee kaikkia, on sitten joukkueen neloskenttäläinen tai kolmoskenttäläinen, niin joka jätkän pitää saada omaa panosta paremmaksi. Siihen minulla ei ole suoraa vastausta, miksi näin kävi tässä pelissä, en tiedä mikä mättää.