Kärpät asettelee saksia sarjalle Helsingissä – HIFK:lla aseiden teroituksen paikka

LIIGA / Ennakko
HIFK pyrkii pysäyttämään Kärppien luistelun kohti finaaleja.
Kärpät ja HIFK kohtaavat torstaina Helsingissä välieräsarjan kuudennessa ottelussa. Otteluvoitot ovat Kärpille 3−2, joten oululaisilla on tilaisuus katkaista sarja ja edetä finaaleihin. HIFK tarvitsee pelin kontrollin haltuunottoa ja pontta hyökkäyspäähän, jos se aikoo pitää yllä toivoa finaalipaikasta.

Oulun Kärppien ja Helsingin IFK:n välinen välieräsarja on ollut tasainen. Kumpikin joukkueista voitti ensimmäisen vierasottelunsa, ja näitä seuranneista kahdesta kohtaamisesta molemmat ottivat kotivoiton. Keskiviikkoiltana Oulussa kotietu puri jälleen, ja Kärpät siirtyi johtoon sarjassa voitettuaan ottelun jatkoerässä lukemin 2−1. Helsinkiläisten ainoa tie finaaleihin on nyt toistaa myöskin kotivoitto ja venyttää sarja seitsemänteen otteluun. Muuten Tapparaa vastaan mestaruudesta taistelemaan lähtee Kärpät.

Sarja käynnistyi tunnustelevasti ja kiihtyi peli peliltä, kunnes neljännessä kohtaamisessa Helsingin jäähallissa tunteet räiskyivät kunnolla, maalinedustoille keräännyttiin vilkkaisiin jälkitilanteisiin ja rangaistuksia jaettin tukuittain rikekakkosista käytöskymppeihin, nähtiinpä loppusekunneilla ulosajokin. Keskiviikkona Raksilassa tunteet pysyivät astetta viileämpinä ja peliotekin oli palannut kuulostelevampaan suuntaan.

Erityisesti HIFK pelasi jokseenkin varovaista ja puolustusvoittoista peliä. Se saattoi maksaa vieraille voiton. Kotijoukkue oli aktiivisempi, piti kiekkoa ja paineisti voimakkaammin. Helsinkiläiset onnistuivat kyllä luomaan iskunpaikkoja, joista yksi maalikin syntyi. Kärpät vain sai paikkoja enemmän ja teki myös yhden maalin enemmän. Koko ottelusarjassa Kärpät on kirjauttanut tilastoihin huomattavasti isomman luvun laukauksia kuin HIFK. Punanuttujen on syytä pitää mielessä, että lukemia taululla kasvatetaan vain toimittamalla kiekkoa maalille ja maalia kohti.

Jos HIFK mielii saada armonaikaa kääntää sarja itselleen, sen on saatava hyökkäyspäähän ponnekkaampaa toimintaa. Hyökkäysalueelle tunkeutuminen, vastustajan rohkea haastaminen sekä pelin hallinnan ottaminen ja siinä pysyminen ovat asioita, joita helsinkiläisten täytyy parantaa, jottei matka finaaleja kohti katkeaisi torstai-iltaan.

Huomattava määrä HIFK:n maaleista ja maalipaikoista Kärppiä vastaan on sarjassa syntynyt oululaisten puolustuspään virheistä, kun punapaitoja on unohdettu liian vapaasti maalin eteen. Kärppien haaste on pelin kontrollin pitämisen lisäksi siis tarkkuus maalinedustan tapahtumien vartioinnissa, kun vastapuoli rynnistää hyökkäykseen. Lisäksi Kärppien on saatava toimimaan keinot puhkoa HIFK:n keskialueen tiivis trap, joka on ajoittain tehokkaasti tukkinut oululaisjoukkueen etenemisen.

Kärpät vahvempi ylivoimalla

Erikoistilannepelaaminen nousee tärkeään rooliin, kun joukkueet ovat näinkin tasavahvat. HIFK pääsi keskiviikon ottelussa yli puoleksitoista minuutiksi kahden miehen ylivoimalle, kun tilanne oli 1−1. Se kuitenkin hukkasi tarjottimella ojennetun tilaisuuden siirtyä johtoon. Ylivoima nirhasi kuin tylsä veitsi paikassa, jossa olisi tarvittu siistiä sivallusta läpi massaa menettäneestä puolustusrintamasta. HIFK:n ylivoima on pudotuspeleissä takunnut kauttaaltaan. Joukkue on päässyt ylivoimalle 47 kertaa ja tehnyt niistä ainoastaan 5 maalia.

Kärppien ylivoima on toiminut paremmin, vaikkei sekään ole huipussaan. 42 ylivoimatilaisuudessa pudotuspeleissä on syntynyt 7 maalia. Ylivoimakuvio on oululaisilla selvästi helsinkiläisjoukkuetta paremmin hallussa, vaikka HIFK onkin välieräsarjan aikana muutamaan kertaan hajottanut sen onnistuneesti. HIFK on pelannut tässä sarjassa kaiken kaikkiaan melko hyvää alivoimaa. Kärpät puolestaan on koko pudotuspelien alivoimatilaston kärjessä päästettyään 44 alivoiman aikana vain kolme maalia.

Loppujen lopuksi viimeistelyn tehokkuus on kuitenkin se, mikä tulee ratkaisemaan torstain pelissä. Kolme sarjan viidestä pelatusta ottelusta on voitettu kolmen maalin erolla, kaksi kertaa HIFK:n 4−1- ja kerran Kärppien 3−0-tuloksella. Näissä otteluissa hävinneen joukkueen ongelmana on ollut, ettei kiekkoa tekopaikoista huolimatta ole saatu verkon perukoille asti, kun taas voittaja on hyödyntänyt omat tilaisuutensa. Kaksi yhden maalin erolla päättynyttä ottelua on molemmat puolestaan ratkaistu jatkoerässä.

Kun tämä taistelupari pelaa tasaisesti, se todellakin on aivan rinta rinnan. Voittajaksi selviytyy se, joka onnistuu kääntämään pelin virtauksen puolelleen, selviytymään maalipaikoille ja toimittamaan kiekon häkkiin ohi maalivahdin, joka sekin on molemmilla joukkueilla erinomainen.

Seuraa Heitä

Teemu Eronen #42 | JYP

Puolustaja

Puolustaja on pelannut mallikkaasti oman pään tilanteita hyökkäyssuunnan kääntöön. Keskiviikon ottelussa hän oli erittäin lähellä tehdä maalin.

Shaun Heshka #12 |

Puolustaja

Puolustaja on osoittanut arvokkuutensa joukkueelleen iskemällä sarjassa kaksi maalia HIFK:n verkkoon ja osallistumalla vaarallisten tilanteiden rakenteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärpät etenee finaaliin
Kärppien trendi on ollut sarjassa nouseva. Vaikka sarja on ollut tulosten puolesta tasainen, on Kärpät on ollut huomattavasti hallitsevampi joukkue. Keskiviikon ottelussa Kevin Lankinen HIFK:n maalilla joutui torjumaan kaksinkertaisen määrän kiekkoja virkaveljeensä verrattuna. Ottelun jatkoajalla Kärpät näytti energisemmältä, eikä ylimääräistä lepoaikaa peräkkäisten päivien peleissä ole.
1 2
3 4