Lukko tyly vieras Helsingissä - Kähkönen joukkueen sankarina

Kaapo Kähkönen venyi perjantaina nollapeliin.
Rauman Lukko kävi perjantai-iltana hakemassa täyden pistepotin Helsingin jäähallista. HIFK hallitsi ottelua, mutta Lukko käytti tehokkaasti maalipaikkansa hyväkseen ja vei ansaitusti täyden pistepotin mukanaan. Lukemin 4-0 päättyneen ottelun suurimmat sankarit olivat nollapelin pelannut Kaapo Kähkönen sekä tehot 2+1 iskenyt Aaron Gagnon.

HIFK tuli otteluun selvästi paremmalla jalalla ja ottikin pelin hallinnan itselleen heti avauskiekosta lähtien. Punainen ryhmä vyöryi kohti raumalaisten päätyä ja pääsikin ylivoimalle jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Lukko selvitti ylivoiman sekä sitä seuranneen rynnistyksen Kaapo Kähkösen loistaessa joukkueen takalinjoilla.

Kotijoukkueen painostus päättyi vasta ensimmäisen erän puolessa välissä tulleeseen osumaan, jonka iski HIFK-puolustuksen avustamana Lukko. Matt Generous ja Mikael Johansson törmäilivät oman maalin vieressä ja raumalaiset pelasivat kiekon nopeasti Sami Lähteenmäelle, joka ohitti laukauksellaan HIFK:n maalia vartioineen Kevin Lankisen.

Seuraavaksi vuorossa oli Aaron Gagnonin show. Kanadalaissentteri iski toisessa erässä Lukon 2-0-johtoon ja kolmannen erän alussa mies löi viimeistä naulaa helsinkiläisten arkkuun iskemällä illan toisella osumallaan joukkueensa kolmen maalin karkumatkalle. Lukko kaunisteli lukemia vielä kertaalleen Janne Niskalan maalilla ja vei ottelun nimiinsä lukemin 4-0.

Viisas Lukko, tehoton HIFK

Lukko oli näennäisesti askeleen jäljessä läpi ottelun HIFK:n hallitessa kiekkoa. Raumalaisten kohdalla kyse ei kuitenkaan ollut hallitsemattomasta kaaoksesta, vaan tehokkaasta puolustuspelaamisesta.

Kiekkoa hallinnut HIFK painoi peliä omalle hyökkäysalueelleen, mutta pääosa ajasta kului laidan välittömässä läheisyydessä tai maalin takana. HIFK sai pitkiäkin painostusjaksoja Lukon alueelle, mutta vierailijat pitivät viisikkonsa tiiviinä ja parhaan maalintekosektorin tukossa sortumatta kuitenkaan jäähyilyyn.

Hyökkäyspäässä raumalaiset eivät antaneet jatkuvaa painetta, mutta iskivät tilanteen nähdessään aggressiivisesti epävarmasti läpi ottelun pelanneen HIFK-puolustukseen.

Hallittuja rintamahyökkäyksiä vierailijoilta nähtiin harvoin, mutta joukkue tunnisti tilanteet kiitettävästi. Ensimmäisessä maalissa Lukon hyökkäys käytti HIFK:n epävarmuuden hyväkseen iskemällä tiukasti kiinni, toinen sekä kolmas osuma olivat malliesimerkkejä suorista hyökkäyksistä, joissa suunta on suoraviivaisesti maalille.

Kähkönen raumalaisten tuki ja turva

Vaikka Lukko pelasi kokonaisuudessaan järkevästi, suurin kiitos pistepotista kuuluu maalivahti Kähköselle. Kauden alussa ajoittain haparoinut nuorukainen on löytänyt vireen sesongin edetessä. Edellisessä ottelussaan Kähkönen tylsytti Sportin hyökkäyksen torjumalla 37 kertaa päästäen vain yhden laukauksen selän taakseen, HIFK:ta vastaan huippuvire toi nollapelin.

Perjantai-illan ottelun käsikirjoitus olisi ollut vahvasti erilainen, mikäli Kähkönen ei olisi venynyt äärimmilleen ensimmäisellä kymmenminuuttisella.

Illan akrobaattisimman torjunnan Kähkönen esitti Corey Elkinsin syötettyä kiekon oivassa maalintekovireessä olevalle Jasse Ikoselle, jolla oli edessään lähes tyhjä maali. Ikonen pääsi sutimaan kiekkoa kolmesti ohi mahallaan makaavan maalivahdin, mutta Kähkönen venytti jalkansa kiekon eteen. Toisessa erässä vireen pääsi toteamaan Juhamatti Aaltonen, joka ei pystynyt edes läpiajosta ohittamaan Kähköstä.

Pelkkien huipputorjuntojen lisäksi Kähkösen otteista paistanut varmuus vankisti koko Lukon puolustusta.