HIFK yrittää etsiä uusia kikkoja hyökkäyspelaamiseensa Helsingissä

LIIGA / Ennakko
HIFK:n ja Kärppien välisessä välieräsarjassa on myös rymistelty maalien edessä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK ja Kärpät ottavat maanantai-iltana neljännen kerran yhteen joukkueiden välisessä välieräsarjassa. Tähän asti välieräsarja on ollut taktisesti tasainen, mutta Kärpät näytti edellisessä kohtaamisessa edistymisen merkkejä.

HIFK voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen Oulussa, ja aloitti välieräsarjan samalla tavalla kuin JYPiä vastaan. 

Kärpät tuli toiseen kohtaamiseen Helsinkiin muuttuneella peli-ilmeellä, joka kantoi aina voittoon asti kolmannen erän hurjan kirin ansiosta. Toisen kohtaamisen peli-ilme ja siitä saatu itseluottamus kantoi vielä kolmannessa kohtaamisessa Oulussa. Kärpät jätti HIFK:n tylysti nollille ja otti voiton lukemin 3−0.

Neljännen kohtaamisen teema on hyvin selvä: HIFK:n on muutettava jotain pelaamisessaan, muuten Kärpät etenee finaaleihin.

Ratkaisukohdat

Se, mitä HIFK:n pitää mahdollisesti muuttaa, on hyökkäyspelaamisen pienet yksityiskohdat ja maalinteon tehokkuus. Kärpät pääsi liian helpolla edellisessä kohtaamisessa, kun oululaiset puolustivat omalla puolustusaluellaan keskustaa erittäin tiivisti. HIFK:lta ei oikein löytynyt pelaajia, jotka olisivat olleet valmiita menemään maalin edustalle kiekon kanssa väkisin. 

HIFK pyöri liikaa Kärppien puolustusmuodon ulkopuolella - siellä, missä tilaa oli ja kiekkoa oli helppo pitää hallussaan. Helsinkiläiset eivät saaneet Kärppien viisikkoa liikkumaan, reagoimaan syöttöihin ja kiekottomien pelaajien liikkeisiin. Jos tähän ei tule muutosta, Kärpät puolustaa itselleen voiton Helsingistäkin.

Siitä toki kunnia kuuluu myös Kärpille − joukkue ei antanut yhtään tilaa viisikkonsa sisään, eikä lähtenyt hölmösti paineistamaan kuvion ulkopuolelle. HIFK puolustaa varsin hyvin jokaisella kaukalon osa-alueella, mikä taas on vaikeuttanut Kärppien hyökkäyspelaamista.

Oululaiset pyrkivät edellisessä kohtaamisessa ajoittain väkisin syöttämään hyökkäyssiniviivan taskuihin, mutta nämä tilanteet oli HIFK:n helppo puolustaa pois. Kärppien näkökulmasta oululaiset eivät voi jatkaa samalla tavalla, sillä HIFK osaa puolustaa nämä tilanteet varmasti.

Jos HIFK pakottaa Kärpät päätykiekkoihin ja kaksinkamppailupelaamiseen, Kärpät on silloin vaikeuksissa. Yksi ase, jota HIFK voisi käyttää, on korkea karvauspelaaminen. Edellisen kohtaamisen ensimmäisessä erässä HIFK alkoi ottaa peliä haltuunsa, kun se pystyi riistämään kiekkoja hyökkäysalueella. 

Jos neljännen kohtaamisen pelin virtaus on aaltoileva, vaaka kallistuu Kärpille, sillä joukkue on vahvimmillaan silloin. HIFK:lla on ollut vaikeuksia lähteä omalta puolustusalueelta hyökkäyksiin nopeasti ja organisoidusti. Toki Kärppien paineistuspelaaminen on tuonut tähän omat haasteensa, mutta helsinkiläisten syöttöjen laatu on myös jättänyt parantamisen varaa.

Mikäli HIFK pääsee hallitsemaan pelin virtausta ja olemaan kiekossa kiinni enemmän kuin Kärpät, ovat silloin helsinkiläiset vahvoilla. Sarja on ollut tähän mennessä kiekkontrollista ja pelin virtauksesta taistelua ja sama ralli jatkuu maanantainakin.

Kaiken kaikkiaan neljännestä kohtaamisesta on luvassa jälleen taktinen mittelö. Arvoon arvaamattomaan nousee myös klassisesti maalivahtipelaaminen ja erikoistilannepelaaminen. Niin tasoissa joukkueet ovat tasaviisikoin pelatessa.

Seuraa Heitä

Oliwer Kaski #67 |

Puolustaja

Nuori puolustaja on ollut varsin tehokkaalla päällä pisteiden valossa tehden pudotuspeleissä kahdeksaan otteluun kuusi pistettä. Silti tehotilasto on kaksi napsua pakkasen puolella. Puolustamisessa on näkynyt ajoittain löysäilyä ja sinne päin pelaamista. Se ei riitä pudotuspeleissä.

Miika Koivisto #52 | Kärpät

Puolustaja

Oli runkosarjan yksi tehokkaimmista ja parhaista puolustajista. Tällä hetkellä näyttää siltä, että sama meno jatkuu myös pudotuspeleissä. Oli yksi ratkaisupelaajista edellisessä kohtaamisessa tehtaillessaan kaksi maalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Kärpät karkaa
Ottelusarjan edetessä hallinta on siirtynyt entistä enemmän Kärpille. Edellisessä ottelussa Oulussa HIFK ei pystynyt tekemään yhtään maalia. Kärppien trendi on nouseva, kun vastaavasti HIFK:n työkalupakista ei tunnu löytyvän uusia aseita. Pelkkä tiivis viisikkopuolustaminen ei riitä enää Kärppiä vastaan ensimmäisten otteluiden tapaan.
1 2
3 4