Tappara pyrkii eroon takaa-ajajan roolistaan: "Ilmaisia maaleja ei anneta"

LIIGA / Ennakko
Tappara on viime peleissään päästänyt vastustajan johtoon, mutta useimmiten noussut rinnalle ja ohi.
Kuva © Aleksi Manninen aleksi.manninen@jatkoaika.com
Vastustaja johtoon, sitten rinnalle ja ohi - siinä Tapparan voittojen kaava. Tappara-leirissä halutaan toimivaa peliä jo ennen vastustajan tekemää avausmaalia. Tehtävää hankaloittavat Hakametsässä perinteisesti hyvin suoriutunut SaiPa ja Tapparan parhaan pistemiehen Henrik Haapalan puuttuminen loukkaantumisen vuoksi.

Tappara ja SaiPa kohtaavat toisen kerran tällä kaudella. Syyskuussa Tappara haki Lappeenrannasta kolme sarjapistettä, ja nyt on tamperelaisten vuoro isännöidä perjantai-illan kamppailua. Tappara lähtee otteluun Liigan kärkipaikalta. SaiPan kausi on sujunut odotettua heikommin ja sputnikit ovat sarjataulukossa neljänneksi viimeisinä.

Edelliset ottelut

Tappara on voittanut kaksi edellisistä kolmesta ottelustaan. Tiistaina kirvesrinnat tarjosivat kotiyleisölle maaleja oikein urakalla, kun ottelu Sportia vastaan päättyi Tapparan 6−5-voittoon. Kotijoukkueen päävalmentaja Jussi Tapola lupailee erilaista peliä.

− Siitä lähdemme, ettemme anna ilmaisia maaleja kuten Sportia vastaan. Harvoin kuitenkaan pystymme itse tekemään kuutta maalia, joten puolustuspelissä on onnistuttava.

Tappara onkin viimeksi voittanut yli maalin erolla 25.10. KooKoon Hakametsässä. Kuusi viimeisintä voittoa on siis tullut maalin erolla ja näistä kaksi vasta varsinaisen peliajan jälkeen.

SaiPa puolestaan on hävinnyt kolme edellistä peliään. Saldona on kuitenkin yksi lisäpiste jatkoaikatappiosta JYPiä vastaan. Tappioista huolimatta SaiPa on esiintynyt hyvällä peli-ilmeellä, mutta sortunut sekä tehottomuuteen että puolustuspään virheisiin.

Ratkaisukohdat

Tappara menetti tiistain ottelussa kärkihyökkääjänsä Henrik Haapalan sairastuvalle ja joutuu pärjäämään loppuviikon ilman pistepörssin kärkimiestä.

− Haapala ei pelaa perjantaina eikä lauantaina. Lääkärit tutkivat, mistä on kyse, Tapola kommentoi tehohyökkääjän tilannetta.

Tappara ei kuitenkaan ole ollut yksin Haapalan tehojen varassa. Veli-Matti Savinainen johtaa maalipörssiä ja on pistepörssissä toisena. Lisäksi 20 parhaan pistemiehen joukossa ovat Tappara-pelureista Teemu Nurmi ja Jukka Peltola, joka takoi Sportia vastaan kovat tehot 1+3.

SaiPa puolestaan on ollut selvästi Matti Järvisen tehojen varassa. 27-vuotias keskushyökkääjä on pistepörssissä kuudentena tehoilla 2+17 ja rikkoo nykytahdilla helposti viime kaudella syntyneen piste-ennätyksensä 9+21. Järvisen jälkeen seuraava pelikuntoinen SaiPa-pelaaja on Tero Koskiranta vasta sijalla 55.

Kirvesrintojen peliä on pitkään leimannut se, että joukkue syttyy pelaamaan vasta jouduttuaan tappioasemaan.

− Sportia vastaan emme pelanneet huonosti, vaikka olimmekin ensimmäisen erän jälkeen tappiolla. Asiasta on joukkueen kanssa puhuttu ja olemme ottaneet askeleita oikeaan suuntaan.

Tapparan olisi hyvä syttyä perjantai-iltana jo alkuvihellyksestä, sillä SaiPa on ollut Hakametsässä vaikea vieras. Kahden edellisen kauden aikana lappeenrantalaiset ovat voittaneet kolme viidestä Tapparan isännöimästä pelistä.

Tilastopoiminta

SaiPan Curtis Hamilton oli alkukaudella Liigan parhaita maalintekijöitä iskettyään 13 ottelussa kymmenen maalia. Kanadalaishyökkääjä on SaiPan harmiksi kuitenkin loukkaantunut ja seuraavaksi parhaat maalintekijät ovat kuudella maalillaan Koskiranta sekä Mikael Kuronen.

Lisäksi SaiPa on vierasotteluissa tehnyt kolmanneksi vähiten maaleja. Tappara puolestaan on kotijoukkueena TPS:n jälkeen toiseksi maaliahnein.

Seuraa Heitä

Jani Lajunen #24 | Örebro

Laitahyökkääjä

Ykkössentteri iski Sportia vastaan voittomaalin hanurillaan ja on marraskuun kuudessa pelissä iskenyt tehot 1+3. Tämän lisäksi Lajunen raataa alivoimalla ja on Liigan ahkerimpia aloittajia.

Elmeri Kaksonen #72 | Ketterä

Laitahyökkääjä

Tapparassa vielä viime kauden alkupuoliskon pelannut hyökkääjä on löytänyt tehonsa palattuaan SaiPaan. Tapparassa syntyi reilun kolmen kauden aikana tehot 12+15. Viime ja tämän kauden aikana SaiPassa Kaksonen on 30 ottelussa iskenyt saldon 7+6. Sytyttääkö vanha kotihalli lisätehoille?

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tappara jatkaa vanhaan malliin
Tapparan edelliskertaiset maalijuhlat jäivät ainoaksi laatuaan ainakin toistaiseksi. Kaikki tamperelaisten pelit ovat olleet viimeisen kuukauden ajan yhden maalin pelejä, ja saman tahdin voidaan odottaa jatkuvan jälleen. SaiPa saa ensin siimaa ja kolmannessa erässä isketään se tarvittava maali. Tappara puskee vahvempana joukkueena voittoon vaikka väkisin.
3 2
1 2