Tappara mielii karkumatkalle - TPS hakee jatkoa vierasmerkkisille välieräotteluille

LIIGA / Ennakko
Henrik Haapala oli keskiviikkona TPS:lle liian liukas pideltävä. Tuulettaako Haapala myös perjantaina vai ryöstääkö TPS kotiedun takaisin?
Kuva © Saana Hakala
Keskiviikkona 2-3 jatkoaikavoiton Turusta hakenut Tappara avaa tänään välierien kotiottelunsa, kun TPS saapuu Tampereelle revanssi mielessään. Tapparan siivitti keskiviikkona voittoon vahva ylivoimapeli ja TPS:n on syytä saada alivoimansa toimimaan, mikäli se mielii tasoittaa sarjan.

Liigan välieriä on pelattu tänä keväänä kolme ottelua ja jokainen näistä on päättynyt vierasvoittoon. TPS:n ja Tapparan välisen välieräsarjan avauskamppailu Turussa päättyi kirvesrintojen 2−3 voittoon. Ennen sarjan alkua  Tapparan tähtihyökkääjä Henrik Haapalan pelaaminen oli epävarmaa pienten loukkaantumisten vuoksi, mutta ei ollut keskiviikon jälkeen. Pienikokoinen laitahyökkääjä ampui Tapparan 2−2 tasoituksen ja jatkoerässä voittomaalin ylivoimalla.

Tappara oli ennen välierien alkua tilastojen perusteella heikko erikoistilannejoukkue. Koko ajan on kuitenkin ollut selvää, että Tapparan päästessä tasolleen on sen ylivoima erinomaista. Keskiviikkona Tapparan ylivoima käytti kolme neljästä mahdollisuudestaan, vaikka erikoisen hyvin ylivoima ei edes vielä pyörinyt. 

Tappara perusti pelinsä keskiviikkona sille ominaisesti tiiviiseen keskialueen pelaamiseen ja lopulta hyydytti turkulaisten hyökkäyspelin riittävän tehottomaksi viimeisenä lukkonaan Dominik Hrachovina. TPS oli ottelun avauserässä aktiivisempi, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, otti hallitseva mestari pelin otetta itselleen. 

Perjantaina on mielenkiintoista nähdä aktivoittaako Tappara pelaamistaan kotikaukalossa vai luottaako Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi keskiviikkoiseen taktiikkaansa. TPS:n taitavat hyökkääjät eivät saaneet kiekkoa tarpeeksi vauhtiin ja ensimmäistä erää lukuunottamatta Tapparan puolustajat tuntuivat ehtivän pääosin ensimmäisenä turkulaisten heittämiin päätykiekkoihin. 

Tapparan kokoonpano antaa myös mahdollisuuden kierrättämiseen. Keskiviikkona katsomossa istuivat esimerkiksi siirtorajalla Tapparaan saapunut Markus Nenonen ja Teemu Nurmi, joten laajuutta kirvesrinnoilta löytyy varsinkin hyökkäyksestä. Tappara voi huoletta kierrättää kokoonpanoaan tarvittaessa ja napata vilttiketjusta mukaansa esimerkiksi 18 runkosarjamaalin Nenosen.

Pystyykö TPS pitämään vauhtia yllä koko ottelun?

TPS menetti kotietunsa keskiviikon kamppailussa, mutta sen esitys ei ollut täysin surkea. Avauserän se oli selkeästi parempi ottelussa, mutta vastaavasti toisessa erässä tuntui olevan pahasti köysissä. Kolmannessa erässä se sortui jäähyilyyn, mutta hallitsi taas jatkoerää. TPS oli vahvoilla ottelussa, kun se pystyi pitämään vauhtia yllä, mutta oli vaikeuksissa heti Tapparan saadessa pelin temmon riittävän matalaksi.

