Kärpät voittoon Jukureista – Ville Nieminen tuskaili tuomareita: "Pelattaisiin vaan hokia"

Lauri Mikkola johtaa oululaisorkesteria Mikko Mannerin ollessa olympialaisissa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen
Ylivoimainen sarjakärki Oulun Kärpät lasketteli peruspelillä kotivoittoon HIFK:ta vastaan 0–8-murskatappion kokeneita Jukureita vastaan. Kärpät teki ottelussa vain tarvittavan työn, ja loppulukemat 5–2 Kärpille kuvasivat hyvin kamppailun kulkua.

Ottelun alussa nähtiin harvinainen tilanne. Kärpät teki jo noin kahden minuutin tienoilla avausmaalin, mutta tuomaristo ei ollut varma maalista. Peli jatkui vielä noin puolitoista minuuttia ennen kuin Kärppien maalitilanne tarkistettiin videolta. Maalin todettiin syntyneen, minkä seurauksena Kärpät pääsi maalin johtoasemaan ja pelikelloa ruuvattiin takaisin maalintekohetkeen, eli peräti 1,5 minuuttia taaksepäin.

Jukureiden kannalta ikävää oli tappioasemaan joutuminen, mutta positiivista oli se, että se sai lisää aikaa takaisin pelikelloon tasoittaa peli. Mikkeliläiset tasoittivatkin pelin kymmenen minuuttia myöhemmin 1−1:een kahden miehen ylivoimalla.

Jäähyt puhuttivat

Klassikoksi ottelu ei muodostunut. Kärpät teki ottelussa viisi maalia ja sai tilastoihin peräti 13 eri pistemiestä. Kukaan oululaispelaaja ei saanut yhtä tehopistettä enempää. Pääosassa olivat harvemmin pisteitä tehtailevat pelaajat. Jukureiden maalinteko lepäsi ylivoiman varassa: se teki molemmat maalinsa ylivoimalla, ja ensimmäisen maalinsa siis kahden miehen ylivoimalla.

Joukkueiden valmentajat eivät syyttäneet tuomaristoa toisen joukkueen suosimisesta, mutta kumpikin valmentaja kertoi mielipiteensä siitä, miten tuomarit pelissä onnistuivat. Kärpät sai ottelussa kahdeksan kahden minuutin jäähyä, Jukurit puolestaan seitsemän.

Tämän lisäksi molemmille vihellettiin yksi kymmenen minuutin jäähy. Jukureiden valmentaja Ville Nieminen kertoi asiansa omaan tapaansa värikkäästi sanaillen suoraan lehdistötilaisuudessa.

− En tiedä, ovatko tuomarit täällä tuntitöissä vai urakkatöissä, kun koko ajan annettiin jäähyjä. Ei tarvitsisi antaa niin paljon jäähyjä. Annettaisiin pelata viidellä viittä vastaan. Kummatkin joukkueet saivat liikaa jäähyjä. Oli ylivoimaa, alivoimaa, mitä ihmeellisimpiä ja maailman helpoimpia jäähyjä. Pelattaisiin ihan vaan semmoista hokia.

Kärppien vastuuvalmentajana olympialaisten aikana toimiva Lauri Mikkola ei lähtenyt lehdistön edessä kommentoimaan tuomaritoimintaa. Hiukan syrjemmällä hän kävi rauhalliseen ja herrasmiesmäiseen tapaansa keskustelemassa erotuomarivalvojan kanssa. Mikkola oli Niemisen linjoilla.

− Olihan se meiltä aika vuoristorataa. Lähdettiin hyvin peliin, saatiin jäähyjä, sitkeästi tapettiin niitä. Oli välillä hankaluuksia päästä mukaan viidellä viittä vastaan -pelaamiseen, kun jäähyjä tuli usein. Sitten kun pelattiin tasavoimin, niin saatiin hiljalleen peliä haltuun. Kolmas erä oli minun mielestäni hyvä meiltä, Mikkola kiteytti.