JYPiltä leijonanosa hyökkäystä sivussa - Murtuuko Kärpät paineen alla?

LIIGA / Ennakko
Pudotuspelit lähenevät, joten maalinedustalla ei ole enää helppoa ja kivaa.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Keskiviikkona Jyväskylässä nähdään suuri kuuden pisteen ottelu JYPin ja Kärppien välillä. Maajoukkuevelvollisuudet verottaa JYPin ryhmää, kun taas Kärpät jahtaa avaus- ja puolustuspelin eheyttä. Jatkoaika pureutuu otteluun dialogin kautta.

JYP lähtee illan koitokseen kolme edellistä otteluaan voittaneena. Erityisesti voitto TPS:stä 5−1-lukemin oli vakuuttava esitys.

Myös Kärpät on kolmen ottelun voittoputkessa, tosin viimeisin voitto tuli voittolaukauskilpailun kautta. Joukkue on kunnostautunut erityisesti maalinteossa, sillä kolmen edellisen ottelun aikana oululaisjoukkue on iskenyt kiekon pussiin 14 kertaa.

Kärpät ei ole onnistunut tällä kaudella voittamaan jyväskyläläisjoukkuetta. Joukkueiden edellinen kohtaaminen joulukuussa katkaisi pitkän putken, sillä JYPin voitto oli ensimmäinen joukkueiden välinen kotivoitto yli kahteen vuoteen.

Jyväskylän toimituksen Jere Korkalainen ja Valtteri Tahkola pureskelevat palasiksi ottelun lähtökohtia.

Maajoukkuekutsut ovat veroittaneet JYPin rosteria illan otteluun. Hyökkäyspäästä poissa ovat Jerry Turkulainen, Antti Suomela ja Joonas Nättinen. Tämä syö JYPin hyökkäystehoja liikaa.

Korkalainen: Kolmikon poissaolo syö JYPin tällä kaudella tekemistä maaleista yli neljänneksen, joten hyvällä omatunnolla voidaan puhua merkittävistä poissaoloista. Kolmikon poissaolot syövät leijonanosan erityisesti ylivoiman juonikkuutta, minkä tarve korostuu laadukasta alivoimapeliä pelaavaa kärppälaumaa vastaan.

Kuolinisku tämä hurrikaaniryhmälle ei kuitenkaan ole. Kasassa pysyy vielä Anssi Löfmanin johtama ketju, joka on viime aikoina ollut erinomaisessa vireessä. Ketjun suurin anti liittyy juuri vastustajan kärjen nollaamiseen, mutta tehojakin ketju pystyy tuottamaan. Kolmikko vastasi esimerkiksi TPS-ottelussa kolmesta maalista. Pelityylissä näkyy erinomaisesti nykyajan JYP, joka kääntää peliä nopeasti ja pyrkii rikkomaan vastustajan hyökkäyspeliä aktiivisella riistopelaamisella.

"Kärppäjoukkue tarvitsee kauden ehjimmän kuusikymppisen kiekollisen pelin osalta"

Poissaolot iskevät ketjuja hieman uuteen muottiin, mutta tiettyjä runkoja pysyy kasassa. Jos JYP ottelun häviää, en näe sen johtuvan hyökkäystehojen puutteesta.

Kärpät pyrki nopeuttamaan peliään heikolla menestyksellä. Tämän takia hitaammat lähdöt ovat kuuluneet oleellisemmin sapluunaan, mutta niiden laatu ei riitä JYPiä vastaan. Jyväskyläläiset repivät kärppälauman avauspelin palasiksi.

Tahkola: Olet tässä aivan oikeilla jäljillä. Tämä on selvästi suurin kompastuskivi Kärppien matkassa kohti kolmea pistettä Jyväskylän keskiviikkoillassa. Oululaiset ovat päässeet kiinni hitaiden lähtöjen edellyttämään laadukkaaseen kiekolliseen pelaamiseen ja viisikon tiiviyteen vain ajoittain pelien sisällä, mutta jyväskyläläisiä vastaan vain ajoittain ei tule riittämään.

Kärppäjoukkue tarvitsee kauden ehjimmän kuusikymppisen kiekollisen pelin osalta, jos joukkue haaveilee pääsevänsä edes lähelle pistejakoa. Vaikka oululaisten peli on mennyt eteenpäin selvästi siitä pisteestä, kun valmennusjohto palasi vanhaan sapluunaan ja päätti nojata vahvemmin kiekkokontrollijääkiekkoon, puolustuskalusto sen toteuttamiseen on pelottavan ohut.

