Tehottomat isännöivät tehokkaita Lappeenrannassa

LIIGA / Ennakko
Näistä tilanteista viimeisteleminen on ollut SaiPalle vaikeaa.
Kuva © Mikko Lieri www.lieri.eu
Kisapuiston lauantai-illassa kohtaa kaksi nousukuntoista joukkuetta. Jaossa on kolme sarjapistettä, joita kumpikin joukkue kaipaa kipeästi taistelussa paikoista auringossa.

Edelliset ottelut

SaiPa raapi keskiviikkona kauden 19. kotiottelustaan kuudennen kotivoiton kellistämällä sarjanousija Jukurit jalkapalloluvuin 1─0. Perjantain kierroksella Mikael Kuronen kävi hakemassa Kouvolasta 2─1-rankkarivoiton. JYP puolestaan aloitti viikkonsa vasta perjantaina isännöimällä HIFK:ta, jonka se nujersi lopulta Jerry Turkulaisen osumalla lukemin 4─3.

Illan vierasjoukkueen alkukauden haasteet ovat monelta osin taakse jäänyttä elämää. Joulutauon jälkeen JYP on menettänyt pisteitä ainoastaan sarjaa johtavalle Tapparalle ja on kohonnut ylempään keskikastiin. Kahdeksannella sijalla majaileva jyväskyläläisrykmentti on jo pisteen päässä suorasta puolivälieräpaikasta, ja on netonnut viime peleissään kelpo maalimääriä. Tälle on nähtävissä yksi selkeä keskieurooppalaislähtöinen syy.

Sanotaan, ettei sota yhtä miestä kaipaa. JYPin kohdalla tämä sanonta ei kuitenkaan näytä pätevän. Slovakialaisen Michel Miklíkin hankinnan jälkeen pelaamastaan seitsemästä ottelusta JYP on voittanut kuusi. Miklík on näissä otteluissa ottanut joukkueen ykkösratkaisijan viitan harteilleen: viisi tehtyä maalia ja kaksi syöttöä tarkoittavat, että slovakki on Liiga-urallaan piste per peli -tahdissa. Perjantai-illan kierroksella jyväskyläläiset saivat kuitenkin kirpaisevaa jobinpostia, sillä HIFK-järkäle Joe Finleyn raudanluja taklaus päätti JYP-käskijä Marko Virtasen arvion mukaan Miklíkin kauden. Lauantain ottelu antaakin ensi käden osviittaa siitä, miten piristyneen JYPin käy ilman uutta ykköstykkiään.

Kadonnutta itseluottamusta etsimässä

Lauantain ottelu on eräänlainen juhlapeli, sillä SaiPan viimeisin vähintään kolmen maalin ilta täyttää päivälleen kuukauden. SaiPa on viime peleissä pyrkinyt tiivistämään alkukaudesta pahoin vuotanutta puolustuspäätään, mikä on syönyt luovuutta ja voimia hyökkäyspäästä. Se näkyy vähäisinä maalimäärinä. Tästä huolimatta SaiPa on lievässä tuloksellisessa noususuhdanteessa, sillä neljästä viime pelistä keltaiset ovat vääntäneet kolme voittoa. Nämä neljä peliä SaiPa tosin pelasi yksinomaan alemman kastin joukkueita vastaan. Vastus onkin lauantaina muutaman pykälän kovempi.

SaiPa-luotsi Ari Santanen on moneen otteeseen todennut, että joukkuetta riivaava maalinteko-ongelma purkautuisi parhaiten saamalla tehdystä työstä konkreettisia palkintoja. Huutoon ovat viime peleissä vastanneet etunenässä Tero Koskiranta ja Mikael Kuronen. Mainitulla neljän pelin jaksolla Koskiranta on netonnut tehot 2+2, ja Kuronen puolestaan ratkoi perjantaisen kaakon derbyn yhdellä varsinaisen peliajan onnistumisellaan ja kahdella voittolaukauskilpailun maalillaan. SaiPan loivat nousukiidot eivät tällä kaudella ole juuri tappioita kestäneet, vaan yksikin heikompi peli on lähes poikkeuksetta suistanut joukkueen tappioputkeen. Onkin helppo nähdä JYP-ottelun tuloksen määrittävän keltamustien pelihuumoria ja itsevarmuutta pidemmällekin kuin seuraavaan aamuun. Tärkeistä pisteistä voi aina puhua, mutta tässä tilanteessa se on muutakin kuin sanahelinää.

Jos on pisteille tarvetta SaiPalla, on myös JYPillä. Nousukiitonsa myötä JYP on noussut aivan Pelicansin, HIFK:n ja Ässien kantaan, mutta pisteen sisälle mahtuvan keskikastin kolme muuta seuraa ovat myös esittäneet vahvoja otteita hyvällä pistekeskiarvolla. Jotta kiivaassa tahdissa pysyy mukana, on SaiPan kaltaiset heikommat joukkueet kyettävä säännönmukaisesti voittamaan. Se taas vaatii uusien tuloksentekijöiden kasvamista Miklíkin mitä todennäköisimmin jättämään aukkoon.

Molemmat kauden aiemmat keskinäiset kohtaamiset ovat päättyneet JYPin voittoon. Erityisen hyviä muistoja näistä peleistä on niissä neljä pistettä iskeneellä Antti Suomelalla. Myös Joonas Nättinen ja Mikko Kalteva ovat olleet keltamustia vastaan pelipäällä. SaiPan tehokkain JYPiä vastaan on ollut kahden maalin Elmeri Kaksonen.

Seuraa Heitä

Antti Suomela #11 | Lausanne

Keskushyökkääjä

Viime kauden konkurssi-Bluesin valopilkku on nyt JYPin paras keskushyökkääjä. Viime vierailullaan Lappeenrannassa merkkautti pöytäkirjaan 2+1. Tämän miehen onnistumisia JYP tarvitsee jälleen.

Tero Koskiranta #60 |

Keskushyökkääjä

Vastavuoroisesti SaiPan paras sentteri tällä hetkellä. On onnistunut viime peleissä jalostamaan työmoraalinsa myös tehoiksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

JYPin vierasvire kovaa valuuttaa
JYP oli vieraspeleissään suurissa ongelmissa lähes joulutaukoon asti, kunnes vire kääntyi. Nyt joukkue on voittanut viisi viimeistä vierasotteluaan. Myös SaiPa on löytänyt tekemiseensä ryhtiä, sillä se on voittanut neljästä edellisestä ottelustaan kolme. Suuri kysymysmerkki lappeenrantalaisten kohdalla on kuitenkin voitettujen joukkueiden lista. Jukurit, Sport tai KooKoo eivät kuulu kauden suurimpiin onnistujiin.
1 2
2 3