Tapparalla ratkaisun paikka, HIFK:lla herätyksen

LIIGA / Ennakko
Edellinen vierailu Tampereelle oli HIFK:lle voitokas.
Kuva © Kirsi Teiskonlahti
Viime kevään finalistien välieräsarja on siinä pisteessä, että Tapparalla on ensimmäistä kertaa mahdollisuus varmistaa finaalipaikka. HIFK:n kolmen peräkkäisen voiton urakka vaikuttaa tähänastisten suoritusten valossa toivottomalta.

HIFK voitti edellisen pelin Tampereella ylivoimamaaliensa turvin, ja kotihallissa olisi ollut mahdollisuus tasoittaa sarja. Kauden siihen asti tärkeimmässä pelissä helsinkiläisjoukkue ei kuitenkaan tarjonnut Tapparalle minkäänlaista vastusta.

HIFK laukoi koko ottelussa vain 15 kertaa kohti Tappara-maalia eikä kertaakaan aivan maalin läheisyydestä. Ylivoimaa punapaidat eivät neljännessä välierässä päässeet pelaamaan, mutta harjoittelivat alivoimaa neljän kaksiminuuttisen verran.

On sanomattakin selvää, että ilman laadukkaita maalintekopaikkoja tai jäähyllä istumalla HIFK ei pysty hallitsevaa mestaria haastamaan.

Laukausten määrässä ja maalipaikkojen laadussa on merkittävä ero, kun verrataan viimeisintä ottelua HIFK:n voittamiin kolmanteen välierään ja toisen välierän kolmanteen erään.

Viime kevään hopeajoukkue on todistanut pystyvänsä haastamaan Tapparan kiekollisessa pelissä - ainakin jos kirvesrinnat eivät lyö tiskiin kaikkea osaamistaan ja taistelutahtoaan.

Tappara löysäilee, HIFK peesaa

Ennakkosuosikki Tappara ei ole käyttänyt lähellekään kaikkea kapasiteettiaan HIFK:ta vastaan. Fyysisesti ja psyykkisesti kuluttavan Ilves-sarjan jälkeen pieni säästely on toisaalta ymmärrettävää, kun vähemmälläkin pärjää. Tähtäin on luonnollisesti finaaleissa, jossa on luvassa haastavampi vastus.

Huomattavasti vaikeampaa on ymmärtää, miksi HIFK on lähtenyt mukaan vastustajan himmailuun. Päinvastoin, helsinkiläisten pitäisi vain lisätä kierroksia sitä mukaa, kun Tappara löysäilee.

Ensimmäisen Helsingissä pelatun ottelun kolmas erä ja kolmannen välierän tehokas ylivoima antoivat lupaavia merkkejä HIFK:n iskukyvystä. Ratkaisevalla hetkellä joukkueen suorituskyky kuitenkin romahti, ja Tappara pääsi helposti ottelusarjassa 3-1-johtoon.

Tilanne on HIFK:lle uusi tämän kevään pudotuspeleissä. Joukkue pudotti Kärpät suoraan kahdessa pelissä ja onnistui TPS:ää vastaan tasoittamaan etumatkan aina kotiotteluissaan. Tapparaa vastaan HIFK on kuitenkin hävinnyt molemmat kotiottelunsa.

Herääkö HIFK vielä taisteluun vai karkasiko finaalipaikka Tapparalle?

HIFK tarvitsee kolme peräkkäistä voittoa edetäkseen finaaleihin. Vain viisi kertaa koko runkosarjan aikana joukkue venyi kolmeen peräkkäiseen voittoon. Nyt pitäisi kaataa kolmesti peräkkäin Tappara, jota HIFK ei voittanut kertaakaan runkosarjassa.

Välieräsarjakin on ollut yhtä hutipeliä lukuun ottamatta täysin Tapparan hallinnassa. Yhtään jääkiekko-ottelua ei kuitenkaan ole voitettu tai hävitty tuijottamalla tilastoja.

Tapparan löysäily voi herkästi kostautua, jos HIFK saa sopivan taisteluhengen päälle. Erillistä motivointia ei tarvita, kun joukkue pelaa selkä seinää vasten. Voitolla mestaruustaisto jatkuu, tappiolla tie vie pronssiotteluun.

Seuraa Heitä

Valtteri Kemiläinen #13 | Tappara

Puolustaja

Loukkaantumisesta toivuttuaan Kemiläinen on ottanut paikkansa Tapparan ykköspuolustajana. Kolmessa viime ottelussa on syntynyt tehot 1+4.

Roope Hintz #24 | Dallas

Keskushyökkääjä

Tamperelaislähtöinen sentteri on esitellyt oivaltavaa pelisilmäänsä. HIFK tarvitsee kipeästi onnistumisia nopealta ja taitavalta hyökkääjältä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Tappara käyttää ensimmäisen tilaisuutensa
Tappara pääsee yrittämään ensimmäistä kertaa ottelusarjan katkaisua ja vielä kotikentällään. HIFK:n eväät ovat näyttäneet syödyiltä yhtä ottelua lukuun ottamatta. HIFK ei pysty keksimään riittäviä aseita tamperelaisryhmän kaatamiseksi.
3 4
1 2