Tärisevät vieraat, erinomaiset isännät − HPK taisteli sarjan seitsemänteen peliin

LIIGA / Raportti
HPK rynnisti jälleen vahvasti maalille.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com

JYPillä oli perjantaina mahdollisuus edetä välieriin voittamalla Hämeenlinnassa. Kolmen avainpelaajan puuttuminen teki lähtöasetelmat haastavammaksi.

JYPin kiekollisessa pelaamisessa olikin havaittavissa huolimattomuutta, mikä siivitti HPK:n karkumatkalle. Sinnikäs kiriminen ei tuonut JYPiä enää rinnalle, vaan 5−2-lukemat toivat sarjaan seitsemännen ottelun.

JYP tärisi

Ottelu sai HPK:n kannalta unelma-alun, sillä peli ehti vanheta vain reilut kaksi minuuttia ennen ensimmäistä maalia. Nolan Yonkmanin katastrofaalisen avaussyötön jälkeen Sakari Manninen pääsi purjehtimaan sisään ja yllätti Jussi Olkinuoran helponoloisesti.

Heti maalin jälkeen Juha Koivisto pääsi puolittain nokikkain Olkinuoran kanssa, mutta laukaus kilahti tolppaan. Tätäkin tilannetta edelsi JYPin huono avauspelaaminen, ja kaiken lisäksi tilanne tuli HPK:n pelatessa alivoimalla.

Tämän jälkeen puntit tasaantuivat. HPK piti kiekkoa enemmän, mutta hallinta jäi enemmän näennäiselle asteelle. Myös HPK:n puolustuspelaamisessa oli havaittavissa pientä huolimattomuutta sekä pelinlukemisessa että kiekollisena, mutta parhaan paikan saanut Antti Suomela ei onnistunut käyttämään paikkaansa.

Avauserää leimasi myös huomattavasti aiempaa tiukempi tuomarilinja. Mailaa ei kamppailutilanteissa saanut käyttää yhtä paljon kuin aiemmin sarjan aikana.

Jos avauserässä hämeenlinnalaisten hallinta oli enemmän näennäistä, toisessa erässä se ei sitä ollut. JYP sortui entistä enemmän yksilötason virheisiin ja epävarmuuteen eritoten kiekollisena.

Juha Koivisto, Teemu Turunen ja Eero Somervuori kasvattivat isäntien johdon jo 4−0-lukemiin. Erän kaksi ensimmäistä maalia tulivat Olkinuoran avustuksella, joten Pekka Tuokkola vaihdettiin maalille.

Oma osa JYPin huonoudesta kiekollisena kuuluu HPK:n kunniaan, sillä isäntien karvaus- ja puolustuspelaaminen olivat erinomaisessa tasapainossa. Vaikka Juha-Pekka Hytönen onnistui kaventamaan pelin erän lopulla, ei oranssipaidoille voi juuri moitteita antaa.

Ruuhka maalille ei tuonut JYPiä tasoihin

HPK alkoi päätöserässä ymmärrettävästi vetäytymään ja suojelemaan kolmen maalin johtoaan. JYP pääsi enemmällä ajalla rakentelemaan omia hyökkäyksiään, mikä sai pelin rakennetta paremmalle mallille.

Jatkuvat kulmarallit kääntyivät useimmiten jyväskyläläisten eduksi, mikä avasi vähintään puolittaisia maalipaikkoja. HPK:n sinnikäs taistelu maalinedustalla kantoi kuitenkin jatkuvasti hedelmää.

Toivonkipinä syttyi JYPin leirissä vielä pelin viimeisen viisiminuuttisen aikana, kun Joonas Nättinen toi vieraat kahden maalin perään. JYP pääsi vielä heti perään ylivoimalle, mutta hyvistä tukitoimista maalinedustalla huolimatta enempää maaleja JYP ei tehnyt. Petteri Nikkilä puolestaan kasvatti isäntien voittolukemia tyhjään maaliin.

Näin HPK nappasi 5−2-voiton, joten sarjan seitsemäs ja ratkaiseva ottelu mitellään lauantaina Jyväskylässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle