Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
Launtaina vietetään Pihlmanin iltaa.

Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Pihlmanin ilta sytyttää varmasti JYPin konkaritkin

Jyväskylän lauantai-illassa päähuomion varastaa Tuomas Pihlman. Pihlman päätti uransa viime kevääseen, ja nyt miestä muistetaan Jyväskylässä sen johdosta, kun JYP kohtaa Sportin.

Kun tiistaina palattiin maajoukkuetauolta arkeen, JYP oli kotonaan KooKoota vastaan avauserän täysin helisemässä. Toki isännät kairasivat ottelusta kolme pistettä, mutta ottelun alku oli heikko, ja sitä se on ollut paikoitellen myös aiemmin tällä kaudella.

On puhuttu konkareiden huonosta syttymisestä loskaisen syksyn pimeihin iltoihin, ja ties mistä.

On kuitenkin vaikea kuvitella, että lauantain pelissä kotijoukkueella olisi latautumis- tai syttymisvaikeuksia, sillä Jyväskylässä vietetään silloin Tuomas Pihlmanin iltaa.

Espoossa syntynyt, mutta viimeiset juniorivuotensa Jyväskylässä pelannut Pihlman pelasi ensimmäiset liigaottelunsa JYPin paidassa jo vuosituhannen vaihteessa, ja toimi myös joukkueen kapteenina kaudella 2015-2016.

Pohjois-Amerikan komennukselta takaisin Jyväskylään, legendaarinen Pihlman-Jarkko Immonen-Antti Virtanen-trio ja kunnioitettavat 504 liigaottelua JYPin paidassa. Jyväskyläläisillä on paljon lämpimiä muistoja Pihlmanista, ja se varmasti myös näkyy lauantain ilmapiirissä.

Toki normaalista marraskuun mittelöstä eroava ottelu nostaa mahdollisen ylilatauksen riskiä, mutta ainakaan käynnistymisvaikeuksia ei luulisi JYPillä olevan.

JYP menossa oikeaan suuntaan

JYP on ollut viime aikoina ailahteleva tuloksellisesti. Maajoukkuetaukoa edeltävät ottelut olivat pääosin hyvää jääkiekkoa, mutta joukkue ei osannut kääntää marginaaleja itselleen.

Tauon jälkeen joukkue on pelannut kaksi ottelua, joista matkaan on tarttunut täydet kuusi pistettä. Ensiksi KooKoo kaatui Jyväskylässä nousujohteisen esityksen jälkeen, ja torstaina JYP kävi Porissa ryöstöretkellä kaataen tylyn vieraspelaamisen jälkeen porilaiset.

JYP on paininut maalinteko-ongelmien, välillä kiekollisen pelaamisen laaduttomuuden, ja välillä vain yksinkertaisesti haluttomuuden kanssa, mutta ainakin tauon jälkeiset otteet ovat kielineet pelillisen tason ja itseluottamuksen nousujohteisuudesta.

Porissa JYP piti ottelun näpeissään käytännössä alusta loppuun saakka, vaikka Ässät toki välillä vyöryttikin pitkiä hyökkäyksiä joukkueen alueella. Puolustuspelaaminen ja viisikon tiiveys oli kuitenkin niin hyvällä tasolla, että Marko Virtasen suojateilla ei ollut hätää.

Sportilla vaikeaa

Vaasalaiset ovat tällä hetkellä henkisesti vaikeassa tilanteessa. Edellisestä 12 ottelusta joukkue on voittanut vain kaksi.

Sportin otteita on leimannut ailahtelu. Joukkue pelaa pelien sisällä hetkittäin loistavasti, mutta pelillinen jänne ei ole kestänyt täyttä 60 minuuttia tällä kaudella kovinkaan useasti.

Esimerkiksi Kärppiä vastaan joukkue pelasi heikosti kaksi ensimmäistä erää, mutta nousi maalin päähän viimeisessä erässä. TPS:ää vastaan vaasalaiset pelasivat erinomaisen ottelun, mutta valonpilkahdus kesti vain hetken, sillä HIFK ja Jukurit katkaisivat orastavan lennon lyhyeen.

Vaikka Sportilta ei mitään ihmeitä ole odotettukaan, on nykyinen sijoitus materiaaliin peilaten liian heikko. Joukkueen hyökkäyksestä löytyy tulivoimaa, mutta puolustus on vuotanut läpi syksyn pahasti. Tästä kertoo myös se fakta, että joukkue on päästänyt sarjassa toisiksi eniten maaleja.

Ratkaisukohdat

JYP on kotonaan selkeä ennakkosuosikki, mutta vaasalaisilta löytyy työkalupakistaan tarvittavat aseet vierasryöstön suorittamiseen.

Kiekollisen pelaamisen täytyy olla riittävän laadukasta. JYP tulee varmasti antamaan kovaa painetta koko kentän alueella, ja pyrkii luomaan sitä kautta kiekonriistoja. Jos vieraat hölmöilevät kiekon kanssa, JYP on yksi sarjan parhaimmista joukkeista kääntämään peliä nopeasti pystysuuntaan.

Joukkueen jännettä mitataan myös lauantaina tosissaan. JYP on osoittanut tällä kaudella sen, että joukkue pystyy heikonkin pelin aikana kääntämään voimasuhteet täysin ympäri hetkessä.

Erikoistilannepelaaminen on myös isossa roolissa. Sport on sarjan toisiksi huonoin sekä yli-, että alivoimalla, mutta myös JYPin ylivoimapelaaminen on yskähdellyt viime aikoina.

Tulosvetovihje

Isännät määräävät tahdin
Sport on voittanut viimeisestä kahdestatoista ottelustaan vain kaksi, niistäkin toinen vasta jatkoajalla. Vieraspeleissä vaikeudet ovat olleet vielä suurempia, sillä edellinen vierasvoitto on syyskuun lopulta, sekin tuolloin vaikeuksia vastaan taistellutta KalPaa vastaan. JYP on puolestaan selättänyt suurimmat vaikeutensa ja palannut voittojen tielle. Jyväskyläläisten kiekonhallinta yhdistettynä Sportin ailahtelevaan puolustuspelaamiseen saattaa aiheuttaa suuremmankin eron.
5 6
1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle

Seuraa Heitä

Michel Miklik #18 |

Laitahyökkääjä

Kultapojan paluu tapahtui räjähtävästi, mutta nyt on ollut hiljaisempaa tehojen merkeissä. On kuitenkin ollut pelin sisällä.

Markus Nenonen #28 | Tappara

Laitahyökkääjä

Omat koirat puree. Nenosen hurja maalintekouhka tunnetaan Jyväskylässä paremmin kuin hyvin. Haluaa varmasti näyttää.

Kommentit

Tulosvetovihjeet

HIFK jyrää kotonaan
4 5
1 2
Ässien tappioputki poikki
0 1
3 4
KooKoolla vaikeuksia kotihallissa
1 2
2 3
LukkoTPS
Hyvä isäntä, vahva vieras
2 3
2 3
Tapparan pisteputki jatkuu
3 4
1 2
KalPan pisteputki jatkuu
2 3
1 2
Isännät määräävät tahdin
5 6
1 2

Edelliset ottelut