Etenkin kun Lasse Kukkonen on sairastuvalla. Eräs mielenkiintoinen seikka ajatellen tätä ottelua on muuten se, että kauden edetessä entistä vahvemmin oululaisten pelitavasta vastuun ottanut ja joukkueen taktisen pelin sielu, Mikko Manner on maajoukkuetehtävien takia poissa penkin takaa, ja tilalla on Lauri Mikkola, Kärppien A-nuorten päävalmentaja.

Juha-Pekka Hytönen kuuluu, niihin joilta tulosta odotetaan hyökkäyssuuntaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Kärpät aloittaa liigassa vähiten hyökkäyspäädystä, kun taas JYP toiseksi eniten. Kärppien viisikkopuolustuksen jänne ei kestä jatkuvia pyörityksiä.

Tahkola: Kärppien viisikkopuolustaminen on ollut parhaiten kasassa ollut alue läpi kauden, vaikka siinäkin on näkynyt viimeisimmissä otteluissa notkahduksen merkkejä pelin sisällä. Viisikkopuolustamisen jänteen kestävyyteen oululaiset eivät kuitenkaan tule kaatumaan.

Väitän että ottelu ratkeaa sen joukkueen eduksi, joka pystyy pelaamaan kiekolla laadukkaammin ja hallitsemaan sitä kautta ottelua. Kärpät on ollut haavoittuvimmillaan silloin, kun joukkue on vastustajan kovan paineistuksen alla menettänyt kiekkoja omassa päädyssä. JYP on tällä saralla Liigan vaarallisin joukkue.

"Tämä osa-alue JYPin pelissä on parantunut, mutta ei se vahvuuksiin kuulu."

Ja kuten herra Korkalainen alla naulaakin, JYP lähtee varmasti ajamaan Kärppiä kohti omaa mukavuusaluettaan, ja oululaisten akilleen kantapäätä kohti, eli pakottavat vierailijoiden haavoittuvaisen puolustuksen pelaamaan kiekolla kovan paineen alla.

Jos Kärpät pystyy tulemaan kiekolla hurrikaanin hyrskynmyrskyn-prässäyksen alta ulos riittävän vähin vaurioin läpi ottelun, oululaisilla on mahdollisuus ottaa vierasryöstö. Edellyttäen tietysti sitä, että omassa päässä viisikkopuolustus ei nukahtele samaan malliin, kuin esimerkiksi HIFK-ottelussa.

Ja Jussi Rynnäksen unelmapeliä. Viimeisin näistä kolmesta asiasta on todennäköisin.

JYPillä on riittänyt vaikeuksia puolustusvalmiuden kanssa. Kärppien terävät vastahyökkäykset ja pelinkäännöt ovat myrkkyä isännille.

Korkalainen: Veli Tahkola osui juuri naulan kantaan. Tämä osa-alue JYPin pelissä on parantunut, mutta ei se vahvuuksiin kuulu. JYPin kauden kuvaan ovat kuuluneet "hupsis"-maalit, jotka syntyvät kuin tyhjästä kesken paineistusjakson. Erityisesti toisissa erissä aukeaa paikka korostuneeseen riistopeliin lyhyemmän vaihtomatkan vuoksi, mikä on usein näkynyt vastustajan maalina.

Kun JYPillä on kärkiosaamista poissa, huolellisuus kiekollisena ja puolustussuuntaan ovat korostuneita teemoja. Jyväskyläläiset ovat osoittaneet joulun jälkeen kykyä mukauttaa pelistään yksityiskohtia juuri tietyn ottelun vaatimaksi, mikä näkyy myös tässä ottelussa. Turhia riskejä JYPin puolelta tuskin nähdään, joten lukuisat päätykiekot puolustajien selustaan ollee olennainen osa pelisuunnitelmaa.

Uskonkin pelin selkeämmän teeman rakentuvan sen varaan, että JYP saa pidempiä pyörityksiä aikaiseksi. Tämä johtaa siihen, että Kärpille ei ole riittävästi virtaa riittävän usein teräviin vastahyökkäyksiin, vaan oululaisten peli menee enemmän selviytymisen puolelle.

Seuraa Heitä

Jani Tuppurainen #10 | Grenoble

Laitahyökkääjä

Kun kärjestä on miehiä poissa, Tuppuraisen rooli korostuu. Herra, johon katseet kohdistuu ylivoimamaalin tarpeessa.

Taneli Siikaluoma #6 |

Puolustaja

Vähän samankaltainen haku kuin Tuppurainen, mutta nuorukainen on meriittien puolesta vähän köykäisempi "paikkaaja" Lasse Kukkoselle oululaisten alakerrassa, kuin Tuppurainen JYPin hyökkäyksessä. Kärpät tarvitsee mieheltä kauden parhaan ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle