Uuden ongelman kanssa painiva HIFK saa vieraita Raumalta

LIIGA / Ennakko
HIFK ja Lukko kohtaavat kolmannen kerran tällä kaudella.
HIFK saa lauantaina vieraita Raumalta, kun Lukko saapuu Helsingin jäähalliin. Kauden alussa HIFK:n pistejahti nojasi vahvaan maalivahtipeliin, viime otteluissa oma pää on kuitenkin vuotanut pahasti. Lukko haluaa jatkaa helsinkiläisten oman alueen painajaista ja pitää omat pudotuspelihaaveensa hengissä.

HIFK on ajautunut lyhyen toiveita herättäneen jakson jälkeen syöksykierteeseen. Viimeisestä seitsemästä ottelusta helsinkiläiset ovat keränneet vaivaiset kolme pistettä. Viimeisimpänä punapaitojen tuskaa lisäsi perjantai-iltana Oulun Kärpät, joka haki pisteet maali-ilottelussa lukemin 6-4.

Lukko oli jo valahtamassa täysin pudotuspelitaiston ulkopuolelle, mutta viimeisestä kolmesta ottelusta kerätyt kuusi pistettä on pitänyt teoreettista mahdollisuutta kauden jatkamisesta runkosarjan jälkeen yllä. Lauantain ottelu onkin raumalaisille taistelu selkä seinää vasten. Tappiolla saanee heittää lopulliset hyvästit pudotuspelipaikalle, voitolla toivo edelleen elää. 

Lauantain kamppailu on vasta kolmas joukkueiden välillä tällä kaudella. Kauden ensimmäisessä ottelussa HIFK haki pisteet voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 5-4, Lukko puolestaan haki Helsingin jäähallista täydet pisteet tylyllä esityksellä. Tuolloin raumalaiset jättivät HIFK:n maaleitta ja veivät täyden pistepotin lukemin 4-0.

HIFK:n oma pää vuotaa

Kauden alussa HIFK taisteli pisteistä tiiviin puolustuspelin sekä laadukkaan maalivahtipelin ansiosta. Viime viikkoina rakoja on löytynyt runsaasti sekä puolustusmiehityksestä että maalin suulta. Viimeisessä kuudessa ottelussa HIFK on päästänyt 27 maalia, vaikka sekaan mahtuu Kevin Lankisen nollapeli HPK:ta vastaan. Viidessä viimeisessä tappioon päättyneessä ottelussa punapaitojen verkkoon on siis isketty keskimäärin yli viisi osumaa. 

Aikaisemmin kaudella HIFK:n ongelmat olivat enemmänkin hyökkäyspelissä ja sen rakenteessa. Nyt maalinteko luonnistuu paremmin, mutta hyökkäyspelistä tutut viisikoiden ylipitkät etäisyydet ovat siirtyneet myös puolustuspelin riesaksi.

Vastustajat pystyvät jatkuvasti luomaan tilanteita tyhjiin rakoihin keskellä hyökkäysaluetta, eikä epävarmasti pelannut Lankinen ole pystynyt tukkimaan puolustuspelin jättämiä aukkoja. Mikäli Niklas Bäckström on loukkaantumisensa jäljiltä pelikuntoinen, aloittanee konkari HIFK:n maalilla. Perjantain ottelun jälkeen päävalmentaja Antti Törmänen kertoi kuitenkin, ettei Bäckström olisi vielä pelikunnossa. 

Lukko on monilta osin tällä hetkellä HIFK:n vastakohta. Viisikkopeli ei hivele silmiä myöskään raumalaisten riveissä, mutta toisaalta takalinjoilta löytyy joukkuetta kannatteleva ase Jakub Stepanekin muodossa. Lisäksi erikoistilannepelaamisessa Lukko on huomattavasti edellä HIFK:ta. 

Toinen Lukon mahdollisuus lepää vastaiskuissa. HIFK ylihyökkää ajoittain tilanteita ja puolustuksen porrastus ei toimi. Lukon riveistä vastaavasti löytyy nopeajalkaisia ja kiekollisena oivaltavia pelaajia, jotka pystyvät parhaimmillaan käyttämään hyväkseen vastustajan puolustuksen nukahtelut. Ville Vahalahden, Aleksi Saarelan tai Toni Koiviston tapaiset pelaajat pystyvät kääntämään pelin tarvittaessa yhdellä ratkaisulla HIFK:n päätyyn.

Tilastopoiminta

HIFK on ollut yllättävän pahoissa vaikeuksissa kotikentällään sekä joukkueena että yksilöiden tasolla.

Robert Leino on tehnyt vieraskentillä pelaamassaan 17 ottelussa 9 pistettä. Kotikentällä pistesarake on huomattavasti vaatimattomampi, sillä maalitili on vielä avaamatta ja syöttöpisteitäkin kasassa on vain kolme, kun takana on 16 ottelua Nordiksella.

Peliä rakentavaksi moottoriksi hankittu Mikael Johansson on niin ikään ollut vieraissa tehokkaampi, mutta varsinkin tehotilastosta löytyy erikoinen yksityiskohta. Ruotsalainen on vierasotteluista kolme pykälää plussan puolella, mutta kotiotteluissa tehotilastossa on karu lukema -10. 

Seuraa Heitä

Teemu Eronen #42 | JYP

Puolustaja

Puolustuksen kiekolliseksi johtajaksi hankittu Eronen on taantunut pahasti kauden edetessä. Kahdessa edellisessä ottelussa Eronen on saanut seurata vastustajan maalia lähietäisyydeltä peräti seitsemän kertaa.

Peter Tiivola #74 | Kärpät

Keskushyökkääjä

Aaron Gagnonin lähdön jälkeen ykkösketjun keskelle noussut Tiivola on kiittänyt vastuusta. Tällä hetkellä hyökkääjä matkaa neljän ottelun pisteputkessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK sysää Lukkoa pohjalle
Molemmilla joukkueilla on takana intensiivinen ottelu edellisillalta. HIFK saa pienoisen edun, sillä Lukko joutuu vielä matkustamaan Helsinkiin. Molemmat joukkueet ovat voittaneet oman vierasottelunsa keskinäisissä kohtaamisissa, mutta tähän kaava katkeaa. Maalijyvän löytänyt helsinkiläisryhmä takoo tarvittavat maalit raumalaisrysään.
2 3
1 2