Alivoima oli turkulaisten todellinen kompastuskivi keskiviikkona, kun ainoastaan kertaalleen TPS selvisi kuivin jaloin jäähystä, mutta kolmesti kirvesrinnat rankaisi. Turussa on ihmetelty vahvasti konkaripelaajien Eric Perrinin ja Tomi Kallion peluuttamista alivoimalla, ja keskiviikkona juuri kyseiset herrat katselivat Haapalan tasoitusmaalia lähietäisyydeltä varsinkin Kallion laistaessa selvästi puolustustehtävistä. Muutenkin konkarien peliajat tuntuivat keskiviikkona kohtuuttoman kovilta, kun TPS:n hyökkäysmateriaali riittäisi myös tasaisempaan peluuttamiseen.

TPS:n oma ylivoima tuotti yhden maalin, vaikka pyöri välillä melko mallikkaasti. Esimerkiksi Ilkka Heikkiselle maali tulisi takuulla tarpeeseen, koska sen verran monta paikkaa 17 maalia runkosarjassa tehnyt kovan laukauksen omaava puolustaja on pudotuspelien aikana saanut.

Turussa odotetaan takuulla kädet ristissä, että keskiviikkona Flunssassa ollut puolustaja Elmeri Eronen on pelikunnossa viikonlopun otteluissa. Kaikki kunnia esimerkiksi keskiviikkona Olli Juolevin pakkiparina pelanneelle Martin Bergerille, mutta Eronen on omassa päässä TPS:n tärkeimpiä, ellei tärkein puolustaja ja hänen puuttumisensa näkyy vahvasti.

TPS:n leirissä huojentavaa oli maalivahti Oskari Setäsen varma pelaaminen. Lähes joka pudotuspeliottelussa Setäselle on livahtanut vähintään yksi helppo maali, mutta keskiviikkona Panelian Raikkaan kasvatti oli maalillaan vähintään hyvällä tasolla. Tämä on TPS:lle elinehto, sillä Tappara ei anna maalivahtiosastollakaan yhtään tasoitusta, eikä TPS:llä ole tähän myöskään varaa.

TPS:n kokoonpanosta puuttui esimerkiksi kaikki pudotuspelit tähän asti pelannut Lauri Pajuniemi ja osan otteluista pelannut Jonne Virtanen. Myös TPS:n kokoonpanossa saatetaan siis hyvinkin nähdä kierrätystä viikonlopun otteluissa.

Seuraa Heitä

Henrik Haapala #25 | Genève-Servette

Laitahyökkääjä

Kahdesti turkulaisia avausottelussa kurittanut pienikokoinen hyökkääjä palasi kesken kauden Tapparaan ja on tehnyt sen tehokkaasti. Pienistä loukkaantumisista kärsinyt väkkärä iski Tapparalle kaksi maalia keskiviikkona ja mielii varmasti lisäosumia perjantaina Hakametsässä.

Tomi Kallio #71 |

Laitahyökkääjä

TPS:n kapteeni parsittiin pelikuntoon kesken puolivälieräsarjan SaiPaa vastaan. Kallion pelaaminen ei ole ollut totutun vahvaa, joten väkisin hiipii mieleen ajatus, että onko hän täydessä pelikunnossa. Perjantaina olisi mahdollisuus ottaa joukkue reppuselkään ja johdattaa TPS tasoihin ottelusarjassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Hyvät ylivoimat vastaan huonot alivoimat
Perinteisesti pudotuspelit ovat vähämaalisia ja tiukkoja taisteluita. Pienimaaliset ottelut löytyvät pelatuimpien listalta, joten perjantain ottelussa on hyvä mahdollisuus hakea suurempaa kerrointa suuremmilla maalimäärillä. TPS on pudotuspelien toiseksi tehokkain ylivoimajoukkue, keskimäärin joka kolmas ylivoima tuottaa turkulaisille tulosta. Tappara on kolmanneksi paras ylivoimalla. Alivoimalla Tappara on ollut pudotuspelien huonoin, TPS kolmanneksi huonoin. Sarjan ensimmäisessä ottelussa neljä viidestä maalista tuli ylivoimalla. Lisäksi joukkueilla on rutkasti kiekollista taitoa myös tasaviisikoin.
4 5
3 4