Dufvan heimo tuli, taisteli ja voitti: "Jukurit on pirullinen vastustaja"

Sami Rajaniemi oli ottelun hahmo.
Kuva © Jussi Puuri
Jukurit onnistui ryöstöretkessään täydellisesti Jyväskylässä. Vaikka kotijoukkue oli pelin päällä lähes koko ottelun, Jukurit roikkui väkisin mukana ja onnistui kääntämään lopussa pelin itselleen, kaataen JYPin loppulukemin 3-1.

JYP ja Jukurit kohtasivat Jyväskylässä perjantaina mielenkiintoisista asetelmista. JYP on hiljalleen löytänyt otteisiinsa tasapainon, ja pelillinen käyrä on osoittanut ylöspäin viime aikoina.

Jukurit taas on taistellut tuulimyllyjä vastaan. Joukkue laittaa kyllä kaiken likoon joka ilta, mutta vastustajat ovat kaapanneet pisteitä ilta toisensa jälkeen liian suurella prosentilla.

Ottelu kulki alusta asti pitkälti käsikirjoituksen mukaan. JYP oli energinen ja kärsivällinen, ja onnistui sitä kautta luomaan itselleen tarvittavat maalipaikat pelin voittamiseen. Jukurit karvasi ja paineisti JYPin puolustaja aktiivisesti, mutta viisikon tasapainon repeily aiheutti JYPille vaarallisia vastahyökkäyksiä läpi pelin.

JYP puolusti keskustaa erinomaiseti, ja iski paikan tullessa terävästi vastaan. Maalintekotehokkuus ei ollut kuitenkaan riittävällä tasolla, ja sen johdosta joukkueelle kävi perinteiset "kylmät".

Jukurit tasoitti ottelun kolmannessa erässä Teemu Suhosen siniviivalaukauksella, ja karkasi johtoon maalin tuottaman energiapiikin seurauksena Janne Ritamäen röyhkeällä nousulla maalille.

Sama mies myös kuittasi nimiinsä joukkueensa kolmannen osuman tyhjään maaliin.

Kotijoukkueen päävalmentaja Marko Virtanen harmitteli maalinteon vaikeutta, mutta oli muuten suhteellisen tyytyväinen omiensa peliin.

− Maalintekotehokkuutta jäin kaipaamaan. Pelin rakenne oli aika samanlaista tekemistä kuin aiemmissa peleissä. Jukurit on pirullinen vastustaja. He kamppailevat ja taistelevat, pelaavat paljon maalin pelejä.

JYP pelasi hyvin, Jukurit tasonsa ylärajoilla

Jukurit onnistui tietyssä mielessä pelisuunnitelmassaan täydellisesti. JYP pelasi vahvaa, tasapainoista jääkiekkoa kuten viime aikoina on totuttu näkemään, mutta Jukurit ei missään vaiheessa tyytynyt pelkkään puolustustaisteluun, vaan iski hanakasti vastaan paikan saadessaan.

Vaikka JYP puolustikin keskustaa erinomaisesti, sai Jukurit vahvan kulmapelaamisensa ansiosta laadukkaita maalitekopaikkoja aina tasaisin väliajoin, mutta viimeistely ontui viimeiseen erään asti.

− Pelattiin hyvä peli kaiken kaikkiaan. Ottelun alku oli hyvä. Vaikeimmat hetket liittyivät alivoimapeliin, siinä onnistuminen oli tosi tärkeää tänään. Puhuttiin, että pelkkä puolustustaistelu ei riitä, kun tullaan tänne. Pitää uskaltaa hyökätä. Pelin tarina tuki tällaista ajattelua, pohti Jukureiden päävalmentaja Risto Dufva.

Jukureiden selkärankaa testattiin jälleen, sillä joukkue aloitti ottelun terävästi, mutta avausmaalista vastasi JYP upean vastahyökkäyksen jälkeen. JYP käänsi pitkän puolustuspelaamisen jälkeen vastahyökkäyksen nopeasti, ja Juuso Puustinen tinttasi kiekon ylivoimahyökkäyksestä verkkoon.

− Ensimmäinen maali oli juuri sellainen, mitä halutaankin nähdä. Erittäin hyvä puolustusalueen puolustuspelaaminen, riisto ja vastaisku, ihasteli Virtanen.

JYP hukkasi momentuminsa

JYP sai luotua vahvalla koko kentällisen paineistuksella itselleen useita ylivoimia, mutta laatupaikoista huolimatta Jukureiden alivoima kesti. Isossa roolissa oli myös maalivahti Sami Rajaniemi, joka pelasi ilmiömäisen ottelun mikkeliläisten maalin suulla.

Etenkin Michel Miklik sai ylivoimilla tukuittain hyviä tontteja, mutta konserttisalin flyygeli näyttää edelleenkin painavan slovakin harteita rajusti.

− Meidän olisi pitänyt ylivoimalla pystyä pätkimään tämä peli. Näin se menee, toinen roikkuu mukana ja pystyy olemaan iholla. Et pysty tekemään maalia, ja jokainen minuutti ropisee vastustajan laariin. Sitten yksi laukaus, ja momentum kääntyy vastustajalle, puuskahti Virtanen.

JYP koetti vielä iskeä kirivaihdetta silmään viimeisillä minuuteilla ilman maalivahtia, mutta Rajaniemi ja Jukureiden puolustus pelasi sekunnit pois laadukkaasti.

Kolme pistettä Jyväskylästä on varmasti iso juttu mikkeliläisille myös henkisesti. Joukkue on hävinnyt tällä kaudella maalin pelejä paljon, joten iso päänahka Jyväskylästä tulee varmasti tarpeeseen.