Yhden tähden Kärpät pisteiden perässä Helsinkiin

LIIGA / Ennakko
Mika Pyörälä on ollut Kärppien tuki ja turva.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
HIFK saa perjantaina vieraita Oulusta, kun Kärpät saapuu Helsingin jäähalliin. Alavireisesti läpi kauden pelanneesta Kärpistä yksi nimi on noussut ylitse muiden. Mikä Pyörälä on noussut joukkueen selväksi pelilliseksi sekä henkiseksi selkärangaksi.

Päästyään yli pahimman loukkaantumissuman HIFK on saanut peliinsä riittävästi potkua kurssin kääntämiseen. Pahimmillaan punapaidat jäivät kuuden ottelun jaksolla pisteittä viidesti, mutta viimeisestä neljästä ottelusta joukkue on kerännyt kiitettävät kymmenen pistettä. Keskiviikkona helsinkiläiset jättivät katastrofaalisen alun jälkeen HPK:n nuolemaan näppejään 3-2-voitolla.

Myös Kärpät on katkaissut tappioputkensa, mutta tasaisuus on silti kateissa. Viime ottelut joukkue on kerännyt voittoja ja tappioita vuorotahtiin. Edellisessä ottelussaan oululaiset kaatoivat vieraskentällä Pelicansin jatkoajalla Mika Pyörälän jatkoaikamaalin turvin.

Perjantain kohtaaminen on joukkueiden välillä kauden kolmas. Kaksi ensimmäistä ottelua pelattiin Oulussa, mutta Kärppien oli tyytyminen yhteen pisteeseen. Keskinäisten otteluiden tehokkain pelaaja on myös oululaisille tuttu mies, sillä Juhamatti Aaltonen on kerännyt tehot 2+3.

Pyörälä johtaa orkesteria

Resurssien sekä käytetyn rahan puolesta illan taistelupari kuuluu Liigan kärkeen, mutta otteet kentällä eivät ole tällä kaudella olleet odotuksien tasolla. HIFK on sarjataulukossa vasta yhdeksäntenä, Kärpät on vajonnut peräti sijalle kolmetoista. Tehtyjä maaleja mitattaessa joukkueet valahtavat vieläkin alemmaksi, sillä Kärpät on Liigan vähiten- ja HIFK toiseksi vähiten maaleja tehnyt joukkue. 

Meritoituneita pelaajia löytyy kummankin joukkueen riveistä, mutta vain yksi mies on pystynyt tarjoamaan parastaan läpi kauden. Ilman Mika Pyörälää Kärpät olisi todennäköisesti jo pudonnut pudotuspelijunasta. 

Pistepörssin kolmantena majaileva Pyörälä on kerännyt 25 ottelussa 23 tehopistettä. Saldon arvoa nostaa fakta, että Kärpät on tehnyt joukkueena vain 45 maalia. Yli puolet joukkueen maaleista on syntynyt konkarin kautta. Ero perässä tulevaan joukkoon on huima. Hyökkääjistä toiseksi eniten pisteitä on kerännyt Mikko Lehtonen, joka löytyy yhdellätoista pisteellään Liigan pistepörssissä sijalta 74.

Pyörälän tärkein tuki onkin ollut puolustaja Shaun Heshka, joka on varsinkin ylivoimalla pysynyt Pyörälän vauhdissa. Ylivoimapelin ulkopuolella myös Heshkalla on ollut vaikeuksia kiekollisessa pelissään, sillä kauden 17 pisteestä vain viisi on tullut tasaviisikoin pelattaessa. 

Myös tehotilastossa Pyörälä on joukkueen kärkimies. Lukema +8 on peräti 21 pykälää parempi, kuin joukkueen tehotilaston perää pitävällä Antti Kalapudaksella.

HIFK ei saa tarpeeksi apuja viivalta

Kärppien tapaan myös HIFK:lla on ollut ongelmia hyökkäyspelinsä kanssa. Juhamatti Aaltonen menetti loukkaantumisen vuoksi seitsemän ottelua, mutta on siitä huolimatta ollut läpi kauden joukkueen paras pistemies. Aaltosen lisäksi vain Corey Elkins on rikkonut kymmenen pisteen rajapyykin.

Viime otteluissa helsinkiläiset ovat kuitenkin löytäneet hyökkäykseensä toimivia osasia. Aaltonen tekee ketjustaan alati vaarallisen, Elkinsin sekä Jasse Ikosen yhteistyö on ollut tehokasta ja Roope Hintz on nostanut tasoaan. Onnistumiset ovat vielä kiertäneet Hintziä, mutta pelillinen rohkeus on poikinut maalipaikkoja. 

HIFK:n ongelma on kiekollisena vajavaiset takalinjat. Teemu Eronen uskaltaa pitää rohkeasti kiekkoa, mutta ajautuu liian usein kulmiin. Tulokaspuolustajista Oliwer Kaski on väläytellyt taitojaan, mutta vastaavasti tehnyt kiekollisena myös helppoja virheitä. Reiluksi kuukaudeksi hankittu keikkamies Marcus Högström on tuonut takalinjoille kaivattua leveyttä, varsinkin mikäli loistavasti alkukauden pelannut Miro Heiskanen ei ole perjantaina pelikunnossa.

Seuraa Heitä

Jasse Ikonen #80 |

Keskushyökkääjä

Monipuolinen Ikonen herättää harvoin huomiota pitkillä kuljetuksilla tai näppärillä harhautuksilla, mutta tehokkuuden puutteesta miestä ei voi syyttää. Muodostaa Elkinsin kanssa loistavan tutkaparin, jonka voi laittaa jäälle missä tahansa tilanteessa.

Mikko Lehtonen #8 |

Laitahyökkääjä

Koko Liigan ahkerimpiin laukojiin kuuluva Lehtonen on kärsinyt läpi kauden tehottomuudesta. Loukkaantumisten runtelemassa hyökkäyksessä ei ole varaa paikkojen tuhlailuun, mikäli Kärpät mielii Helsingistä täyttä pistepottia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

HIFK nappaa pisteet vähämaalisessa ottelussa
Kummankaan joukkueen hyökkäyspeli ei ole vielä vakuuttanut. Kärpillä ratkaisijan rooli on edelleen vapaana, HIFK kaipaa lisää tuloksia vastustajan maalilla. Tyypilliseen tapaan ottelun maalimäärät jäävät alhaisiksi, mutta voittajana kaukalosta poistuu kotijoukkue. Kärppien materiaali ei ainakaan nykyisellään riitä haastamaan HIFK:ta, joten mahdollista vierasvoittoa voidaan pitää yllätyksenä.
2 3
1