Ilvesläisten avausosumat jäivät laihaksi lohduksi Sportin isäntänä

Topias Haapanen pääsi juhlimaan uran ensimmäistä Liiga-maalia
Surkeasti kotiyleisönsä edessä loppuvuodesta esiintyneen Ilveksen kotiesiintymiset eivät saaneet helpotusta, kun Vaasan Sport kävi hakemassa 2-4-vierasvoiton. Illan valokeilana oli vieraiden Erik Riska, joka osui kahdesti.

Tampereen tiistai-illassa kohtasivat kaksi pistenälkäistä joukkuetta. Sarjataulukon yhdeksänneksi valunut Sport on erinomaisen alkukauden jälkeen uiskennellut synkissä vesissä, sillä joukkue on kuntopuntarin jumbo niin lyhyellä kuin pitkälläkin otannalla. Ilves puolestaan on onnistunut saalistamaan pisteitä tasaisemmin, mutta kotipelit ovat tuottaneet suuria vaikeuksia.

Hakametsässä kompuroiminen saikin jatkoa. Vaasalaiset vierailijat olivat heikkotasoisessa ottelussa koko ajan edellä. Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen ei esitystä kehunut, vaikka olikin tyytyväinen tappiokierteen katkeamiseen.

— Meitä on potkittu päähän tuloksen muodossa. Voitto on aina voitto. Pelin taso ei ollut mikään älytön, mutta tyylillä ei ole väliä.

Ilves-luotsi Karri Kivi ei meinannut löytää sanoja esityksen kuvaamiseen. Kotijoukkueen haluttomuus ja tehottomuus kismitti päävalmentajaa rajusti.

— Ei tämmösen voi sanoa oikein mitään. Ei me saatu sitä missään vaiheessa käyntiin. Ei meillä ollut edes tilanteita. Jollainhan kotiesiintyminen täytyy saada muutettua, ettei olisi tätä luokkaa.

— Tänäänkin oli tarkoitus mennä kiinni niin kovaa kuin päästään. Sitten hyökkääjä saa päättää meneekö pakin läpi vai ei. Sieltä ei vain löytynyt sitä viimeistä puristusta.

Nuoret pelaajat pääosassa

Vaasalaiset saivat otteluun lentävän lähdön. Ari Gröndahl ohitti Ilveksen maalia vartioineen Antti Lehtosen jo vajaan minuutin jälkeen nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Maali jäi erän ainoaksi, vaikka molemmissa päädyissä saatiin muutamaan kertaan jännittää.

Ilveksen huippupaikasta vastasi ensimmäistä peliään tupsukorvissa pelannut Santeri Vuoti, joka ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Mika Järvistä. Ilves-vahti Lehtosen seikkailut puolestaan aiheuttivat sydämentykytyksiä kotiyleisölle, mutta Arto Laatikainen sai pelastettua tamperelaisjoukkueen viime hetken syöksyllä.

Kotijoukkue sai toiseen erään erinomaisen ja vapauttavan alun tasoituksen muodossa. Tuore hankinta Topias Haapanen onnistui harhauttamaan Järvisen 2-1-hyökkäyksessä voimattomaksi. Kyseessä oli miehen ensimmäinen Liiga-maali. Ilveksen iloa ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä loppuerä oli Riskan ilotulitusta.

Onneton takaa-ajo

Vaasalaishyökkääjä päätti Sportin ylivoimahyökkäyksen komealla rannelaukauksella yläkulmaan. Ilveksen taaperrus kotikentällä sai jatkoa, kun Riska ohjasi erän päätteeksi 1-3-johtomaalin. Onnistuminen merkittiin ylivoimamaaliksi, sillä Ilves-pakki Olli Vainio istui takaiskun aikana kampitusjäähyään. Valtonen oli tyytyväinen joukkueen identiteetin ruumiillistumanakin pidetyn Riskan onnistumisista.

— Hän on yksi tämän identiteetin luojista. Oli hieno juttu, että hän sai onnistumisia.

Ilveksen näennäinen takaa-ajo lähti liikkeelle vasta ottelun loppuhetkillä. Kivi otti Lehtosen maalilta jo ylivoiman aikana vajaat viisi minuuttia ennen päätössummeria, mutta kavennusta jouduttiin odottamaan tasakentällisiin asti. Niko Ahoniemi toi tupsukorvat maalin päähän neljä minuuttia ennen pelin päättymistä. Onnistuminen oli myös Ahoniemen uran ensimmäinen Liigassa. Ensikertalaisten onnistumiset olivat päävalmentaja Kiven harvoja riemunaiheita.

— Tietysti näiden kahden onnistuneen nutiaisen onnistumiset, jotka tekivät ensimmäiset maalit. Ahoniemi oli koko päivän pirteä. Samoin oli Haapanen. Ensikertalaiset tekivät maalit, niin kai sekin jotain kertoo pelistä.

Maalivahditta pelanneen kotijoukkueen pyristelyt päättyvät lopulta viimeisellä minuutilla. Loppunumerot 2-4 viimeisteli Sport-hyökkääjä Lassi Kokkala.

Molempien joukkueiden kaudet jatkuvat torstaina. Ilves hakee pisteitä Hakametsästä, jossa tamperelaisia isännöi paikallisvastustaja Tappara. Sport puolestaan saa Vaasassa vieraakseen SaiPan.