Tuomarit kovan arvostelun kohteena Hakametsän tiiviissä tunnelmassa − "Oliko pelin henki sellainen?"

LIIGA / Raportti
Kivi hämmästeli ottelun tuomariston toimintaa kovin sanankääntein.
Kuva © Saana Hakala
Ilveksellä oli lähtökohtaisesti tiukka paikka lähdettäessä paikalliskamppailuun Tapparaa vastaan. Kirvesrinnat olivat kylvettäneet tupsukorvia kaikissa kauden aiemmissa kohtaamisissa. Perjantai-illan tiimellyksessä tamperelaiset kamppailivat tiukemmin ja kiihkeämmin kuin pitkään aikaan. Päätuomaripari sai Ilveksen päävalmentajan veren kuohahtamaan.

Ilves ei onnistunut taaskaan voittamaan paikallisvastustajaansa tämän kauden otteluissa, mutta tupsukorvien taistelu oli tuloksellisempaa kuin kertaakaan aiemmin tämän sesongin kamppailuissa. Ottelu venyi aina jatkoajalle asti, kunnes olympialaisiinkin valittu Mikko Lehtonen ratkaisi pelin.

Ottelun alussa Ilves oli joukkueista huomattavasti aggressiivisempi ja Tappara tyytyi lähinnä tarkkailemaan vastustajansa tekemisiä, ja iskemään tarvittaessa vastaan harkituilla viivelähdöillä. Ilveksellä oli ottelun alussa useampikin maalipaikka − erityisesti tehokaksikko Eemeli Suomi − Ville Meskanen löysi toisensa vakuuttavalla tarkkuudella. Myös Arttu Ruotsalaisella oli tuplatilanne Dominik Hrachovinan maalilla.

− Tasaista ja tiukkaa vääntöä. En tiedä, millä laisella katsoin, mutta Tapparalla oli kolme ylivoimaa ensimmäisessä erässä. Oliko pelin henki sellainen?, kyseli Ilves-päävalmentaja Karri Kivi ottelun jälkeen.

Kotijoukkueen terävän alun katkaisi Suomen saama hyökkäysalueen rangaistus. Tapparalle avautui todellinen namupaikka, kun myös Arto Laatikainen lähetettiin rangaistujen penkille Suomen jäähyn välittömässä läheisyydessä. Kirvesrinnat eivät kuitenkaan saaneet kahden miehen ylivoimalla kiekkoa ohi Riku Heleniuksen. Ilves sai menettämänsä paineen takaisin päästyään täysilukuiseksi, ja Meskanen veikin kauden 20. maalillaan Ilveksen johtoon aivan avauserän viimeisillä sekunneilla.

Tapparan hyvää toisen erän alkua enteili jo ennen Ilveksen osumaa Matti Järvisen ja Jukka Peltolan alivoimalla syntynyt kahdella yhtä vastaan -hyökkäys. Helenius oli kuitenkin hallitsevan mestarin kiusana niin tuossakin kuin monessa muussakin tilanteessa ottelun aikana. Myös Joona Luoto sai todeta Ilves-vahdin etevyyden lähietäisyydeltä toisessa erässä.

Onko Tappara sittenkin Kanada?

Toisessa erässä paineaallot heittelehtivät puolelta toiselle, ja ottelun päätuomaripari Aaro Brännare − Teemu Salminen herätti närää niin pelaajien, valmentajien kuin yleisönkin keskuudessa. Yksi erityisen kuohuttava tilanne nähtiin, kun Peltola ja Suomi kamppailivat kiivaasti vaihtoaitioiden tuntumassa. Tappara-kapteeni näytti mottaavan jäässä maannutta Suomea päähän, mutta silti vain Ilves-hyökkääjä sai tilanteesta rangaistuksen.

− Jokainen 50-50-tilanne kääntyi ehkä kymmenen prosenttia toiseen suuntaan. Se oli vähän kuin Kanadaa vastaan arvokisoissa. Meskasen koukkuläpiajostakaan ei tullut mitään. Se on se pieni ero, mitä en voi sietää täällä. Tapio Laaksokin painoi vain mailaa saadessaan kampitusjäähyn, Kivi äimisteli.

Kolmanteen erään Tappara sai lentävän lähdön, kun entinen Ilves-puolustaja Veli-Matti Vittasmäki oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan − peli tasan 1−1. Erän kuvassa näkyi se, ettei kumpikaan halunnut hävitä ottelua. Varsinkaan Ilves ei ottanut riskejä pisteiden lopullisesta menetyksestä. Meskanen pääsi erän herkullisimpaan paikkaan, mutta Liigan yhden kauden piste-ennätystään kohinalla paranteleva hyökkääjä ei onnistunut viimeistelyssä.

Heti seuraavassa vaihdossa Kristian Kuusela oli viedä Tapparan johtoon, mutta Helenius oli sitä mieltä, että Tapparan kultakypärän ei ollut aika iskeä pikkumustaa pussiin. Lopulta tamperelaisten välien selvittely eten jatkoajalle asti − varmistaen Ilvekselle sen tämän kauden parhaan tuloksen Tapparaa vastaan

Jatkoaika ei ehtinyt kauan vanhentua, ennen kuin Lehtonen viimeisteli siirretyn rangaistuksen aikana voiton Tapparalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo