Keskustelupalstalla on huoltokatko, jonka aikana se ei ole käytettävissä
HPK:n maalilla on riittänyt erikoisia tilanteita.

Aleksi Manninen www.instagram.com/aleksimanninenexposures

Hei, me ei lennetä − Karjalainen vaillinaisin apukäsin JYPin rumputuleen

Perjantai-illan kiekkoviihteestä Jyväskylässä vastaavat JYP ja HPK. Joukkueilla on ollut pelaamisessaan samankaltaisia ongelmia, mutta JYPin potentiaali vaikuttaa suuremmalta.

JYPin kiireinen viikko tulee päätökseen perjantaina, kun ohjelmassa on kolmas peli neljään päivään. Ensin CHL:n puolella irtosi välieräpaikka Kometa Brnon kustannuksella, mutta keskiviikkona Sport oli vahvempi lukemin 4−2. JYP menetti johtoaseman kahteen kertaan, mikä kuvastaa kauden ailahtelevia otteita.

HPK:n edellinen ottelu tuotti niukan tappion Ilvekselle keskiviikkona. Tappiot ovat tulleet hämeenlinnalaisille tällä kaudella tutuiksi, sillä kymmenen edellisen ottelun aikana voitot on tulleet vain heikkovireisistä Jukureista ja Sportista. Samalla ajanjaksolla hämeenlinnalaiset ovat päästäneet peräti viidesti vähintään neljä maalia. 

Joukkueet ovat muistelleet viime kauden puolivälieräsarjaa tällä kaudella kahdesti. Ensin JYP otti vakuuttavan kotivoiton, mutta puolitoista kuukautta sitten oranssipaidat nappasivat kotivoiton jatkoajalla.

Ratkaisukohdat

Molempien joukkueiden suuret päästettyjen maalien määrät juontavat enemmänkin heikkoon puolustus- kuin maalivahtipelaamiseen. JYPin ongelmat ovat johtuneet ongelmista puolustusalueella, kun HPK:n ongelmat alkavat useammin siitä, että vastustaja pääsee yli keskialueen luvattoman helposti.

Kun pelin avaaminen on tökkinyt, kierre on päässyt kasvamaan molemmilla suureksi. Molemmat joukkueet ovatkin haavoittuvaisia kovan paineen alla, mikä tuo otteluun oman mausteensa. Näistä joukkueista HPK on riippuvaisempi laadukkaista syöttöketjuista, kun taas JYPille päätykiekot ovat kuuluneet pelin peruskauraan jo pitkään. Tätä kautta laukauksia vastustajan maalivahdille haetaan varsin suoraviivaisesti.

HPK:n keskialueen ylityksiä kiekollisena on vaikeuttanut haasteet ajoitusten kanssa. Samainen viisikon repeäminen on tuonut haasteensa niin hyökkäys- kuin puolustuspelaamiseen. Tämän vuoksi Antti Karjalainen jää usein liian yksin, kun vastustajan hyökkääjillä riittää tilaa ja aikaa marssia laadukkaille maalintekopaikoille.

JYPin kannalta viikon positiivisin signaali on ollut hyvät valmistautumiset otteluihin, mikä ei ole päästänyt vastustajaa heti niskan päälle. HPK:n puolella joukkueessa on nähty liikaa kahden kerroksen väkeä, kun valmistautuminen ei ole ollut kunnossa.

Yksi ratkaisu sytyttämään HPK:n voi olla kasattu konkariketju Janne Lahti-Ville Viitaluoma-Mikko Lehtonen, jonka pitäisi kokemuksellaan olla suunnanäyttäjä koko joukkueelle.

Muuta

JYPille oman mausteensa tuo Michel Miklíkin sekä Juuso Puustisen puuttuminen kokoonpanosta. Myös Jerry Turkulainen lähtee nuorten maajoukkueen mukaan. Tämä korostaa Joonas Nättisen pelikuntoisuuden tärkeyttä, sillä keskiviikkoinen liigaottelu jäi väliin.

Omat poissaolonsa on myös HPK:lla, jota alkava nuorten maajoukkueleiritys verottaa peräti viiden pelaajan verran. Merkittävimmät poissaolot kohdistuvat Eetu Tuulolaan ja Kristian Vesalaiseen.

HPK:n yksi olennaisimmista osa-alueista voiton tiellä on ylivoima, joka onkin toiminut vieraskentällä huomattavasti kotiareenaa paremmin. JYPin vetäytyvä alivoima avaa runsaasti tilaa vieraiden ahnaasti laukoville puolustajille, joten vieraiden leirissä toivotaankin ruudin olevan kuivaa.

Tämä seikka korostuu eritoten siksi, että tasakentällisin hämeenlinnalaisten laukaisuprosentti on koko sarjan huonoin.

Tulosvetovihje

JYP nappaa kotivoiton
Jyväskylässä kohtaavat viime aikojen kaksi alavireisimpiin kuulunutta joukkuetta. JYPin pelaamisen taso heittelee voimakkaasti jopa erien sisällä, kun kontrolli ei pysy pelissä. Tämä kasvattaa yllättävien tapahtumien roolia pelissä, joita HPK tarvitsee vierasvoiton hakemiseksi. Viimeistelytehokkuus on kuitenkin hämeenlinnalaisille suuri ongelma, mikä estää ryöstöretken toteutumisen.
3 4
1 2

» Lähetä palautetta toimitukselle

Seuraa Heitä

Henri Kanninen #71 | JYP

Hyökkääjä

Stunttaa Juuso Puustista hänen maajoukkuekomennuksen ajan JYPin tehoketjussa. Onnistumisia kaivataan.

Ville Viitaluoma #39 | HPK

Keskushyökkääjä

11 ottelua HPK:n paidassa, tuloksena vain kolme syöttöpistettä. Kokeneelta sentteriltä odotetaan näyttöjä erityisesti tasakentällisin.

Kommentit

Tulosvetovihjeet

Ilves maksaa virheistään
2 3
4 5
JYP nappaa kotivoiton
3 4
1 2
Lukko ei katkaise tappiokierrettään
2
3 4
Kärpät nauttii Pelicansin virheistä
0 2
3 4
Tappara jatkaa pisteputkeaan
1
4 5
Ässien ilta positiivisempi
3 4
2 3

Edelliset ottelut

JYP

03.03
KalPa - JYP
4 - 3

HPK

03.03
Lukko - HPK
2 - 3
02.03
HPK - Sport
3 - 1
27.02
HPK - KalPa
1 - 2 JA