Den glider in -lopputulos MM-finaalin hengessä

Mikael Saha teki vuoden ensimmäisen maalinsa.
Kuva © Julia Heino, julia.heino@jatkoaika.com
90-luvun kovat kiistakumppanit Ässät ja TPS viettivät perjantai-illan ottelun ysärihengessä taukomusiikkeja myöden. Ottelun voitti kotijoukkue Ässät maalein 4-1 eli samalla lopputuloksella kuin vuoden 1995 MM-kisojen loppuottelussa.

Ottelu sai ison ratkaisunsa jo ensimmäisen kuuden minuutin aikana, mutta toiseen suuntaan, kuin ensimmäiset neljä minuuttia antoivat osviittaa. TPS aloitti ottelun todella vahvasti ja esimerkiksi puolustaja Miro Keskitalolla oli jo pelin alkuminuuteilla loistava mahdollisuus viedä vierasjoukkue johtoon. Keskitaloa ei tunneta vahvana maalintekijänä, ja sen hän myös osoitti, sillä yritys oli tulokseton.

Ässät teki sen jälkeen ensimmäisestä hyökkäyksestään maalin, kun Mikael Sahan yritys liukui tilanteeseen heittäytyneestä Elmeri Erosesta ohi Aleksandar Georgijevin. Vähän myöhemmin Keskitalo oli toistamiseen antisankarina hänen otettuaan rangaistuksen kampituksesta. Ässät hyödynsi tilanteen, kun Ville Korhonen laukoi suoraan Matti Kuparisen loistavasta syötöstä kiekon häkkiin.

- Meillä oli vähän vaikea lähtö otteluun. Emme ehtineet edes huomata, että peli alkoi ja olimme siellä sun täällä myöhässä tilanteista. Joskus tosin jääkiekko menee niin, että pääset hieman tuurilla mukaan ja pääsimme nopeasti jo kahden maalin johtoon, Ässien päävalmentaja Jyrki Aho kommentoi.

Patapaitojen salama-alun jälkeen TPS ei saanut kunnon otetta peliin muutoin kuin ylivoimalla. Joukkueen ainoa maali syntyikin ylivoimapelissä, kun tilanteessa rikottu Patrik Virta kosti suloisesti. Tomi Kallio syötti maalin eteen unohdetulle Virralle, joka kavensi taukotilanteeksi 2-1.

- Aloitimme tänään tosissamme hommat, mutta peli lähti silti huonosti liikkeelle. Siihen alkuun tuli sellainen den glider in -maali. Sitä seurasi sitten heppoinen jäähy, josta tuli Ässille 2-0-maali, TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin harmitteli.

Järkevä puolustustaistelu

Toisessa erässä Saha oli lähellä liigauransa ensimmäistä kahden maalin ottelua, mutta hän epäonnistui läpiajossa alivoimalla. Ässät pääsi kuitenkin erän lopulla uudestaan kahden maalin johtoon, kun Juho Tommilan putoava lehti yllätti Georgijevin. Kokonaisuutena erä oli selvästi porilaisten.

Kolmannessa erässä Ässät puolusti järkevästi, ja näin ollen usein kolmannen erän alkupuolella aikalisiään käyttäneen Jyrki Ahon ei tarvinnut tehdä sitä tässä ottelussa. TPS ei löytänyt kunnollisia keinoja kotijoukkueen tiiviin puolustuspelaamisen murtamiseksi.

- Varsinkin ottelun loppupuoli oli meiltä ihailtavaa taistelua. Halusimme voittaa kamppailuja ja olimme aktiivisia. TPS on erittäin laadukas joukkue, ja vaikka jouduimme aikamoiseen puolustusvääntöön, niin hoidimme homman kunnolla kotiin, Aho kiitteli.

Lopullisen sinetin ottelulle iski seitsemäntoista sekuntia ennen pelin päätöstä ottelussa useamman maalipaikan tuhrinut Jussi Makkonen tyhjään maaliin.

Ässät joutui pelaamaan suuren osan ottelusta käyttäen vain 11 hyökkääjää. Matias Varttinen joutui jättämään kaukalon jo ensimmäisessä erässä. Aho ei suostunut kommentoimaan tilannetta mitenkään.