Kuumat ketjut vastakkain - nähdäänkö Tapparan ja TPS:n välillä maalintekokilpailu?

LIIGA / Ennakko
Patrik Virta ja Dave Spina haluavat tuulettaa myös Hakametsässä.
Kuva © Timo Savela
Tapparan ja TPS:n otteissa ei ole varsinaisia heikkouksia havaittavissa, joten Jatkoajan ennakko pureutuu joukkueiden vahvuuksiin. Kertoimien puolesta Tappara on ennakkosuosikki, mutta ilmiliekeissä oleva tutkapari tarjoaa TPS:lle oivan sauman voittoon.

Tappara on aloittanut kautensa vahvasti ja jatkanut siitä, mihin se viime keväänä jäi. Ounastellut heikkoudet maalintekijärintaman kaventumisesta ja maalivahtipelin epävarmuudesta on voitu ainakin alkukauden perusteella heittää samaan roskakoriin kuin se maaginen kultajoukkueita kohtaava mestaruuskrapula. Viidestä ottelusta on tullut neljä voittoa, ja joukkue pitää Liigan kärkipaikkaa.

TPS:n kauden avaus on ollut myös hyvä. Pelillisesti Palloseura on ollut vahva, ja ainut kauneusvirhe tilastoissa onkin toisen kierroksen 6−1-pohjanoteeraus Pelicans-vierailulta. Viimeisimmistä kahdesta ottelustaan turkulaiset ovat raapineet kaksi pistettä jatkoaikojen turvin. Sarjataulukossa TPS majailee viidentenä.

Hyvä pelinrakennus vastaan loistava keskialueen puolustus

Tappara nuiji aiemmin viikolla Kärpät jäänrakoon aktiivisen ensimmäisen eränsä myötä. Tamperelaisten hyvyys ei perustunut pelkästään Kärppien huonouteen. Tappara oli aidosti vahva, antoi painetta ja käytti tilaisuutensa tehokkaasti.

Etenkin Jussi Tapolan joukkueeseensa iskostama keskialueen ohjauspeli jätti Kärpät täysin vaille mahdollisuuksia. Trapissa piilee jälleen Tapparan pelinhallinnan salaisuus. Kiekonmenetyksen jälkeen joukkue ryhmittyy puolustusasemaan nopeasti ja pyrkii katkaisemaan vastustajan etenemisen viimeistään punaviivalle.

TPS:n hyökkäyksiin lähdöissä on seurattava, saavatko puolustajat avattua pelin helposti ja nopeasti omilleen, jolloin Tapparan keskialueen hallinta on ohitettavissa. Turkulaisten pelinrakentelu on toiminut alkukauden hyvin, mutta tänään edessä on iso testi.

TPS-puolustuksessa erityishuomio kannattaa kiinnittää herroihin Henrik Tallinder sekä Miro Keskitalo. Pakkiparina toiminut kaksikko on tullut erotetuiksi toisistaan jo kolmessa ottelussa epävarmojen esitysten johdosta. Oletettavaa on, etteivät he ottelua parina aloita, mutta Hakametsässä kummankin on nostettava tasoaan.

Hyökkäysosastoissa TPS jopa niskan päällä

Tapparan hyökkäyskaluston kovimmat tekijät löytyvät kahdesta kärkiketjusta. Henrik Haapala on täyttänyt häneltä odotetun tulostahdin, eivätkä Veli-Matti Savinaisen tiistaiset kolme maalia olleet välttämättä pelkkä suonenveto. Savinaisen ketjukaverit Arttu Ilomäki ja Jukka Peltola ovat myös potentiaalisia pistenikkareita, ja tänään tulosta voidaan heiltäkin odottaa. Hyvää tulitukea on tarjonnut myös Teemu Nurmi.

TPS ei hyökkääjävertailussa kuitenkaan Tapparalle kalpene. Dave Spina ja Patrik Virta muodostavat yhden Liigan alkukauden kuumimmista parivaljakoista turkulaisten kakkosketjussa. Nämä yksilöt pystyvät yhdessä pelatessaan nostamaan toistensa tasoa, kuten tutkaparin kuuluukin. Myös Eric Perrinin johtama ykkösvitja on ollut vaarallinen. Turkulaisten hyökkäyspäässä on oikeanlaista syvyyttä, sillä myös alemmista kolmikoista löytyy mahdollisia ratkaisijoita kuten Jerry Ahtola.

Saako Lassila tilaisuutensa?

Turkulaismaalilla torjuntavastuuta kantanee Oskari Setänen, joka on ollut alkukauden suuressa roolissa. Tapparan puolella huomio kiinnittyy ex-TPS-vahti Teemu Lassilaan, joka tuli Tampereelle hakemaan uusia tuulia Turun vuosiensa jatkoksi.

Toistaiseksi Lassila on päässyt tutustumaan vain uuden penkin päässä istumiseen Dominik Hrachovinan koppaillessa kiekkoja vakuuttavasti. Lassila haki keskiviikkona vauhtia Mestiksen LeKistä, josta tuloksena tosin oli 3−0-tappio TuTolle. Saisiko Lassila jo tilaisuutensa vaikkapa vanhaa seuraansa vastaan? Ja jos saa, löytyykö harjoitusotteluista asti kaivattu varmuus?

Miten käy?

Illan ottelun paremmuus ratkotaan puhtaasti hyökkäysosastojen välillä. Kuten joskus on todettu, hyökkäys on paras puolustus. Ketsuppipullo voi aueta kunnolla puolelle tai toiselle.

Seuraa Heitä

Arttu Ilomäki #75 |

Keskushyökkääjä

Ilomäki on löytänyt toimivan yhteyden Savinaisen kanssa. Tiistaina verkkoa heilutti Savinainen, onko tänään sentterin vuoro?

Henrik Tallinder #7 |

Puolustaja

Ruotsalaiskonkari oli yksi viime kauden parhaista puolustajista, mutta alkukaudella homma ei ole vielä toiminut tasaisesti. Tärkeässä roolissa tänään yrittäessään pilata Tapparan hyökkääjien peli-ilon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

TPS hakee yllätysvoiton Tampereelta
Tappara on ollut kauden alussa sarjan tehokkain viimeistelijä suhteessa laukauksiin. Jopa niin tehokas, ettei sama tahti voi jatkua koko kautta. TPS:n maalivahdeilla on vastaavasti rahkeissa varaa parantaa selvästikin. Puolustuspelissä Tappara on ollut terävä, mutta toisaalta turkulaisten kiekollinen peli on kehittynyt kesän aikana ja varsinkin ykkösketju tarjoaa haasteen, jollaista Tappara ei ole tällä kaudella vielä kokenut.
1 2
3 4